Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Kannabismalli

Kun käyttää kannabista ensimmäisiä kertoja, akuutin päihtymystilan huomaa selvästi. Kannabiksen vaikutuksesta syntyvä päihtymystila on selvästi erilainen kuin normaalitila.

Kannabiksen pitkäaikaisen ja säännöllisen käytön seurauksena normaalitila muuttuu hiljalleen ja huomaamatta. Mielentilaa alkavat luonnehtia ajatuksettomuus, ajattelemattomuus, passiivisuus, laiskuus, joustamattomuus ja henkinen jäykkyys. Tällöin kannabiksen käyttö ei enää aiheuta päihtymystä vaan pään selkiytymisen; olotila tuntuu normaalilta ja toimintakyky paranee. Asioita pystyy taas hoitamaan, kunhan on polttanut kannabista.

Alussa kannabista on ehkä käytetty akuuttien päihtymystuntemusten vuoksi. Käytön säännöllistyessä kannabista käytetään jotta olotila tuntuisi miellyttävän normaalilta ja hieman päihtyneeltä. Kannabis haittaa sellaisia ajatustoimintoja, joiden avulla arvioidaan tai kyseenalaistetaan tekemisiä ja muutetaan käyttäytymistä. Kannabiksen käyttäjän aivot ottavat vähitellen käyttöön ajattelu- ja havaintotoimintojen kannabismallin. Se on suodatin, joka seuloo tietoisuudesta pois kannabiksen käyttöön liittyvät kielteiset tosiasiat. Kannabismalli on kuin uusi identiteetti. Se syntyy, koska kannabis vaikuttaa aivojen kemiaan pitkäkestoisesti. Kannabiksen käyttäjät saattavat kokea tästä kemiallisesta syystä ajattelevansa maailmasta samalla tavoin. Aivotoimintojen kemiallinen muuttuminen ja samoin kokevien käyttäjien yhteenkuuluvaisuuden tunne yhdessä saattavat kehittää ja voimistaa reagointitapoja, jotka ylläpitävät kannabiksen käyttöä. Näitä vakiovastauksia kutsutaan kannabismalliin kuuluviksi normaalireaktioiksi .

Esimerkkejä kannabismalliin kuuluvista "normaalireaktioista":

  • Kaikki polttavat kannabista.
  • Voin lopettaa, koska vain haluan. En kuitenkaan tee sitä juuri nyt.
  • Minun kannabiksen käyttöni ei ole ongelma. Ydinvoima on ongelma.
  • Alkoholi on sallittua ja se on paljon myrkyllisempää.
  • Kannabis on luonnontuote.
  • Tulen luovaksi ja taiteelliseksi ja siksi voin jatkaa kannabiksen käyttöä.
  • Tunnen monia kannabiksen käyttäjiä, jotka ovat sellaisia kuin kuvailtiin, mutta minä en ole sellainen - olen ainutlaatuinen ja immuuni kielteisille vaikutuksille.
  • Toimin parhaiten ollessani sopivan päihtynyt.
  • Minulla on puute, joka on kompensoitava kannabiksella.

Kannabis voimistaa kielteisiä tunteita, joiden kokeminen on ahdistavaa. Nämä tunteet koetaan vasta kun kannabiksen rauhoittava vaikutus häviää. Tähän voi mennä jopa viisi päivää viimeisestä käyttökerrasta. Kielteiset tunteet katoavat, kun käyttää kannabista uudelleen - ja tulevat taas takaisin, jolloin on taas käytettävä.

Kun nuorena elämä tuntuu sekavalta, saattaa kannabiksen polttaminen tuntua auttavan; se antaa ehkä tunteen aikuisesta kypsyydestä ja rauhallisuudesta. Tarpeesta kokea sama rauhoittuminen ja rentous tulee kuitenkin noidankehä, sillä elämän sekavuus ja kannabiksen käytöstä aiheutuvat kielteiset tunteet pyrkivät aina uudelleen pintaan. Pakeneminen kannabiksen käyttöön saattaa tuntua korvaavan läheisyyttä, yhdessäoloa, henkistä tukea ja tunteita, joita ihminen tarvitsee selvitäkseen ahdistuksensa kanssa.