You are here

Sattuman käsite

Sattumaa ei voi ennustaa eikä hallita. Sattumapeleissä ei tuloksiin voi vaikuttaa millään omilla toimilla. Puhtaita sattumapelejä ovat mm. ruletti ja rahapeliautomaatit, mutta lähes kaikissa rahapeleissä on mukana sattuman elementti, eikä tulosta loppupeleissä ole mahdollista tietää etukäteen. 

Yleinen ajatus on, että kun pelaa riittävän kauan, on voittaminen väistämätöntä. Pelikoneen on "pakko antaa voitto" pitkän häviöputken jälkeen. Ajatus on kuitenkin virheellinen, koska pelitapahtumat eivät ole yhteydessä toisiinsa. 

Esimerkiksi, jos heität kolikkoa, on tulos joko kruuna tai klaava. Jos heität kolikkoa uudestaan, ei edellisellä tuloksella ole merkitystä – todennäköisyys on edelleen 50/50. Kolikolla ei ole muistia.

Voitto tai häviö ei ole yhteydessä aikaisempiin tapahtumiin. Esimerkiksi ruletissa näytetään aiemmat pelitulokset näytössä. Jos tuloksissa ei ole ollut vähään aikaan tiettyä väriä tai numeroa, voi pelaajalle tulla tunne että "nyt on pakko olla punaisen vuoro". Ajatus on virheellinen, koska ruletilla ei ole muistia. 

On siis tärkeää muistaa, että sattumapeleissä omaan pelitulokseen ei voi vaikuttaa, eikä hyväksi pelaajaksi voi oppia. Lyhyessä pelissä voi toisinaan voittaa, mutta mitä enemmän pelaa, sitä varmemmaksi häviö käy. Yksittäiset voitot ruokkivat kuitenkin peli-intoa. On hyvä myös tiedostaa, että voitot muistetaan helpommin kuin häviöt ja ne saavat mielessä suuremman merkityksen. Kannattaa siis aina kirjata ylös voitot sekä häviöt todellisen tilanteen hahmottamiseksi. 

Suuret voittopotit ovat erittäin harvinaisia, mutta joskus niitäkin tapahtuu ja ne ovat omiaan ruokkimaan ajatusta suurien voittojen mahdollisuudesta ja pelaamisen jatkamisesta. Nämä isot voitot ovat usein vaarallisia: monen peliongelman taustalla on suuri voitto peliuran alussa, joka on ruokkinut jahtaamaan voiton tunnetta yhä uudestaan ja uudestaan ja se on osaltaan johtanut tappiokierteeseen.