Olet täällä

En osaa enää ryhtyä mihinkään

Lataamossa keskustellaan mielenterveyden pulmista ja päihteiden yhteydestä mielenterveyteen. Tervetuloa lataamaan akkusi vertaisten tuella! Kirjoittaminen vaatii rekisteröitymisen.

Valvoja: Päihdelinkin toimitus

En osaa enää ryhtyä mihinkään

ViestiKirjoittaja Maranz » 18.8.2020 03:40:31

Hei.

Haluan kertoa tilanteeni.

Olen hieman yli 40 vuotias mies. Olen käyttänyt alkoholia kauan ja viime vuosina tunnistanut viime vuosina itsessäni alkoholismin. Olen yrittänyt päästä eroon juomisesta ja onnistunutkin olemaan jaksoja kokonaan ilman sekä vähentämään kokonaiskäyttöä merkittävästi. Vakaa aikomukseni on päästä kokonaan eroon juomisesta. Olen päihdeklinkan asiakas, mutta luvalla sanoen heidän auttamisensa on tarjota keskusteluryhmään osallistumista kerran viikossa. Se auttaa kyllä alkoholinkäytön osalta, ei siinä mitään.

Ongelmaksi alkoholin tilalle on kuitenkin tullut tyhjyys jota olen kauan ihmetellyt. En osaa enää tehdä mitään. En kykene hoitamaan töitäni, en huolehtimaan itsestäni enkä muista. Kaikki tuntuu samantekevältä ja tunnen fyysistä kipua yrittäessäni pakottaa itseni suoriutumaan edes välttämättömimmistä rutiineista.

Yli kuukausi sitten irtisanouduin päivätyöstäni, koska en enää saanut itsestäni irti edes mennä sinne aamulla. Minulla olisi myös etänä tehtävä sivutyö, mutta pelkkä tietokoneen avaaminen tuntuu vuorelle kiipeämiseltä.

Laskut kertyvät, rahaa ei tule mistään, herään yöllä paniikkituntemuksiin hoitamattomien asioiden takia.

Tiedän että olisi helppo ratkaista ongelma tarttumalla toimeen. Saisin kyllä töitä ja osaisin tehdä niitä, mutta on kuin jokin näkymätön pitelisi minua paikoillaan ja estäisi toimimasta.

En ole koskaan elämässäni ollut näin neuvoton. Tämä lienee masennusta, joka varmasti johtuu alkoholin sekoittamasta aivokemiasta, mutta huolimatta sen tiedostamisesta en kykene keksimään mitä minun pitäisi tehdä. Olen puhunut tästä myös klinikalla käydessäni, mutta he näkevät vain alkoholin.

Kirjoitan tätä kello neljä aamuyöllä. Heräsin yli tunti sitten toistaiseksi pahimpaan kauhuntunteeseen tähän mennessä.

Voisitteko neuvoa miten saisin alun asian hoitamiselle?
Maranz
Miedosti panostava jäsen
 
Viestit: 5
Liittynyt: 5.6.2013 05:47:45
Ollut juomatta

Re: En osaa enää ryhtyä mihinkään

ViestiKirjoittaja Plinkin tiimi » 19.8.2020 08:50:55

Hei, Maranz!

Kirjoitat selkeästi ja kuvaat todella hyvin tyhjyyden tunnetta ja kykenemättömyyttä ryhtyä tekemään mitään. Olet kertonut tilanteestasi päihdeklinikalla, mutta syystä tai toisesta he eivät siihen ole tarttuneet. Nyt olet kuitenkin kirjoittanut tänne, ja se on jo yksi askel eteenpäin!

Tämä Lataamo on harmillisen hiljainen palsta nykyään. Tänne laitettuja viestejä luetaan kyllä, mutta kovin moni ei uskaltaudu itse kirjoittamaan. Ehkä joku samassa tilanteessa oleva rohkaistuisi kuitenkin kertomaan oman kokemuksensa? Keskustelu MeVähentäjissä ja MeLopettajissa on aktiivisempaa, ja myös sieltä löytyy muita, joilla on alkoholiongelman lisäksi esimerkiksi masennusta. Ehkä voisit sieltä löytää kaipaamaasi tukea?

