Olet täällä

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Päihdetyön ammattitutkinto

Julkaistu 19.5.2017

Päihdetyön ammattitutkinto on sosiaali- ja terveysalan yhteistä ammatillista lisäkoulutusta. Se antaa vankan pohjan toimia päihdetyön ammattilaisena erilaisissa toimintaympäristöissä. Koulutus sopii henkilöille, joilla on perustiedot ja taidot sekä kokemusta päihdeasiakkaiden kanssa työskentelystä. Tämän lisäksi opiskelijan tulee täyttää tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset.

Päihdetyön ammattitutkinnon suorittanut työskentelee ammattilaisena päihdetyön muuttuvissa tilanteissa toteuttaen eri elämäntilanteissa olevien, eri-ikäisten ja eri liitännäissairauksista kärsivien hoitoa ja kuntoutusta. Tutkinto antaa valmiudet toimia päihdetyön asiantuntijana esimerkiksi omassa työyhteisössä, erilaisissa projekteissa sekä vahvistaa omaa osaamista päihdetyön alalla. Hän osaa hyödyntää työssään kokemustaan ja alansa laaja-alaista teoriatietoa.

Päihdetyön ammattitutkinnon suorittaneet työntekijät tuntevat riippuvuusilmiön ja päihteidenkäytön laaja-alaiset haitat. He ovat perehtyneet monidiagnostisuuteen ja päihdetyön erityiskysymyksiin. He osaavat toimia verkostoissa ja hyödyntää eri toimijoiden osaamista ja asiantuntemusta. Tutkinnon suorittaneet tuntevat erilaisia päihdetyön lähestymistapoja ja toimivat asiakaslähtöisesti. Työssä painottuu ammatillinen vuorovaikutus ja kyky kohdata asiakas ja hänen läheisensä.

Päihdetyön ammattitutkinnon suorittaminen edellyttää kahden pakollisen ja vähintään kahden valinnaisen tutkinnon osan suorittamista. Pakollisia ovat Päihdetyön ammattilaisena toimiminen ja Päihdetyön asiakastyössä toimiminen. Valinnaisia tutkinnon osia suorittaja valitsee kaksi. Tutkinto suoritetaan opetushallituksen vahvistamien tutkinnon perusteiden mukaan. Tutkinnon osia voi suorittaa myös ilman, että suorittaa koko tutkintoa. Esimerkiksi jos haluaa syventää päihdetyön osaamistaan.

Päihdetyön ammattitutkinto suoritetaan näyttötutkintona, joka on erityisesti aikuisille suunnattu joustava tutkinnon suoritustapa. Ammattitutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden vastaavan alan ammattikorkeakouluopintoihin. Lisätietoja aikuisten ammatillisista näyttötutkinnoista löydät opetushallituksen verkkosivuilta.

Tarkempia tietoja antavat päihdetyön ammattitutkintoa järjestävät ammatilliset oppilaitokset sekä mielenterveys- ja päihdetyön tutkintotoimikunta.

Päihdetyön ammattitutkinnon tilalle on tulossa mielenterveys- ja päihdetyö ammattitutkinto. Tutkinnon perusteiden teko on juuri alkanut ja niiden on määrä olla käytössä 1.8.2018 alkaen.

Irina Köntti
Hankepäällikkö, A-klinikkasäätiö
Mielenterveys- ja päihdetyön tutkintotoimikunnan varapuheenjohtaja

 

Oliko tämä artikkeli hyödyllinen?
Ääniä annettu: 547 - Keskiarvo: 3