Kirjoittaja Winston-84 » 22.3.2022 03:36:15
Mulla diagnosoitiin bipo aikoinaan mielisairaalassa, kun olin 21(Nyt täytän pian 42). Silloin olin tosi huonossa hapessa henkisesti ja pidemmän aikaa pöpilässä. Ennen bipoa mulle oli lätkäisty diagnoosiksi skitsoaffektiivinen häiriö ja nyt bipo-diagnoosini on jälleen muutettu skitsoaffektiaksi. No, mulle ei ole niin väliksi nimestä(Tuon päädiagnoosin lisäksi hullunpapereissani on pitkä lista "vähäisempiä" F-koodeja). Tärkeintä on ollut, että mulla on nykyään psykiatri, joka on auttanut mua ihmisenä, ei diagnoosinumerona ja se, että sain työkyvyttömyyseläkkeen, koska ei musta tässä elämässä oikeisiin töihin ole.
Herää kysymys, miksi epäilet itselläsi bipoa, jos sulla on vain masennusjaksoja? Siksikö, että suvussa on kyseistä sairautta ja terapia ei auta? Ei sun mulle tarvitse näihin vastata, mutta ihan tykönäsi ehkä pohtia. Tuon vähän kertomasi perusteella ei nimittäin kuulosta lainkaan bipolta. Klassisessa bipossa mielialavaihtelujaksot kyllä huomaa selkeästi. Tietenkään kaikki bipot eivät ole suoraan oppikirjasta(En itsekään koskaan ollut), mutta kyllä siinä sairaudessa silti on muutakin oireilua, kuin masennuskaudet.
Tuntuu, että nykyään ihmiset haluavat hirveän herkästi itselleen jonkin diagnoosin, kun jokin mättää. En sitä sinänsä ihmettele tässä sangen medikalisoituneessa yhteiskunnassa ja saattaahan se jollekin selkeyttää asioita. Monissa tapauksissa vain tuntuu lopulta olevan kyse siitä, että elämässä on vinksallaan jotakin, jonka mahdollisesti voi korjata ja ehkä olisi parempi keskittyä siihen, kuin diagnoosin metsästykseen. En halua tässä vähätellä ongelmiasi. Uskon, että sulla on niitä ja tarvitset ja haluat apua kyllä. Sitä meinaan, että itselleni diagnoosi ei ole koskaan tuonut mitään ns. lisäarvoa. Tiedän kyllä olevani sairas muutoinkin ja haluan tulla kohdatuksi ihmisenä ja omana persoonanani. Se on auttanut kaikkein eniten, kuten yllä jo mainitsin.
Jos terapia ei auta, sulla saattaa olla väärä terapeutti ja/tai väärä terapiasuuntaus. Mua terapia auttoi tosi paljon, mutta se otti aikansa, että löysin sen terapeutin, jonka kanssa kemiat natsasivat niin, että oli oikeasti hyödyllistä käsitellä asioita. Näissä kupolipuolen asioissa on tosi tärkeää, että terapeutin kanssa synkkaa. Ei tarkoita, että terapeutti X tai terapiasuuntaus Y olisi jotenkin huono. Se ei vain ole itselle sopiva.