Olet täällä

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Päihteet ja seksityö

Julkaistu 6.4.2006

Seksityö ja päihteet liittyvät usein yhteen. Joku rahoittaa päihteiden käytön seksityöllä ja joku toinen helpottaa seksityöstä aiheutuvia henkisiä paineita päihteiden avulla. Kummatkin päihteidenkäyttäjät altistuvat monenlaisille terveydellisille ja sosiaalisille riskeille.

Alkoholi ja seksi ovat kriisialtis yhdistelmä. Muutama annos voi auttaa rentoutumaan, mutta suuremmat annokset ovat sukupuoliselle kanssakäymiselle haitallisia. Alkoholi turruttaa aistimuksia ja tunteita.

Alkoholin käyttö alentaa turvarajaa, kykyä arvioida realistisesti tilanteita ja reagoida niihin järkevästi. Riskit virheisiin kondomin käytössä kasvavat. Lisäksi alkoholin käyttö alentaa kynnystä suostua suojaamattomaan seksiin.

Naisilla saattaa esiintyä sukupuolisen kiinnostuksen tai orgasmin puutetta, kuukautishäiriöitä ja hedelmättömyyttä. Runsaan alkoholinkäytön aiheuttama hormonihäiriö palautuu normaaliksi kolmen kuukauden tai viimeistään puolen vuoden kuluttua juomisen lopettamisesta. Alkoholi ja muut päihteet vaikuttavat aivojen ja keskushermoston toimintaan. Toiminnan muutokset voimistavat vanhenemisprosessia.

Alkoholin ja lääkkeiden yhteiskäytöstä voi aiheutua ennalta arvaamattomia haitallisia seurauksia. Sen takia ota aina selvää, voiko käyttämäsi lääkkeen kanssa nauttia alkoholia riskittömästi.

Suonensisäisesti käytettävien huumeiden rahoittamiseen liittyy usein prostituutio. Jos käytät huumeita suonensisäisesti ja toimit seksityöntekijänä, sinun tulee toimia erityisen vastuullisesti ja turvaseksiä noudattaen, jotta et tartuttaisi itseäsi etkä muita.

Huumeiden saamisen pakonomaisuus ohittaa tärkeydessä turvallisuuden ja terveyden. Käyttäjällä on suuri riski joutua väkivaltaisiin tilanteisiin, jos hän myy seksipalveluja tilanteessa, jossa on pakko saada annos. Asiakkaiden valintaan ei ehkä käytetä tarpeeksi aikaa, vaan kaikki asiakkaat kelpaavat, jotta tarvittava raha saadaan kerättyä. Näissä tilanteissa suojaamattoman seksin myyminen sitä haluavalle asiakkaalle on enemmän sääntö kuin poikkeus ja saattaa olla, ettei väkivaltariskiä huomioida tarpeeksi.

Suonensisäinen huumeiden käyttö altistaa monille terveydelle haitallisille seurauksille. Näitä ovat mm. suonitulehdukset, sydäntulehdus, ulkoiset ja sisäiset paiseet, B- ja C-hepatiitit ja HIV. Kummatkin hepatiitit sekä HIV tarttuvat pistämisvälineiden sekä suojaamattoman seksin kautta. Välttääksesi näitä tartuntoja tai muiden tartuttamista käytä aina yhdynnässä ja suuseksissä kondomia ja käytä pistämiseen vain omia puhtaita välineitäsi.

Ihmisen yksilöllinen riippuvuus päihteistä vaihtelee huomattavasti. Niille, joille riippuvuus kehittyy helposti, jo lyhytaikainen toistuva käyttö saattaa johtaa aineen sietokyvyn kasvuun, aineen himoon ja vaikeuksiin lopettaa käyttö.

Riippuvuuden lisäksi suuri vaara on vakavien tartuntatautien leviäminen ja erilaiset käyttöön liittyvät tilannekohtaiset riskit, joihin liittyy välitön hengenvaara tai vaarallisuus ympäristölle. Väkivaltaa syntyy helposti juuri silloin, kun molemmat osapuolet ovat nauttineet päihdyttäviä aineita.

Jos työskentelet päihtyneenä, muista kuitenkin pitää kiinni omista rajoistasi ja turvallisuudestasi.

Kirsi Ahokas
päihdesairaanhoitaja
Pro-tukipiste

Minna Huovinen
yksikönjohtaja
Pro-tukipiste

Pro-tukipisteen sivuilla on tietoa seksityötä tekeville suunnatuista palveluista ja monipuolinen linkkihakemisto.

Oliko tämä artikkeli hyödyllinen?
Ääniä annettu: 2313 - Keskiarvo: 3