Olet täällä

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Pelaajan harha ja muita virhetulkintoja

Jälkiviisaus on ihmiselle myös hyvin tyypillistä. Pelin jälkeen on helppoa todeta, mitä olisi pitänyt tehdä (koska olisi pitänyt lopettaa, mikä numero olisi pitänyt valita yms.). Ongelma on, että ennen kierrosta mitään päätöksentekoa auttavia vihjeitä ei ole käytössä, koska lopputulosta on mahdotonta etukäteen tietää. Ihmisen verraton mielikuvitus kehittelee tapahtuman jälkeen helposti tukun selityksiä.

Pelaajan harha eli taipumus nähdä säännönmukaisuuksia ja sarjoja sielläkin, missä niitä ei todellisuudessa ole. Pelaajan harha aktivoituu erityisesti pelitilanteessa, vaikka muussa tilanteessa sen ymmärtäisimme. Kun peli vie mennessään, alamme helposti päättelemään seuraavia tapahtumia edellisistä tapahtumista.

Esimerkki: Ruletin vieressä oleva taulukko edellisistä numeroista on siinä juuri siksi, että tekisimme näitä säännönmukaisuuksia koskevia ”päätelmiämme”.

Virhetulkintoja vahvistava sisäinen puhe. Kun olemme tehneet edellä olevia päätelmiämme, vakuutamme mielessämme että pelaamista kannattaa vielä hetki jatkaa. Voitto on mielestämme tulossa, jonka seurauksena jatkamme pelaamista ja saatamme nostaa panoksia.

Voittojen jahtaamisella tarkoitetaan sitä, että häviön hetkellä jatkamme pelaamista (mahdollisista pelirajoistamme huolimatta). Olemme käyttäneet pelaamiseen aikaa, emmekä halua poistua häviäjinä pelin parista. Jahtaaminen johtaa useimmiten tappioon ja jahtaamiskierteeseen. Se taas voi johtaa rahan lainaamiseen ja pikavippeihin. Jahtaaminen on monen peliongelman keskeisimpiä syitä.

Taikausko. Koska lopputulosta on mahdotonta ennustaa, saattaa se aiheuttaa monessa pelaajassa turhautumista. Pelikoneiden vaihtaminen, nappuloiden painaminen tietyllä tavalla, onnenamuletit, onnennumerot, lempipelipaikat, erilaiset rituaalit ja muut voivat antaa tunnetta, että lopputulokseen pystyisi vaikuttamaan. Näin ei toki ole.

Esimerkki: Pelipisteillä olevat "tästä pelipisteestä voitettiin..." -mainokset ovat tehokkaita vahvistamaan näitä taikauskomuksia. Todellisuudessa pelipaikassa ei toki ole mitään maagista. On siis täysin sama, mistä arpansa ostaa tai missä lyö lottonsa.

Valikoiva havainnointi ja valikoiva muisti. Meillä on taipumus muistaa paremmin voittomme kuin häviömme. Usein vaakakupissa painavat pelaamisen hyvät puolet huonojen puolien kustannuksella. Yksikin elämää haittaava huono puoli voi painaa vaakakupissa enemmän kuin tukku pelaamisen hyviä puolia. Punnitse itse.