Olet täällä

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Keskustelufoorumin säännöt

Päihdelinkin keskustelualueiden pääroolissa ovat keskustelijat. Tavoitteena on muodostaa ympäristö vertaistuelle ja kävijöiden ajatuksille päihteistä ja riippuvuuksista. Sana on vapaa, mutta keskustelua rajoittavat yleiset käyttäytymissäännöt ja palveluntarjoajan A-klinikkasäätiön periaatteet.

Noudata yleisiä keskustelun sääntöjä. Kiellettyä on:

  • Nimittely, haukkuminen ja uhkailu. Rotuun, sukupuoleen, uskontoon ja seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvä loukkaava kommentointi.
  • Asiattomat viestit ja alatyyli. Voit arvostella viestin sisältämiä asioita mutta vältä arvostelemasta kenenkään persoonaa. Pornografisten ja väkivaltaisten kuvien liittäminen viesteihin on kielletty.
  • Kaikenlainen kaupankäynti. Älä myöskään mainosta firmoja tai kauppoja äläkä lähetä nettikauppojen osoitteita linkkeinä.
  • Suojaa itseäsi ja muita henkilöitä: Älä levitä osoite- tai puhelinnumeroasi keskustelupalstoilla. Älä myöskään levitä tietoa tunnistettavista henkilöistä tai muista Päihdelinkkiin rekisteröityneistä käyttäjistä. Lasten valokuvien ja muiden kuin omien valokuvien luvaton liittäminen viesteihin on kielletty.
  • Älä valitse nimimerkkiä, josta sinut voidaan tunnistaa tai joka voidaan sekoittaa toiseen rekisteröityneeseen nimimerkkiin, palvelun tarjoajaan A-klinikkasäätiöön tai Päihdelinkkiin. On reilua tietää, mikä on toimituksen ja mikä palvelun käyttäjien tuottamaa sisältöä.
  • Kunnioita tekijänoikeuksia. Älä liitä viesteihin musiikkia, valokuvia tai piirroksia, joihin sinulla ei ole oikeutta kysymättä tekijän lupaa.

Muita keskusteluohjeita:

  • Ennen kuin kysyt palstalla, käy läpi aiempia samaa aihepiiriä sivuavia viestejä. Vastaus kysymykseen saattaa löytyä niistä tai Päihdelinkin tietopankista.
  • Lähetä uusi aihe oikealle keskustelualueelle. Esimerkiksi Me Vähentäjät ei ole tarkoitettu päihdepoliittiseen keskusteluun vaan vertaistukeen. Off topic -aiheisten keskusteluiden kohdalla tulee pitäytyä niille varatuissa ketjuissa.
  • Otsikoi selkeästi aloittamasi aihe niin, että muutkin ymmärtävät. Malta lukea viestisi läpi ainakin kerran ennen viestin lähettämistä.

Keskustelualueet

Olohuoneessa voi keskustella kaikista mielen päällä olevista aiheista, jotka eivät suoranaisesti sovi Päihdelinkin muiden teemojen alle. Olohuone on ns. Off topic -alue, jossa voi hassutella, viihtyä mutta toisaalta keskustella syvällisistäkin aiheista ilman lokerointia. Jotta keskustelu pysyy asiallisena, palstalta rajataan pois uskonnolliset ja poliittiset aiheet. Päihdelinkin teemojen alle kuuluvat keskustelut toivotaan käytävän niille sopivilla alueilla. Olohuoneeseen tulleet Päihdelinkin teemoihin, esim. alkoholiin, liittyvät keskustelut siirretään ylläpidon toimesta niille kuuluville alueille.

Valtti tarjoaa vertaistukea ongelmapelaajille. Älä liitä viesteihisi linkkejä peli- tai pikavippisivustoille. Pelaamiseen tai pikavippeihin liittyvä yllyttäminen on kiellettyä Valtissa.

Me Vähentäjät ja Me Lopettajat on tarkoitettu kokemusten vaihtoon alkoholin käytön vähentämisestä ja lopettamisesta. Palstalla voi antaa ideoita ja vinkkejä, miten tavoitteessa voi pysyä.

Saunan toimintaperiaatteena on huumeiden käytön haittojen vähentäminen. Sallittua on päihteisiin ja riippuvuuksiin liittyvä mielipiteenvaihto sekä tuen hakeminen. Saunassa voi puhua päihteiden vaikutuksista, annostelusta ja riskeistä ainoastaan haittojen vähentämisen näkökulmasta. Päihteiden käyttöön tai lääkkeiden väärinkäyttöön yllyttäminen ja huumausaineiden valmistamisen neuvominen on kiellettyä. Kirjoittaessasi Saunaan, tutustu ensin tarkasti Saunan sääntöihin.

