Olet täällä

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Testosteronin ja anabolisten steroidien haitat väärinkäytössä

Julkaistu 19.3.2010

Testosteroni on elimistön oma miessukupuolihormoni. Anaboliset steroidit ovat sen synteettisiä johdoksia. Näiden dopingaineiden käyttö on sallittua vain sairauksien, kuten luukadon, hoitoon. Suomessa arvioidaan olevan 5000–10 000 testosteronin ja anabolisten steroidien väärinkäyttäjää. He käyttävät näitä aineita yleensä jaksoittain, ennen kaikkea hankkiakseen lihaksikkaan ulkomuodon. Väärinkäyttö aiheuttaa hormonaalisia häiriöitä ja voi johtaa moniin vakaviin sairauksiin sekä mielialahäiriöihin. Käyttö esimerkiksi lisää hedelmättömyyden, sydän- ja verisuonitautien, maksavauroiden ja masentuneisuuden riskejä.

Lääketieteellinen käyttö

Sekä testosteroni että anaboliset steroidit ovat rikoslain 44. luvun pykälän 16 ensimmäiseen momenttiin liittyvän asetuksen (705/2002) mukaisia dopingaineita. Ne on luokiteltu reseptilääkkeiksi, joiden käyttö on sallittu ainoastaan lääkeviranomaisten vahvistamien sairauksien hoitoon.

Näitä sairauksia ovat muun muassa aivolisäke- tai kivesperäinen testosteronin vajaatuotanto, erilaiset anemiat, luukato sekä krooniset tautitilat, joihin liittyy proteiinikatoa ja kudosten hidastunutta parantumista. Testosteronia käytetään myös miesten vaihdevuosioireiden hoitoon.

Testosteronia käytetään eri testosteroniestereitä (esimerkiksi testosteronipropionaatti, testosteronienantaatti, testosteronifenyylipropionaatti, testosteroni-isokabroaatti, testosteronidekanoaatti, testosteroniundekanoaatti) sisältävinä ruiskeina tai suun kautta otettavina testosteroniundekanoaattikapseleina. Anabolisia steroideja on sekä ruiskeina että tabletteina.

Väärinkäyttö

Suomessa arvioidaan olevan 5000–10 000 testosteronin ja anabolisten steroidien väärinkäyttäjää. Anabolisten aineiden väärinkäyttäjät ovat useimmiten 20–35-vuotiaita miehiä. Tärkein syy käyttöön on lihaksikkaan ulkomuodon hankkiminen. Toisaalta steroidien käytöllä pyritään myös kohottamaan omaa asemaa esimerkiksi voimailuyhteisössä. Voimalajeja harrastavien kilpaurheilijoiden motiivina taas on parantaa urheilutuloksia.

Anabolisten steroidien väärinkäytölle on luonteenomaista, että niitä käytetään jaksoittain. Käyttöjaksot kestävät muutamasta viikosta useisiin kuukausiin, ja niiden välillä pidetään muutaman kuukauden mittaisia taukoja. Käyttöjakson alussa steroidien määrää lisätään asteittain. Käyttöjakson loppupuolella steroidien käyttö lopetetaan 1–2 viikon aikana portaittain. Väärinkäytölle on ominaista, että aineita käytetään yliannoksin.

Haittavaikutukset: hormonaaliset häiriöt

Kun elimistöön joutuu testosteronia tai anabolisia steroideja yli normaalin tarpeen, ne aiheuttavat hormonaalisia häiriöitä.

Miehillä haittavaikutukset näkyvät elimistön oman hormonituotannon heikkenemisenä. Hormoneja tuottavissa rauhasissa ja elimissä, kuten kiveksissä, tapahtuu rakenteellista surkastumista. Hormonijaksojen jälkeen seuraa hedelmättömyyttä ja seksuaalitoimintojen heikkenemistä.

Naispuolisille käyttäjille testosteroni ja anaboliset steroidit aiheuttavat karvoitusta, äänen madaltumista, rintojen pienenemistä, kaljuuntumista, klitoriksen liikakasvua, iho-ongelmia sekä kuukautiskierron häiriöitä.  Osa näistä jää pysyviksi käytön loputtua.

Nuorilla kasvuikäisillä taas kasvu saattaa pysähtyä ja seurauksena voi olla lyhytkasvuisuutta.

Haittavaikutukset: vakavat sairaudet

Yliannoksin käytettyinä testosteroni ja anaboliset steroidit vääristävät rasva-arvoja voimakkaasti terveydelle epäedulliseen suuntaan. Siten näiden hormonien jatkuva käyttö lisää sydän- ja verisuonitautien sekä aivoinfarktin ja -halvauksen riskiä. Steroidit heikentävät sydämen supistusvoimaa ja aiheuttavat sydänlihaksen rappeutumaa altistaen rytmihäiriöille ja äkkikuolemalle.

