Olet täällä

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Vaiettumenetys.fi antaa kanavan muistaa päihteisiin menehtyneitä läheisiä

A-klinikkasäätiö on ollut mukana ideoimassa ja toteuttamassa pyhäinpäivänä 3.11. avauttua Vaiettumenetys.fi -sivustoa. Sivuston teemana on päihteidenkäyttöön liittyvä kuolema läheisten näkökulmasta. Se haluaa antaa kanavan päihteisiin menehtyneiden ihmisten muistamiseen ja tehdä näkyväksi heidän läheistensä kokemuksia.

Sivustolle voi sytyttää tähden symboloimaan päihteisiin kuollutta läheistä, kirjoittaa viestin, jakaa kuvan ja läheiseen liittyvän muiston. Oman menetyskokemuksensa voi jakaa ilman pelkoa leimautumisesta tai mitätöivästä vastaanotosta.

”Päihdekuolema on yhteiskunnassamme vaientava tabu, josta on vaikeaa puhua avoimesti ilman, että menetyskokemus ja koko menetetty elämä mitätöidään”, sanoo Sininauhaliiton ikääntyneiden päihdetyön kehittäjä Katariina Hänninen.

Sivusto sai alkunsa eräästä A-klinikkasäätiön Facebook-sivulle tulleesta kommentista. Kommentti koski huumeisiin menehtyneille järjestettäviä muistotilaisuuksia, joita pidetään vuosittain. Kommentissa kysyttiin, onko alkoholiin kuolleiden läheisille vastaavia tilaisuuksia.

Kun kokoonnuttiin yhteen miettimään asiaa, ajatus tilaisuudesta tai muistopäivästä vaihtui nettisivustoksi. Kävi ilmi, että idea sivustosta kävi hyvin yhteen Sininauhaliiton ikääntyneiden päihdetyöhön ja päihdesensitiiviseen suruun keskittyvän työmuodon kanssa. Sivusto myös linkittyi luontevasti päihdesensitiivisen surutyön verkoston toimintaan. Jo alusta alkaen lähtökohtana oli, että sivusto on omistettu kaikille päihteisiin läheisensä menettäneille riippumatta siitä, mikä päihde on ollut kyseessä.

Facebookiin kommentin jättänyt Minna on kirjoittanut saatetekstin Vaiettumenetys.fi -sivustolle. Minna kirjoitti:

”Läheisen päihdekuolemasta on vaikea päästää irti. Siihen liittyy paljon tunteita, joita ei pitäisi tuntea – surua, vihaa, raivoa, syyllisyyttä ja myös helpotusta. Läheisen päihdekuolemasta on vaikea puhua. Siihen liittyy häpeää ja pelkoa siitä, että menetys mitätöidään.”

Sivuston ovat toteuttaneet Sininauhaliitto, A-klinikkasäätiö, A-Kiltojen Liitto ry, Tukikohta ry, surujärjestöjen Surevan kohtaaminen -hanke, Kran rf, Helsingin seurakuntayhtymä ja Vantaan seurakunnat.

Lisätietoa Vaiettumenetys.fi -sivustosta:
Katariina Hänninen, kehittäjä, Sininauhaliitto, ikääntyneiden päihdetyö, p. 050 3100 669, katariina.hanninen(at)sininauha.fi

Vaiettumenetys.fi