Päihdelinkin suosituin sisältö
Päihdelinkin suosituimpia tiedon tai tuen haun kohteita ovat alkoholi, huumeet, lääkkeet, sekakäyttö sekä mielenterveys ja masennus.
Kuviosta 6 on nähtävissä vastaajaryhmittäin jaoteltuna, mitä tietoa ja tukea kävijäkyselyn vastaajat hakevat Päihdelinkistä. Oman tilanteensa vuoksi sivustolla vierailevien osalta huomattavasti suosituin tiedon tai tuen hakemisen kohde on alkoholi (72 %). Seuraavaksi eniten he hakevat tietoa tai tukea liittyen mielenterveyteen tai masennukseen (24 %) sekä lääkkeisiin (22 %). Läheiset puolestaan hakevat eniten tietoa tai tukea liittyen alkoholiin (64 %), huumeisiin (33 %), sekä mielenterveyteen tai masennukseen (28 %).
Ammattilaisten tiedontarve keskittyy erityisesti huumeisiin (76 %), alkoholiin (75 %), lääkkeisiin (59 %) sekä sekakäyttöön (59 %). Opiskelijat puolestaan hakevat eniten tietoa alkoholista (69 %), huumeista (65 %), lääkkeistä (51 %) sekä mielenterveydestä ja masennuksesta (46 %).
Avoimessa vastausvaihtoehdossa annetuissa vastauksissa etsityn tiedon ja tuen kohteena korostuvat erilaiset hoito- ja kuntoutusmenetelmät, vertaistuki sekä muut kuin vastausvaihtoehdoissa esitetyt riippuvuudet, kuten läheis-, shoppailu-, sokeri- ja ruokariippuvuus. Vastauksissa mainittiin myös yleisen tiedon, opiskelu- ja työskentelymateriaalien sekä erilaisten laskurien ja lomakkeiden (promille, AUDIT) etsiminen sivustolta. Monet vastaukset tarkensivat valmiita vastausvaihtoehtoja: alkoholin vaikutukset syvään uneen, morfiinin ja opioidien fysiologiset vaikutukset, unettomuuden hoitokeinot sekä päihteet ja raskaus.
Kuvio 6. Mitä tietoa tai tukea vastaajat etsivät Päihdelinkistä (%) vuonna 2019 (n=2071)
Päihdelinkin suosituimpia sisältöjä kävijäkyselyn mukaan ovat verkkotestit, tietoiskut, pikatieto, laskurit ja keskustelualue.
Käyttäjäryhmittäin jaoteltuina oman tilanteensa vuoksi sivuilla vierailevien eniten hyödyntämiä osioita ovat keskustelualue (33 %), laskurit (26 %) ja verkkotestit (24 %). Läheiset puolestaan käyttävät eniten keskustelualuetta (26 %), tietoiskuja (21 %), pikatietoa (20 %) ja Mistä apua? -osiota (20 %).
Ammattilaisten eniten käyttämiä osioita ovat Työn tueksi -sisällöt (51 %), verkkotestit (50 %), tietoiskut (48 %), pikatieto (46 %) sekä tulostettavat testit (46 %). Opiskelijat ja koululaiset puolestaan käyttävät eniten tietoiskuja (47 %), pikatietoa (38 %), verkkotestejä (31 %) ja Työn tueksi -sisältöjä (28 %).