Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Alkoholinkäytön kartoitus

Miten lähden liikkeelle?

Alkoholin puheeksiotto alkaa alkoholin käytön kartoituksella. Parhaiten se selviää kysymällä tai käyttämällä AUDIT-testiä.

Lue lisää

Kartoitus keskustelemalla

Onnistunut keskustelu on usein hyvien ja virittävien kysymysten esittämistä, ei niinkään valmiiden vastausten antamista. Voit pyytää  asiakasta vapaasti kertomaan omasta alkoholinkäytöstä keskeyttämättä.

Lue lisää

Kartoitus AUDIT-testillä

Riskijuomista ja alkoholihaittojen varhaista ilmaantumista mittaavista testeistä AUDIT on tunnetuin, eniten tutkimustukea saanut ja eniten käytössä oleva seulontaväline. AUDIT-testi (Alcohol Use Disorders Identification Test) on Maailman terveysjärjestön WHO:n 1980-luvulla kehittämä testi. Kysymykset liittyvät alkoholin käytön tiheyteen, tavallisesti käytettyyn alkoholimäärään, humalajuomiseen ja haittoihin.

Lue lisää

Vieroitusoireiden arviointi

Jos asiakas on juonut pidempään suuria määriä päivittäin, vieroitusoireet on syytä arvioida. Myös korkeat AUDIT-pisteet (20 tai yli) saaneilla on syytä huomioida vieroitusoireiden mahdollisuus.

Lue lisää

Katkaisu- ja vieroitushoidon tarve

Alkoholikatkaisuhoidon välittömänä tavoitteena on lievittää alkoholinkäytön lopettamiseen liittyviä vieroitusoireita. Jos asiakas on juonut runsaasti ja hänellä on vieroitusoireita, on tärkeää arvioida lääkkeellisen avokatkaisun tai laitoskatkaisuhoidon tarve. Avo- ja laitoskatkaisuhoidoista voit kysyä sosiaalitoimistosta tai alueen A-klinikalta.

Lue lisää