Olet täällä

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Asiaa nuorten päihteidenkäytöstä

Useimmat vanhemmat ovat vakuuttuneita siitä, että heidän lapsensa eivät käytä tupakkaa, alkoholia tai kannabista (marijuana tai hasis) ja ettei heillä myöskään ole kokemusta uhkapeleistä. Tilastot kertovat kuitenkin toista. Niiden mukaan suurin osa nuorista kokeilee päihteitä vähintään kerran tai kaksi. Seuraavat tiedot perustuvat THL:n kouluterveyskyselyihin peruskoulun 8. ja 9. luokan, lukion 1. ja 2. luokan ja ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuosiluokan oppilaille vuonna 2017. Täältä löydät myös lisätietoja nuorten päihteidenkäytöstä.

Tupakka

Peruskoulun 8.- ja 9. luokkalaisista tupakoi päivittäin noin 6,9 %. Lukion 1.-2. luokkalaisista tupakoi 3,4 % ja ammatillisten oppilaitosten 1.-2.-luokkalaisista tupakoi 23,2 % päivittäin. Tupakoivien määrä on laskusuunnassa.

Alkoholi

Peruskoulun 8. ja 9. luokkalaisista n. 10,2 % on tosi humalassa vähintään kerran kuukaudessa. Noin 5 % käyttää alkoholia viikottain. Lukion 1.-2. luokkalaisista vastaavasti 18,3 % ja ammatillisten oppilaitosten 1.-2. vuoden opiskelijoista 28,1 % juo itsensä kovaan humalaan vähintään kerran kuukaudessa. Myös alkoholin käyttö on nuorten keskuudessa laskusuunnassa.

Huumeet

Peruskoulun 8. ja  9. luokkalaisista 7,5 %, lukion 1.-2. luokan oppilaista 11,6 % ja ammattikoulun 1.-2. vuoden oppilaista 20,6 % on kokeillut kannabista ainakin kerran. Kannabiskokeilut ovat suositumpia poikien kuin tyttöjen keskuudessa peruskoulussa ja lukiossa. Ammattillisissa oppilaitoksissa tyttöjen osuus kannabista kokeilleiden keskuudessa oli suurempi kuin poikien. Huumeiden hankkiminen koetaan helpoksi omalla paikkakunnalla.

Katso myös Nuortenlinkin artikkelit nuorten päihteiden käytöstä.