Savusauna on tarkoitettu kannabiskeskustelulle haittojen vähentämisen näkökulmasta. Muista tutustua Savusaunan sääntöihin ennen kirjoittamista.

Kuivaushuoneessa voi keskustella huumeiden tai lääkkeiden käytön lopettamisesta ja saada tukea muilta keskustelijoilta. Kuivaushuoneen keskusteluissa on mukana ohjaaja Tuomo Seppänen.

Dosetissa keskustellaan lääkkeistä ja lääkeriippuvuudesta. Vertaiskeskustelun tavoitteena on kannustaa lääkekäytön hallintaan ja antaa tukea mahdollisesta riippuvuudesta irrottautumiseen.

Lataamossa keskustellaan mielenterveyden pulmista ja päihteiden yhteydestä mielenterveyteen.

Kotikanava on tarkoitettu kokemusten vaihtoon ja neuvojen hakemiseen perheen päihteiden käyttöön liittyvissä asioissa, kuten lapsi-vanhempi -suhteessa ja parisuhteessa.

Vilpola on tarkoitettu huumeiden käyttäjien läheisille. Vilpolassa toimii vertaisohjaajia Irti Huumeista ry:stä. Irti Huumeista ry vastaa omasta toiminnastaan Vilpolassa.

Hertassa keskustellaan rahapeliongelmista läheisten näkökulmasta.

Torilla keskustellaan toiminnallisista riippuvuuksista, kuten netti-, seksi- ja ostoriippuvuudesta sekä syömishäiriöistä.

Vastuu viestien sisällöstä

A-klinikkasäätiö ei vastaa keskusteluissa esitetyistä mielipiteistä eikä keskustelijoiden välittämän tiedon luotettavuudesta. Keskustelijat vastaavat itse viestiensä (eli kirjoituksensa tai muun lähettämänsä materiaalin) sisällöstä ja voivat joutua viesteistään juridiseen vastuuseen esimerkiksi rikoslain, tietosuojanlainsäädännön tai tekijänoikeuksia koskevien lakien perusteella. Erityisesti on kiinnitettävä huomiota viesteihin, jotka loukkaavat nimeltä mainittuja henkilöitä.

A-klinikkasäätiön järjestökumppanit, kuten Irti Huumeista ry, Ensi- ja turvakotien liitto ja Peluuri vastaavat omasta toiminnastaan keskustelualueella.

Päihdelinkin toimituksen toimintaperiaatteet keskustelualueella

Toimitus pidättää itsellään oikeuden tulkita näitä ohjeita ja sääntöjä. Kaikki viestit luetaan. Sääntöjen vastaiset viestit poistetaan ja sääntöjä rikkoville keskustelijoille voidaan antaa määräaikainen tai pysyvä porttikielto ilman eri perusteluja.

A-klinikkasäätiön työntekijöitä velvoittaa ilmoitusvastuu lastensuojelua koskevissa asioissa. Keskustelualueelle jätetyt suorat itsemurhaviestit ja selkeät henkilöön kohdistuvat väkivaltauhkaukset ilmoitetaan hätäkeskukseen tai poliisille. Näissä tilanteissa Päihdelinkin toimitus ottaa yhteyttä myös viestin kirjoittajaan sähköpostitse.

Ennen viestin kirjoittamista kannattaa punnita mitä viestissään haluaa kertoa, sillä viestejä ei voi jälkikäteen poistaa. Toimitus poistaa kirjoittajien viestejä tai viestiketjuja keskustelualueilta ainoastaan äärimmäisen perustelluista ja painavista syistä, oman harkintansa mukaan. Pääsääntöisesti viestejä ei poisteta pyynnöstä.

Päihdelinkin toimitus on ryhmä A-klinikkasäätiössä työskenteleviä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia. Toimituksen linja on yhteisesti neuvoteltu eikä siten perustu yksittäisten henkilöiden mieltymyksiin tai kokemuksiin.

Tietosuoja
Rekisteröitymisen yhteydessä annettuja tietoja käsitellään luottamuksellisesti. Lisätietoja rekisteröitymisestä ja rekisteröitymisen yhteydessä annettujen tietojen käytöstä löydät käyttöehdoista. Tutustuthan myös tietosuojaselosteeseen.

Keskustelualueiden tiedonkeruu- ja tutkimuskysymyksissä tutustu seuraaviin ohjeisiin: ohjeita tutkijoille ja toimittajille tiedonkeräämisestä.

Kysymykset ja palaute:

paihdelinkki@a-klinikka.fi

Voit tehdä myös aloitteen.