Olet täällä

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Eka känni - viaton juttuko?

14-vuotias lapseni haluaa minun ostavan hänelle pullon viiniä perjantaiksi, koska kaikilla muillakin on. Ostanko?

Asiassa ei pitäisi olla mitään miettimistä. Noudata lakia ja jätä pullo ostamatta. Voit perustella ratkaisuasi vetoamalla lakiin: alkoholia on laitonta myydä alle 18-vuotiaille.

Lue lisää

Välitä lapsesi terveydestä. Alkoholi on nuoren elimistölle haitallisempaa kuin aikuiselle. Nuori ja tottumaton humaltuu alkoholista helpommin; kontrolli menee ja esim. alkoholimyrkytyksen ja tapaturmien vaara kasvaa. Ikäraja on 18 vuotta, koska silloin nuori alkaa olla fyysisesti niin kehittynyt, että hän voi alkaa harjoitella alkoholin kohtuullista käyttöä.

Alkoholin käyttö sisältää aina myös riskin riippuvuuden syntymiseen. Mitä aikaisemmin alkoholin käyttö aloitetaan, sitä todennäköisemmin kokeillaan muitakin päihdyttäviä aineita. Siksi ensimmäisen kännin ottamista kannattaa lykätä mahdollisimman pitkälle. Humalassa on myös helppo kokeilla muita päihteitä, kuten huumeita.

Joskus vanhemmat perustelevat pullonostoaan sillä, että sitten he ainakin tietävät, mitä nuoret juovat. Tämä ei välttämättä aina pidä paikkaansa. Nuoret juovat tavallisesti porukassa ja toistensa pulloista. Sinun ostamasi pullo on vain lisänä.

Mieti, minkä viestin annat nuorellesi pullon ostajana. Että perjantaina kuuluu ostaa perjantaipullo ja ottaa känni? Että hyväksyt alaikäisen lapsesi humaltumisen? On eri asia totutella alkoholiin maistamalla perhejuhlan yhteydessä viiniä kuin ryypiskellä kaveripiirissä iltamyöhään ostarin kulmilla jotain - ilman että edes tarkkaan tietää mitä.

Katso että linja pitää. Neuvottele puolisosi kanssa yhteinen suhtautuminen pullon ostamiseen ja päihteiden käyttöön yleensä. Jos vanhemmilla on erilaiset periaatteet, nuoret osaavat käyttää sitä hyväkseen.

Sinun vanhempana on hyvä tuntea myös lapsesi kaverien vanhempia ja käydä heidän kanssaan keskustelua suhtautumisesta nuortenne alkoholinkäyttökokeiluihin ja pullojen ostamiseen. On hyvä, jos pystytte yhdessä sopimaan, ettei kukaan osta alaikäiselle lapselleen alkoholia. Tällöin sinun ei tarvitse olla nuoresi silmissä "ainoa inhottava" vanhempi.

 

Lapseni tuli ensimmäistä kertaa umpihumalassa kotiin. Mitä nyt teen?

Tämä tilanne tulee todennäköisesti eteen useimmille vanhemmille. Kun se tapahtuu, viisainta on panna nuori nukkumaan ja varmistua sitä ennen, että humala ei ole muuttumassa myrkytystilaksi ja tajuttomuudeksi ja että vaaraa tukehtua oksennukseen ei ole. Yritä itse rauhoittua, laske sataan tai vaikka tuhanteen, pohdi omia ensimmäisiä kokeilujasi ja juttele vaikkapa puolisosi kanssa. Muista omat ensimmäiset alkoholinkäyttökokeilusi. Millaista suhtautumista olisit toivonut omilta vanhemmiltasi, kun ensi kertaa kärsit krapulasta ja morkkiksesta? Lapsesi ensikänni ei tarkoita että hän olisi alkoholisti.

Lue lisää

On inhimillistä, jos reagoit moittimalla ja räyhäämällä. On sinänsä hyvä, että näytät tunteesi etkä jää välinpitämättömäksi. Mieti kuitenkin, mitä on suuttumuksesi takana. Jos oikeasti tunnetkin huolta, ilmaise huolesi. Se antaa rakentavamman lähtökohdan keskustelulle. "Paniikkireaktiolla" eli huutamalla reagoimisella on se huono puoli, että saat lapsesi rauhattomaksi ja annat hänelle kuvan, että hän on astunut tielle, josta ei enää selviä. Nuorelle ei myöskään saisi antaa vaikutelmaa, että häntä rangaistaan kotiin tulemisesta. Ensi kerralla hän jättää tulematta kotiin tai kertomatta asioistaan.

Muista ottaa asia - myös yöllinen räyhäämisesi - puheeksi lapsen kanssa seuraavana päivänä rauhallisesti ja rakentavassa hengessä. Kysele, miltä nyt tuntuu. Tuliko törttöiltyä myös muulla tavoin? Miten tapahtuneen voisi sovittaa? Kerro lapsellesi, ettet hyväksy hänen käyttäytymistään. Tee kuitenkin myös selväksi, että oli kunto mikä hyvänsä, on tärkeää, että hän tulee kotiin.

Suhtautumisen ensikänniin pitää riippua siitä missä iässä se hankitaan. 17-vuotiaalle voi ihmetellä, että et sitten jaksanut yhtä vuotta odottaa ja kysyä mitä opit tapahtuneesta. 13-vuotiaan kohdalla pitää ihmetellä, mistä on saanut alkoholia, kenen kanssa sitä on juotu ja mitä muuta alkoholin käyttöön liittyy. Mitä nuorempi ensihumalan ottaja on, sitä huolestuneempi pitää olla. Ala-asteikäisen kohdalla hälytyskellojen pitää kilistä jo kovalla äänellä.

Kodin sääntöjen rikkomisesta voi myös määrätä nuorelle seuraamuksia. Esimerkiksi kotiarestissa joutuu miettimään asioita. Aresti saattaa olla nuorelle myös helpotus: se on selvä syy pysyä poissa kaveripiiristä kasvojaan menettämättä. Vaikka lapsesi olisi jo täysi-ikäinen, voit siitä huolimatta kertoa hänelle, että kotona on olemassa säännöt, joiden mukaan eletään.