Edelleen näiden hormonien väärinkäyttö lisää riskiä sairastua sokeritautiin. Niiden käyttö samoilla ruiskuilla toisten käyttäjien kanssa lisää mahdollisuutta sairastua veren välityksellä leviäviin infektioihin, kuten keltatauteihin (hepatiitteihin) ja HIViin.

Testosteronin ja anabolisten steroidien liikakäyttö lisää myös syöpätautien ja maksavaurioiden riskiä. Suun kautta tabletteina annosteltavat anaboliset steroidit ovat maksalle haitallisempia kuin ruiskemuodossa käytettävät anaboliset steroidit. Maksataudit vaihtelevat ohimenevästä lievästä soluvauriosta ja keltaisuudesta aina pahanlaatuisiin maksakasvaimiin, joiden ennuste hoidettuinakin on huono.

Haittavaikutukset: mielialahäiriöt

Testosteronilla ja anabolisilla steroideilla on myös vaikutuksia keskushermostoon. Niiden vaikutuskohdat aivoissa ovat läheisessä yhteydessä mielialaa, seksuaalisuutta ja aggressiivisuutta sääteleviin keskuksiin.

Ylisuuria annoksia testosteronia ja anabolisia steroideja käyttävistä henkilöistä 20–30 prosentilla ilmenee steroidijakson aikana selviä psykiatrisen tautiluokituksen kriteerit täyttäviä mielialahäiriöitä, kuten masentuneisuutta, ahdistuneisuutta, psykoottisia reaktioita aistiharhoineen, hypomaniaa sekä kognitiivisen suoritustason heikkenemistä.

Noin 30 prosentilla anabolisia steroideja yliannoksin käyttävistä henkilöistä ilmenee käytön aikana aggressiivisuutta, vihamielisyyttä ja ärtyvyyttä. Useiden tapausselostusten perusteella hormonit heikentävät impulssikontrollia. Lääketieteellisessä kirjallisuudessa on kuvattu muun muassa tapauksia, joissa aiemmin psyykkisesti tasapainoiset henkilöt ovat hormonikuurin aloitettuaan tulleet väkivaltaisiksi ja tehneet ennalta harkitsemattoman tapon.

Suomalaisen väestöpohjaisen tutkimuksen mukaan anabolisten steroidien ja testosteronin väärinkäyttäjien riski kuolla ennenaikaisesti on 4,6-kertainen verrokkiryhmään verrattuna.

Timo Seppälä
lääketieteellinen johtaja
Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry

 

Lue lisää kuntoilijoiden dopingaineiden käytöstä ja niiden haittavaikutuksista

Pirkola & Seppälä (2005): Huumeet ja anaboliset aineet. Nuorten terveys 2000. Kansanterveyslaitoksen julkaisuja, KTL B7 / 2005, 65–68.

Bahrke & Yesalis (2004): Abuse of anabolic androgenic steroids and related substances in sport and exercise. Current Opinion in Pharmacology 4: 614–620.

Hall & Hall (2005): Abuse of Supraphysiologic Doses of Anabolic Steroids. Southern Medical Journal 98: 550–555.

Seppälä & Karila (1996): Suorituskykyyn vaikuttavien aineiden väärinkäyttö. Käytännön Lääkäri 3: 129–135.

Taimela & Seppälä (1994): Voimaharjoittelussa käytettävien anabolisten aineiden haitat. Suomen Lääkärilehti 20–21: 2051–2061.

Karila, Hovatta, Seppälä (2004): Concomitant abuse of anabolic androgenic steroids and human chorion gonadotropin impairs spermatogenesis in power athletes. Int J Sports Med 25: 257263.

Kanayama, Hudson & Pope (2008): Long-term psychiatric and medical consequences of anabolic–androgenic steroid abuse: A looming public health concern? Drug and Alcohol Dependence 98: 1–12.

Mäntysaari, Karila & Seppälä (2005): Cardiovascular findings in power athletes abusing anabolic androgenic steroids. International Review of the Armed Forces Medical Services 75: 12–15.

Thiblin, Mobini-Far & Frisk (2009): Sudden unexpected death in a female fitness athlete, with a possible connection to the use of anabolic androgenic steroids (AAS) and ephedrine. Forensic Science International 184: e7–e11.

Pärssinen & Seppälä (2002): Steroid use and long-term health risks in former athletes. Sports Medicine 32(2): 83–94.

Giammanco, Tabacchi, Giammanco, Di Majo & La Guardia (2005): Testosterone and aggressiveness. Medical Science Monitor 11(4): 136–145.

Pärssinen, Kujala, Vartiainen, Sarna & Seppälä (2000): Increased premature mortality of competitive powerlifters suspected to have used anabolic agents. International Journal of Sports Medicine 21: 225–227.  

Oliko tämä artikkeli hyödyllinen?
Ääniä annettu: 2785 - Keskiarvo: 2