Olet täällä

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Houkutusten hallinta

Elämässä on lukematon määrä asioita, jotka voivat houkutella pelaamaan ja joita on vaikeaa päästä pakoon. Pelimuistot ja tietynlaiset peleihin liitetyt ajatukset sekä tunnetilat ovat niin sanottuja sisäisiä, pelaamiseen houkuttavia ärsykkeitä. Monella ongelmallisesti pelaavalla on usein takanaan jokin kohtuullisen suuri voitto, joka palautuu mieleen ja rohkaisee pelaamaan.

Ulkoisia ärsykkeitä ovat sisäisiä ärsykkeitä aktivoivat, pelaamiseen ajavat olosuhteet: esimerkiksi mainoksen tai pelikoneen näkeminen, yksinolo tai yhtä lailla tietty seura, palkkapäivän läheisyys tai kilisevä raha taskussa, televisiosta tuleva tärkeä finaaliottelu, pitkästyminen, loma, humalatila tai lähikaupan myyjän ”laitetaanko lotto” -kysymys jättipotti-iltana.

Ärsykkeitä, sekä sisäisiä että ulkoisia, on vaikea päästä pakoon. Pelimahdollisuuksia on joka paikassa, jonka takia sopivia tilaisuuksia pelata osuu eteen yhtenään. Omia tunteitaan ja ajatuksiaan on vielä ulkoisiakin ärsykkeitä vaikeampaa kontrolloida: on miltei mahdotonta olla ajattelematta pelaamista vain päättämällä niin tai yrittämällä tuntea tunteita, joita et tunne.

Usein ei-toivotun pelaamisen laukaisevat tekijät liittyvät rahaan, vapaa-aikaan, pelimahdollisuuksiin, tiettyihin ajatuksiin tai seuraan sekä tunteisiin, mielialaan ja ajatuksiin. On tyypillistä, että lopettamisen tai vähentämisen alkuvaiheissa pelit ja pelaaminen pyörivät monella mielessä. Ihmisen joustava mieli voi löytää tuolloin ”järkiperusteita” pelaamiselle:

Pelaan vain taskussa olevat kolikot…
Rankan työpäivän jälkeen olen ansainnut pienen pelisession…
Tänään on perjantai/olen humalassa/olen surullinen ja voin siksi pelata...

Yhtä hyvin syiksi pelata voi käydä se, että on torstai, on selvin päin tai se, että on iloinen. Pelihimon iskiessä mikä tahansa voi kelvata syyksi pelata. Voimakaskaan himo ei kuitenkaan tarkoita, että sinun tulisi toimia siten kuin häiritsevät ajatuksesi tai tunteesi sinua käskevät. Ajatukset tulevat ja menevät – ja myös muuttuvat. Onnistumiset ruokkivat uusia onnistumisia ja omilla toimillaan häiritsevien ajatusten määrää voi vähentää.

Lähes poikkeuksetta ongelmallisesti pelaavilla toimivin tapa on vähentämisen sijasta pyrkiä lopettamaan rahapelit kokonaan, sillä vain vähentämiseen pyrkimällä pelit pysyvät jatkuvasti mielessä ja riski ylilyöntiin on aina olemassa. Kun tunnet itsesi ja pelitottumuksesi, tiedät, mikä on sinulle paras tapa toimia. Jos olet lopettamassa pelaamista kokonaan, alla on muutamia vinkkejä.

Miten välttää alun karikot, kun pelihimo iskee?

