Olet täällä

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Sattumaa vai taitoa?

Satunnaisuus noudattaa tilastollista lakia ja on siis pitkällä aikavälillä melko tarkasti ennustettavissa. Kaikissa peleissä on sattumaa, joka on pitkän päälle ennustettavissa olevaa. Jos sattumaa ei olisi, mitään turnajaisia olisi turhaa käydä, sillä paras voittaisi aina. Esimerkiksi runsaasti taitoa vaativissa peleissä, kuten keilaamisessa tai shakissa, taitavin useimmin voittaa. Shakissa on niin vähän satunnaisuutta, että parempi häviää vain mokatessaan. Keilauksessa satunnaisuutta on enemmän ja täten myös isojen turnausten voittajissa on enemmän vaihtelua. Satunnaisuuden ansioista joskus altavastaajakin yllättää. Pidemmän päälle todennäköisyys on kuitenkin taitavamman puolella.

Myös rahapelit ovat satunnaisia, tilastollista lakia noudattavia ja ennustettavissa olevia. Rahapelaaja on rahapeliä vastaan kuin edellisen esimerkin altavastaajana oleva keilaaja tai shakinpelaaja: lyhyessä pelissä hän toisinaan voittaa, mutta mitä enemmän hän pelaa, sitä varmemmaksi häviö käy.

Muutamia harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta ainoat, jotka voivat olla taloa vastaan pelattavista rahapeleistä voitolla ovat vain muutaman kerran peliä kokeilleet (korkeintaan hieman voitolla) tai jättipotin voittaneet (näitä on aniharva). Huomaa, että nämä isot voitot ovat usein vaarallisia: monen peliongelman taustalla on suuri voitto peliuran alussa, joka on ruokkinut metsästämään euforista voiton tunnetta yhä uudestaan ja uudestaan, ja se on osaltaan johtanut tappiokierteeseen.

Pelinjärjestäjän etu on rakennettu peliin sääntöjen ja alakanttiin olevan voitonmaksun avulla (voiton osuessa kohdalle pelistä ei voita niin paljoa kuin todennäköisyyksien mukaan pitäisi). Pelaaja on joka pelissä altavastaajana. Mitä pidempään ja mitä useammin hän pelaa, sitä varmemmaksi häviö käy, koska säännöt pelissä ja voitonmahdollisuudet ovat jokaisella pelikierroksella pelinjärjestäjän puolella. Yksittäiset voitot ruokkivat peli-intoa. Voitot myös muistaa helpommin kuin häviöt ja ne saavat mielessä suuremman merkityksen. Kannattaa siis aina kirjata ylös voitot sekä häviöt todellisen tilanteen hahmottamiseksi.