Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Päihteet

Tieto on tärkeää

Kun päihteistä haluaa puhua tehokkaasti ja järkevästi, niistä pitää olla riittävästi perustietoa. Tieto voi poistaa perusteetonta pelkoa. Monet kuvittelevat, että kannabiksen käyttäminen johtaa automaattisesti kovempien huumeiden käyttöön. Niin ei missään tapauksessa ole.

Riippuvuus voi olla sekä fyysistä että henkistä. Fyysisellä riippuvuudella tarkoitetaan sitä, että ihmisen elimistö sopeutuu säännöllisesti käytettyyn päihteeseen. Ilman päihdettä elimistö ei enää toimi kunnolla. Kun päihteestä pidättäydytään, alkaa ilmetä erilaisia vieroitusoireita (esim. pahoinvointi). Saman vaikutuksen saamiseksi tiettyjä päihteitä täytyy käyttää aina suurempia ja suurempia määriä, eli niiden sietokyky kasvaa. Päihde, ei sen käyttäjä, määrittää fyysisen riippuvuuden ja sietokyvyn.

Henkinen riippuvuus on toisenlaista. Se on kiinni pikemminkin aineen käyttäjästä kuin itse aineesta. Henkisessä riippuvuudessa on kyse "hyvästä olosta": joku maistuu tai tuntuu niin hyvältä, ettei sitä ilman voi elää. Päihteeseen tulee voimakas himo, ja se hallitsee käyttäjän koko ajattelua.

Tietoa eri päihteistä:

Pikatietoa päihteistä
Tietoiskut
Päihteet ja aivot -animaatio

10 vinkkiä vanhemmalle kuinka puhua nuoren kanssa kannabiksesta (Ehyt ry ja YAD ry: kannabishanke 2018-2020)