Olet täällä

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Asiatietoa kannabiksesta

Kaikki kannabisvalmisteet sisältävät noin 420 erilaista kemiallista ainetta, joista ainakin 60 vaikuttaa psyykeen. Alkoholi, jota tavallisesti verrataan kannabikseen sen hyvistä puolista puhuttaessa, sisältää ainoastaan etyylialkoholia, joka myös vaikuttaa psyykeen. Ne siis eroavat suuresti toisistaan.

Voimakkaimmin psyykeen vaikuttava kemiallinen aine on THC, joka on lyhenne delta-9-tetrahydrokannabinolista. Alla olevien kolmen valmisteen voimakkuudet ovat ilmoitettu THC:n painoprosentteina. Marihuana ja hasis eivät suuremmin eroa THC-määriltään. Päihtymystilan voimakkuus riippuu myös THC:n ja CBD:n (kannabidioli) välisestä prosentuaalisesta koostumuksesta. Runsas CBD heikentää psykoaktiivista vaikutusta.

Marihuana on kuivattua kukintoa, jotka jauhetaan rikki ja poltetaan nk. jointteina. Sen sisältämän THC:n määrä vaihtelee riippuen siitä, miten se on kasvatettu. Viljelmät, jotka tähtäävät voimakkaaseen tuoksuun, tuottavat Skunk-muunnelmaa.

Hasis on kuivattuja kasvinosia pihkan kanssa yhteen puristettuna. Erityisesti emikukat sisältävät runsaasti THC:tä. Vaikutuksen luonne vaihtelee eri kasvatusalueiden välillä.

Hasisöljyä saadaan kuumentamalla liuotusainetta ja antamalla sen vaikuttaa hasispalaan. Tällöin erottuu öljynkaltaista nestettä, joka sisältää 4-60% THC:tä. Öljyä tiputetaan savukkeille tai johonkin nesteeseen, joka juodaan. Hasisöljy on valmisteista voimakkain.

Kun näitä kolmea valmistetta poltetaan häviää n. 70% THC:n määrästä sen savun mukana, jota ei hengitetä. Se on kuitenkin onni, sillä kyse on aistiharhoja aiheuttavasta päihteestä, joka voi aiheuttaa psykoosin kaltaisia kokemuksia.

Kannabista syödessä päihtymysvaikutuksen saavuttaminen kestää kauemmin. Vaikutus ei ole yhtä intensiivinen kuin poltettaessa, mutta kestää kauemmin.

Spice (ei kannabista) on nimi yrttisekoitukselle, jolla on mieto päihdytyspotentiaali. Tähän sekoitukseen on lisätty synteettisiä kannabinoideja tai CB1-agonisteja. Ne ovat tutkimuskemikaaleja (muuntohuumeita), jotka jäljittelevät THC:tä tai sen hajoamistuotteita. Se ei sisällä muita ainesosia, jotka voisivat kompensoida puhtaan THC:n vaikutusta. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikutus stimuloi suoraan CB1-reseptoria (ajatustoiminnot) ja CB2-reseptoria (immuunijärjestelmä). Molemmat reseptorit toimivat estävästi, joten aineet luovat eräänlaisen anarkian ja kaaoksen järjestelmässä ja näin vakavia kielteisiä vaikutuksia käyttäjälleen.

Kannabis on rasvaliukoinen, joten se pysyy kehossa vähintään kuusi viikkoa. Rasvakudoksesta erittymisen arvellaan aiheuttavan lisävaikutusta (krooninen vaikutus). Tätä erittämistä voidaan mitata virtsanäytteestä. Tämä ei kuitenkaan kuvasta pitkittynyttä psykoaktiivista vaikutusta. Sen aiheuttaa 11-hydroksi-delta-9-tetrahydrokannabinoli, joka on aktiivinen metaboliitti. Se aiheuttaa kroonisen vaikutuksen. Sen poistuminen elimistöstä kestää noin neljä viikkoa.