Olet täällä

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Alkoholin terveyshaittojen hoito

Päivitetty 1.11.2011

Alkoholin käyttöön voi liittyä monenlaisia terveyshaittoja. Sekä runsaan kertajuomisen, yhtäjaksoisen juomaputken että vähäisemmän jatkuvan juomisen terveyshaittoja hoidetaan muiden terveysongelmien tapaan ensisijaisesti omassa terveyskeskuksessa tai työterveyshuollossa. Vaikeiden sairauksien tai tapaturmien vuoksi tarvitaan erikoissairaanhoidon palveluita.

Alkoholin runsaan käytön välittömänä seurauksena on tavallisimmin juomisen keston pituudesta riippuva krapula- tai vakavampi vieroitustila. Yli promillen humalatila merkitsee jo selvää tapaturmariskiä. Suuremmat kerralla juodut alkoholimäärät voivat aiheuttaa alkoholimyrkytyksen, joka on varsinkin lapsille ja nuorille hengenvaarallinen tila. Runsaaseen käyttöön voi liittyä myös aivojen verenkiertohäiriöitä, sydämen rytmihäiriöitä sekä äkillinen haimatulehdus.

Alkoholin jatkuvalla runsaalla käytöllä (miehillä yli 23-24 ja naisilla yli 12-16 alkoholiannosta viikossa) on monenlaisia vaikutuksia elimistöön. Alkoholin käyttöön ovat yhteydessä esimerkiksi verenpaineen kohoaminen, ruoansulatuselimistön häiriöt, maksan sairaudet, ylipaino, impotenssi, hormonihäiriöt, anemia sekä vaikutukset aivoihin ja ääreishermostoon. Alkoholin käyttöön voi liittyä myös mielenterveysongelmia  tavallisimmin masentuneisuutta ja ahdistuneisuutta.

Terveysongelmia ja niiden yhteyttä alkoholinkäyttöön voi lähteä selvittämään terveyskeskuksessa, työterveyshuollossa tai vaihtoehtoisesti yksityislääkärin kanssa. Yhteyttä voi ottaa myös tilanteissa, joissa krapulatila on voimakas. Sairastumiset ja tapaturmat kuuluvat pääsääntöisesti terveyskeskusten hoidettaviksi, joista sitten tarvittaessa ohjataan sairaalahoitoon tai tarkempiin tutkimuksiin.

Mielenterveystoimisto saattaa olla oikea hoitopaikka tilanteissa, jossa alkoholia käytetään kriisistä, ahdistuksesta tai masennuksesta selviytymiseen  tai jos on ollut itsemurha-ajatuksia.

Sairaalahoitoa tarvitaan esimerkiksi alkoholimyrkytyksen, haima- ja maksatulehduksen, maksakirroosin sekä sydämen ja verenkiertoelimistön vakavien häiriöiden hoidossa. Juoppohulluus vaatii sairaalahoitoa, joka usein hoidetaan erikoissairaanhoidossa.

Päihdehuollossa työskentelee myös sairaanhoitajia ja lääkäreitä, jotka voivat tutkia ja arvioida päihteiden käyttöön liittyviä terveysongelmia ja ohjata tarvittaessa muihin hoitopaikkoihin.

Maria Inkinen
SH, TtM, kehittämiskoordinaattori
A-klinikkasäätiö

Päivittänyt:
Tuija Vilkko
TtM, psyksh., kehittämiskoordinaattori
Kettutien erityispoliklinikka/Järvenpään sosiaalisairaala

Riskirajat päivitetty 8.12.2015

Alkuperäinen julkaisu 20.12.2005 

Oliko tämä artikkeli hyödyllinen?
Ääniä annettu: 2415 kpl