  • Pysähdy, hengitä syvään ja koeta ajatella selkeästi. Mieti tavoitteitasi. Pahin pelihimo vaimenee ja menee yleensä ohi. Olipa tunteesi tai ajatuksesi mikä tahansa, se on vain tunne tai ajatus, ja voit itse valita, miten toimit.
  • Seuraa suunnitelmaasi, jonka olet tehnyt ko. tilanteita varten. Toimiiko se? Jos ei ja sorrut pelaamaan, mieti, miltä osin suunnitelmaasi tulee muuttaa.
  • Muistuta itseäsi, että jos lähdet pelaamaan, todennäköisemmin köyhdyt kuin rikastut. Jos voittaisitkin, jatkaisit todennäköisesti pelaamista kunnes häviäisit. Mitä pidempään pelaat, sitä todennäköisempi on häviösi.
  • Himojen yllättäessä pelivoitot alkavat houkuttaa ja epätodennäköiset jättipotit näyttää todennäkösimmiltä, kuin ne ovatkaan. Pieni muistutus asioiden todellisesta tilasta voi ehkäistä itsepetosajatuksia.
  • Soita tukihenkilöllesi, jollekin ystävällesi tai Peluuriin. Heille voit puhua tunteistasi ja ajatuksistasi ja voitte yhdessä myös miettiä tilannettasi sekä suunnitella eri keinoja, joilla pelaamattomuus toteutuisi.
  • Lähde lenkille, kutsu ystäväsi kahville, mene kirjastoon, elokuviin, imuroi, pese ikkunat, mene saunaan tms. Voi tuntua, että pelaaminen on ainoa mielekäs asia, josta saa virikettä arkeen. Muitakin mahdollisuuksia on: jatka esimerkiksi vanhaa harrastustasi tai aloita uusi. Pysähdy miettimään, mikä sinulle on tärkeää ja mihin haluat aikasi käyttää.
  • Muistele onnistumisiasi: miten olet onnistunut olemaan pelaamatta tai onnistunut jossain muussa haastavassa tehtävässä aiemmin.
  • Puhu itsellesi rohkaisevaan ja kannustavaan sävyyn, vaikka retkahtaisitkin pelaamaan. Omien arvojensa puolesta kannattaa toimia eteen tulevista vaikeuksista huolimatta.

Mieti vielä, mitkä ovat ne tekijät, jotka houkuttavat sinua pelaamaan. Mihin voit itse vaikuttaa ja mihin et? Yritä vaikuttaa niihin asioihin, joihin voit ja pyri hyväksymään ne asiat, joihin et voi vaikuttaa.

Myös käyttäytymisen suunnittelu sopii monelle. Mikä sisäinen tai ulkoinen tekijä laukaisee pelaamisesi ja mitä teet silloin? Katso alta vinkkejä houkutusten hallintaan.

Soitan heti ystävälleni tai järjestän itselleni jotain mielekästä ja arvojeni mukaista toimintaa. Aloitan vaikka uuden harrastuksen!

Esim. liikunta, elokuvat, taide, musiikin kuuntelu ja luonnossa liikkuminen voivat auttaa rentoutumaan. Entä mindfullness, meditointi tai jooga? Mitkä asiat tuottavat sinulle stressiä ja mitä voit tehdä stressin aiheuttajille? Voitko itse vaikuttaa niihin tai lievittää stressiä jotenkin?

Teen itselleni taloussuunnitelman, johon kirjaan tuloni ja menoni sekä suunnitelman, mihin haluan rahani käyttää. Toteutan suunnitelmaani parhaani mukaan. Varotoimiksi siirrän rahani säästötililleni, pidän mukanani vain tarvitsemani määrän käteistä ja annan tilinkäyttöoikeudet läheiselleni.

Muistutan itseäni, että ajatukseni ei ole järkevä. Pelikone tai mikään muukaan rahapeli ei tiedä tunteestani, eikä osaa vastata siihen. Riippumatta mitä uskon tai tunnen tänään, minulla on tismalleen samat mahdollisuudet voittaa/hävitä tänään kuin minä tahansa muunakin päivänä.

Muistutan itseäni, että ongelmani eivät katoa vaan ennemminkin paisuvat pelaamalla. Mietin, mitä voin tehdä ongelmieni ratkaisemiseksi. Jos voin itse vaikuttaa niihin, toimin. Jos en voi vaikuttaa niihin, niin pyrin hyväksymään ne ja käytän aikani asioihin, jotka tuottavat minulle tyytyväisyyttä pitkällä aikavälillä.