Olet täällä

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Kasvaminen ja rajojen kokeileminen

Kokeilemalla oppii

Nuoret kokeilevat kaikkea. He tulevat myöhään kotiin, juovat liikaa, haastavat vanhempansa jättämällä noudattamatta sääntöjä ja yleensäkin väheksyvät hyvää tarkoittavaa opastusta. Joskus nuoret eivät lainkaan kaipaa perheen tarjoamaa tukea, toisinaan he taas kärttävät sitä. Joskus he saattavat haluta olla yksin, toisinaan taas vaatia lämpöä ja hellyyttä.

Kaikki vanhemmat ovat havainneet tällaista kokeilevaa käyttäytymistä. Sillä on oma tarkoituksensa. Nuorten täytyy kokeilla erilaisia asioita kyetäkseen määrittämään oman asemansa ja käyttäytymisensä. Jotta rajansa voi löytää, ne täytyy ensin ylittää. Siksi ei ole syytä suurempaan huoleen: rajojen kokeileminen kuuluu nuoren itsenäistymiskehitykseen.

Kaikkein eniten nuorten käyttäytymiseen vaikuttavat heidän vertaisryhmänsä tavat ja normit, esimerkiksi pukeutumismuoti. Joukkoon kuuluminen on lapselle tai nuorelle äärimmäisen tärkeää.

Ensimmäiset päihdekokeilut

Tupakka, alkoholi, huumeet ja tietyt lääkkeet voivat vaarantaa terveyttä. Silti niitä käytetään, koska ne tuottavat uhkapelaamisen tavoin tiettyä tyydytystä ja mielihyvää.

Päihteitä on hyvin helppo hankkia. Useimmat lapset haluavat jossakin vaiheessa kokeilla itselleen tuntemattomia asioita. Siksi on todennäköistä, että sinunkin lapsesi joutuu joskus päättämään, kokeileeko aineita vai ei.

Lapsi kykenee tekemään vastuullisen päätöksen. Tärkeää on, miten kaveriporukan muut jäsenet suhtautuvat asiaan. Jos päätös istuu hyvin porukan sisäisiin normeihin, ei asiaa tarvitse murehtia. Ongelmia syntyy silloin, kun päätös ei sovikaan ryhmän totuttuihin toimintatapoihin. Jos esimerkiksi useimmat ryhmän jäsenet juovat yleensä paljon alkoholia, siitä kieltäytyminen saattaa olla hankalaa. Vain harvoin nuoret kykenevät vastustamaan ryhmän painetta ja samalla välttämään joutumisen porukan ulkopuolelle.

Valinnan vapaus

Kaikilla on oikeus tehdä omia valintoja. Nuorten täytyy oppia käyttämään tuota oikeuttaan, koska heidän vanhempansa eivät aina ole päättämässä asioista heidän puolestaan. Vanhemmat voivat toki antaa neuvoja, mutta nuorella on aina lopullinen vastuu käyttäytymisestään. Siksi heidän täytyy kokeilla vapautensa rajoja, joskus myös päihteitä käyttämällä.

Asialla on kuitenkin myös toinen puoli. Monet päihteet aiheuttavat voimakasta riippuvuutta. Silloin valinnan vapaus katoaa. Tällaisia päihteitä ei saisi koskaan tarjota nuorille kokeiltavaksi. Myös peliautomaatit saattavat aiheuttaa riippuvuutta.

Riskien vähentäminen

Päihteiden kokeiluun liittyy aina tiettyjä vaaroja. Päihteiden käyttämistä ei kuitenkaan välttämättä kannata vain tiukasti kieltää. Silloin lapsi luultavasti kokeilee niitä tilaisuuden tullen, jolloin hänen asenteisiinsa on jo paljon vaikeampaa yrittää vaikuttaa. Huomattavasti parempi keino yrittää vähentää riskejä on tarkkailla ja opastaa lasta hänen kokeiluissaan niin paljon kuin mahdollista.