Olet täällä

Kysymyksiä peliriippuvaisen läheiselle

Ahdistaako läheisesi pelaaminen? Tervetuloa Herttaan! Voit vaihtaa ajatuksia peliongelmasta kärsivien läheisten kanssa sekä saada tukea muilta.

Valvoja: Päihdelinkin toimitus

Re: Kysymyksiä peliriippuvaisen läheiselle

ViestiKirjoittaja Eveliina » 30.4.2023 18:21:04

Moikka Nottoday!

Tosi hyvä kuulla, että olet toisessa yhteydessä käsitellyt ihmissuhdeasioitasi ja sinulla vaikuttaa olevan kuitenkin näkemys siitä, mikä sinulle itsellesi on hyväksi.

Minua ilahduttaa se, kuinka puhut itseesi keskittymisestä ja siitä, mihin voit vaikuttaa. Itselläni kesti jonkin aikaa ymmärtää, että en voi puolisoni puolesta tehdä asioita enkä vaikuttaa siihen, mitä hän tekee. Tämän myötä oivalsin, että voin keskittyä itseeni ja niihin asioihin, joihin voin vaikuttaa. Aloin huolehtia enemmän itsestäni. Kuka muu aikuisesta ihmisestä huolehtii jos ei jokainen itse? Ei ole itsekästä huolehtia omista tarpeista ja hyvinvoinnista. Kun itsellä on oman hyvinvoinnin peruspilarit mahdollisimman hyvässä kunnossa, jaksaa paremmin tukea myös muita.

Ymmärrän hyvin myös ne ristiriitaiset tunteet ja kipuilun ns. rajojen asettamisesta. On tärkeää siksi kertoa myös läheiselle (niin kuin olet tehnytkin), että olet tarvittaessa tukena. Sen voisi sanoittaa jotenkin niin, että irtautuu peliongelmasta, ei ongelmaisesta. Että läheisesi tietää, että hän on sinulle edelleen rakas ongelmasta huolimatta.

Läheisen vaikutusmahdollisuudet pelaajaan on tosiaan rajalliset ja jos yrittää vaikuttaa asiaan, johon todellisuudessa vaikutusmahdollisuudet on tosi heikot, on se voimavarojen tuhlaamista (ainakin jos jaksaa yrittää pidemmän aikaa, siinä helposti uupuu). On läheiselle tosi tyypillistä yrittää auttaa pelaajaa kaikin tavoin, kunnes huomaa, ettei se tuota toivottua lopputulosta. Siitä oikeastaan voi alkaa rajojen asettaminen ja omaan hyvinvointiin keskittyminen.

Samaistun itsekin tuohon kupla-ajatukseesi. Meillä kävi oikeastaan niin, että olimme jossain vaiheessa sitten omissa kuplissa saman katon alla, kun aloin irtautua ongelmasta. Sekin oli haastavaa aikaa, mutta oman itseni vuoksi todella tärkeää.

Tosi hienoa, että olet saanut itsesi mieleisen tekemisen pariin ja löytänyt keinoja selvitä eteenpäin. Itsekin koin työn ja ystävien seuran ja uudet harrastukset aikoinaan oivallisina keinoina ensin ns. paeta ongelmaa ja hetken kuluttua koin kaikki tarpeelliseksi itseni kannalta. Omat askareet ja ihmissuhteet parisuhteen ulkopuolella sekä työ osoittautuivat todella merkityksellisiksi itselle. Niihin halusi antaa aikaa ja energiaa, koska etenkin ystävien seura ja harrastukset myös antoivat energiaa ja voimavaroja.
Kunhan pakeneminen ei tosiaan kestä kauaa ja edelleen tulee käsiteltyä omia tunteita ja ajatuksia.

Miten voisit helpottaa huonoa omatuntoasi? Osaatko kertoa, mistä se kumpuaa (esimerkiksi pelaajan suhtautumisesta vai jostain muusta)?
Millainen keskusteluyhteys sinulla on pelaajan kanssa, pystyttekö keskustelemaan asioista rakentavasti (esimerkiksi molempien odotuksista ja tarpeista)?

Toivon sinulle aurinkoa alkavaan viikkoon!

-Eveliina
Eveliina
Vertaiskeskustelija
 
Viestit: 139
Liittynyt: 18.8.2020 10:50:46

Re: Kysymyksiä peliriippuvaisen läheiselle

ViestiKirjoittaja Nottoday » 6.5.2023 06:22:23

Hyviä kysymyksiä. Luulenpa, että se huono omatunto johtuu sairaasta syyllistämisestä, jota olen kokenut muissa yhteyksissä. Olen kuullut sellaista puhetta niin paljon, että kun nyt 'käyttäydyn itsekkäästi', mulla on niistä syytöksistä vielä jälkiä sisällä. Hyvä havainto.
Nottoday
 

Re: Kysymyksiä peliriippuvaisen läheiselle

ViestiKirjoittaja Eveliina » 7.5.2023 18:32:48

Moikka Nottoday!

On inhimillistä, että syyllistämisestä on jäänyt sinuun jälki aiemmin. Nyt se aktivoituu sitten tämän ongelman äärellä siten, että olet ankara itseäsi kohtaan.

Me ihmiset usein olemme itseämme kohtaan paljon ankarampia, kuin mitä olisimme samassa tilanteessa olevaa toista ihmistä kohtaan.
Itsemyötätuntoa voi ja kannattaa opetella. Sitä voi esimerkiksi harjoitella pohtimalla, että mitä sanoisi samassa tilanteessa olevalle ystävälle? Puhuisiko hänelle samalla tavalla kuin itselle?
Se ei ole kovin helppoa (ainakaan ei itselle ollut), mutta harjoitteleminen voi pidemmällä aikavälillä johtaa siihen, että osaa olla myös itseään kohtaan myötätuntoinen ja armollinen.