Mieleeni tuli myös kokemusasiantuntijaneuvonta. Voit vaikka kopioida tänne kirjoittamasi viestin sellaisenaan neuvontaan, ja sieltä saat vastauksen kolmessa päivässä. Kokemusasiantuntijaneuvonnan löydät täältä: https://paihdelinkki.fi/fi/neuvonta/kys ... tuntijalta

Voit kysyä neuvoja halutessasi myös ammattilaiselta: https://paihdelinkki.fi/fi/neuvonta/kys ... tilaiselta

Aurinkoista loppukesää toivotellen,
Pinja / Plinkin tiimi
Avatar
Plinkin tiimi
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 66
Liittynyt: 31.1.2020 09:05:44

Re: En osaa enää ryhtyä mihinkään

ViestiKirjoittaja Winston-84 » 21.8.2020 02:01:49

^^ Moi, Maranz.

Harvinaisen selkeästihän tuo vakavalta masennukselta kuulostaa. Pirullinen sairaus ja ikävä fakta on se, että päihdepalveluissa ei useinkaan löydy kiinnostusta/osaamista MT-ongelmien hoitamiseen ja se vähäkin tuppaa olla sitä, että kyllä se siitä helpottaa, kun vain olet ryyppäämättä/narkkaamatta. Voi toki hyvinkin helpottaa ajan kanssa, mutta ei se mitään auta siihen, jos tilanne on pahimmillaan päällä. Aivan perseestä ja naurettavaahan tuo on, koska sen pitäisi nykyään olla tieto kaikilla vähänkin asioista tietävillä, että päihde- ja MT-ongelmat kulkevat hyvin usein käsikädessä. Sillä onko kyseessä muna vai kana, ei ole akuutissa tilanteessa juurikaan merkitystä.

Masennuksen hoito voi olla pitkällistä ja vaikeaa, enkä lähdekään tässä sen enempiä sitä asiaa mestaroimaan(Omakohtaista kokemusta löytyy kyllä roppakaupalla, mutta sen jakaminen tuskin tässä tilanteessa hyödyttää mitään), mutta sellaisen konkreettisen vinkin annan, että mene nyt jollekin lääkärille päihdeklinikan ulkopuolella. Mieluiten psykiatrille, koska heidän erityisalaansahan tämä on, mutta terveyskeskuksen yleislääkärikin käynee paremman puutteessa. Sieltä saat (toivottavasti) mustaa valkoisella -diagnoosin, että sulla on depis ja tämä on hyödyllinen ihan siksi, että sillä voit hakea sairauspäivärahaa(tai viimekädessä toimeentulotukea, jos mitään muuta etuutta ei jostakin syystä tipu) ja näin laskujen maksu ym. raha-asiat eivät jää hoitamatta. Tietenkin lääkärillä käynti ja diagnoosin saaminen saattaa poikia myös muuta apua ja helpotusta masennukseesi, mutta tärkeää tosiaan tuo, ettet käytännön asioiden sotkemisella vetäisi itseäsi entistä pahempaan jamaan. Lääkärille ei sitten kannata ihan ensimmäiseksi kertoa alkoholismista, ettei homma sielläkin kaadu siihen, että korkki kiinni, niin kyllä se siitä.

Tsemppiä.
Winston-84
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 12401
Liittynyt: 27.4.2012 18:43:25

Re: En osaa enää ryhtyä mihinkään

ViestiKirjoittaja Vissykossu » 19.9.2020 12:28:58

Heipsan vain
Osuipa hakuni heti oikeaan. Olen ollut pari vuotta juomatta mutta nyt puolisen vuotta olen ollut niin saamaton, että jo pukeminen aamulla on työn takana, joten yleensä olen joku lerppa päälläni koko päivän, En saa itseäni ulos vaikka tiedän puolen tunnin lenkin päivittäin parantavan oloani. Koska olen eläkkeellä, ei ole mikään pakko lähteä mihinkään. Koronaan vedoten voin pitää lapset ja lapsenlapset puhelimen päässä. Viime kuussa sain tilattua terveyskeskuslääkärin, koska itse epäilen masennusta. Sekin on vasta lokakuun lopulla.
Vissykossu
Miedosti panostava jäsen
 
Viestit: 1
Liittynyt: 19.9.2020 12:12:30


Paluu Lataamo

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa