Olet täällä

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Alkoholi ja väkivaltaisuus

Päivitetty 8.6.2015

Alkoholi on osatekijänä suurimmassa osassa väkivaltarikoksia. Alkoholin aggressiivisuutta lisäävää vaikutusta ei ole helppo osoittaa tieteellisesti. Kun ihmisiä on tutkittu neutraaleissa laboratorio-olosuhteissa, alkoholin on harvoin havaittu vaikuttavan aggressiivisuuteen. Kun ihmisten käyttäytymistä on tarkkailtu tilanteissa, joissa heillä on tilaisuus keskinäiseen vuorovaikutukseen, kuten lavastetuilla kutsuilla, alkoholin on tällöin havaittu lisäävän esimerkiksi vihamielistä kielenkäyttöä.

Väestötutkimuksissa on havaittu, että alkoholin kulutuksen määrän ja väkivaltatilanteiden välillä vallitsee yhteys. Alkoholin suurikuluttajilla ja alkoholiongelmaisilla on kasvanut riski käyttäytyä väkivaltaisesti sekä myös joutua väkivallan uhriksi. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen vuosina 1980 - 2009 tekemissä haastatteluissa kaikenlaisen väkivallan kohteeksi joutuneista miehistä 74 - 83 prosenttia ja naisista 50 - 65 prosenttia sanoi väkivaltaisesti käyttäytyneen henkilön olleen päihtynyt.

Alkoholi vaikuttaa eri yksilöihin eri tavalla, mutta humalassa niin fyysisen kuin henkisenkin toiminnan säätely aina heikentyy. Saattaa olla, että humala poistaa vihamielisiä estoja ja näin paljastaa huonoimman minämme, jonka me tiedämme olevan valmis helposti kahinoimaan.

Kalervo Kiianmaa
tutkimusprofessori
THL

Päivittänyt:
Marja Holmila
THL

 

Alkuperäinen julkaisu 6.4.2006 

Oliko tämä artikkeli hyödyllinen?
Ääniä annettu: 2717 - Keskiarvo: 3