Paljon tsemppiä alkavaan viikkoon!

-Eveliina
Eveliina
Vertaiskeskustelija
 
Viestit: 139
Liittynyt: 18.8.2020 10:50:46

Re: Kysymyksiä peliriippuvaisen läheiselle

ViestiKirjoittaja Nottoday » 5.8.2023 20:55:23

Eveliina, pystyisitkö neuvomaan, mistä kannattaisi etsiä ihan itselle apua? En ole aikeissa erota, mutta kaipaisin paikkaa, jossa voisin puhua luottamuksellisesti tunteistani. Neuvomista, ohjailua ja kontrollia en kestä. Mutta en kestä oikein tätä yksin jäämistäkään, mitä tässä suhteessa nyt on ja minulla on vaikeuksia nähdä asioita selkeästi. Eikä minulla oikeasti ole tietoa siitä, millaista on peliriippuvuus ihmiselle itselleen ja toisaalta miten se vaikuttaa suhteeseen. Kirjallisuus, nettiluennot aiheesta yms psykoedukaatio olisi myös erinomaista jos on vinkata.
Nottoday
 

Re: Kysymyksiä peliriippuvaisen läheiselle

ViestiKirjoittaja Eveliina » 10.8.2023 10:23:08

Moikka Nottoday!

Mukava kuulla sinusta pitkästä aikaa. Hienoa, että olet kiinnostunut hakemaan itsellesi apua ja tukea, jolla mahdollisesti päästä eteenpäin ja käsitellä ongelmaan liittyviä vaikeita tunteita.

Peliklinikka toimii pääkaupunkiseudulla muistaakseni Helsingin, Vantaan ja Kauniaisten asukkaille - sieltä on saatavilla keskusteluapua myös läheiselle. Muut paikkakunnat usein auttavat joko a-klinikan/mielenterveys- ja päihdepalveluiden kautta tai jos sinulla on työterveys, voi sitäkin kautta hakea keskusteluapua. Myös Peluuriin voi soittaa.

Itse olen hakenut apua aikoinaan Pelirajattomalta sekä työterveydestä - ensimmäinen antoi tukea nimenomaan peliongelmaan ja työterveydestä sai apua enemmän töissä jaksamiseen ja yleisellä tasolla.
Pelirajattomalla on nyt syksyllä tarjolla webinaarit pelaajien läheisille, lisäksi sieltä on saatavilla tukea vertaisryhmän, chatin, tukihenkilön, vertaispuhelun tai voimaviikonlopun muodossa.
Itse olen käynyt läheisten vertaisryhmän, hakenut apua chatista ja saanut vertaispuhelun - kaikki erilaisia tukimuotoja ja sopivat erilaisiin tilanteisiin ja toki oma elämäntilanne ja tarve vaikuttavat myös. Erityisen tärkeäksi itselleni koin läheisten vertaisryhmän - siitä sain paljon näkökulmaa, tietoa ja todellakin vertaistukea, kun ryhmä kokoontui usein ja oli melko intensiivinen. Käy tutustumassa pelirajaton.fi ja katsomassa, mitä sieltä voisi löytyä sinulle.

Kirjallisuudesta tulee ensimmäisenä mieleen Jenna Mäkelän Kun pelihimo ottaa vallan. Se on melko helppolukuinen ja helposti ymmärrettävä lyhyehkö teos toipuneen peliriippuvaisen kirjoittamana. Olen itse lukenut teoksen ja voin sitä suositella.
Toinen tietämäni toipuneen pelaajan kirjoittama kirja on Joni Siposen Irti Rahapeliriippuvuudesta - tätä kirjaa en ole itse lukenut, joten en osaa kirjasta tarkemmin sanoa.

Pelirajattoman ja Peluurin sivuilla on muistaakseni lueteltuna vielä erilaisia paikkoja, joista voi saada apua. Listasin itse lähinnä sellaisia, joista olen itse hakenut apua tai joista varmasti itse tiedän.

Tsemppiä viikkoon ja ollaan kuulolla!

-Eveliina
Eveliina
Vertaiskeskustelija
 
Viestit: 139
Liittynyt: 18.8.2020 10:50:46

Re: Kysymyksiä peliriippuvaisen läheiselle

ViestiKirjoittaja Eveliina » 24.9.2023 21:03:30

Moikka just sulle sinne ruudun toiselle puolelle!

Toivottavasti sun syksy on alkanut mukavissa merkeissä. Tuntuu, että tänä vuonna syksy taas tuli ihan yllättäen parissa viikossa.
Mä tykkään syksystä - se on mulle usein uusien asioiden aikaa. Samalla myös jotenkin tosi haikeaa, koska kesä on ohi ja talvi on tulossa.

Syksyllä myös monet palvelut taas alkavat pyöriä kesätauon jälkeen, esimerkiksi vertaisryhmät ja muu vertaistuki. Itsekin kävin aikoinaan juuri syksyllä oman vertaisryhmän. Eli muistutuksena kaikille, joiden elämää peliongelma koskettaa - apua on saatavilla paljon ja sitä kannattaa hakea, jos yhtään siltä tuntuu.
Olen täällä ruudun toisella puolella, jos haluat tänne purkaa ajatuksiasi. Ei muuta kuin vastailemaan tänne tai sitten aloittamaan omaa ketjua.

Aurinkoa alkavaan viikkoosi!

-Eveliina
Eveliina
Vertaiskeskustelija
 
Viestit: 139
Liittynyt: 18.8.2020 10:50:46

Edellinen

Paluu Hertta

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa