Olet täällä

Miten autetaan hukassa olevaa?

Mitä sinulle kuuluu? Tervetuloa olohuoneeseen! Olohuoneessa voit keskustella kaikista mielen päällä olevista aiheista, jotka eivät suoranaisesti sovi muiden teemojen alle. Sana on vapaa, mutta muistathan lukea ensin Päihdelinkin säännöt. Kirjoittaminen vaatii rekisteröitymisen.

Valvoja: Päihdelinkin toimitus

Miten autetaan hukassa olevaa?

ViestiKirjoittaja Via » 11.9.2021 20:39:33

Asuinalueeni fb-ryhmässä kirjoitetaan suht usein, että sekavassa olotilassa oleva henkilö kiertelee pihoilla mahdollisesti etsimässä näpistettävää, jota myydä saadakseen aineita, ja avuntarve olisi ilmeinen. Maallikon ongelmana on, ettei tiedä miten auttaa ja toimia, kehen ottaa yhteyttä. Lähteekö poliisi liikkeelle, jos sivullinen soittaa hätänumeroon ja tuleeko toimittamaan henkilön turvaan, ja jos, minne? Onko sivullisen apuna muita auttajia kuin poliisi?
Via
Miedosti panostava jäsen
 
Viestit: 2
Liittynyt: 11.9.2021 20:25:58

Re: Miten autetaan hukassa olevaa?

ViestiKirjoittaja Via » 12.9.2021 10:02:06

Tarkennan vielä, että fb-ryhmän kirjoittajat kertovat, että eivät huolestu mahdollisesta varastelusta vaan siitä, että kulkija pitäisi saada turvaan ja hoitoon, mutta mikä on oikea taho, ja minne heidät viedään kadulta selviämään ja hoidettavaksi? Ja onko tämä ihan väärä paikka kysymykselleni?
Via
Miedosti panostava jäsen
 
Viestit: 2
Liittynyt: 11.9.2021 20:25:58

Re: Miten autetaan hukassa olevaa?

ViestiKirjoittaja vadelmamunkki » 12.9.2021 16:10:44

Jos henkilön terveys on vaarassa tai toiminnassa on jotain rikokseen viittaavaa, niin kummassakin tapauksessa oikea menettely on soitto numeroon 112. Sieltä sitten lähetetään joko poliisi tai ambulanssi tai molemmat; tarpeen mukaan.

Poliisi yleensä hoitaa tällaiset tapaukset ensi kädessä, ja poliisi sitten mahdollisesti kuljettaa avun tarvitsijan johonkin hoitopaikkaan jonka tarpeessa tämä on.

Mutta jos kyseessä on pelkkä päihderiippuvuus, niin päihdehoitoon ihmisen on hakeuduttava omasta aloitteestaan. Päihdehoitoon ei voi ketään viedä väkisin ja aloitteen siihen on tultava ihmiseltä itseltään. Selviämään voi tietysti joutua putkaan tai selviämisasemalle, mutta ei mihinkään oikeaan päihdehoitoon ilman omaa tahtoa.

Ihan hyvä kuitenkin, että kannetaan huolta lähimmäisestä.
¤ Siitä on lähdettävä että tähän on tultu. ¤
Avatar
vadelmamunkki
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 3391
Liittynyt: 14.8.2016 09:57:17

Re: Miten autetaan hukassa olevaa?

ViestiKirjoittaja Winston-84 » 13.9.2021 04:43:43

Voit tehdä huoli-ilmoituksen paikkakuntasi sosiaalitoimeen. Sellaisen voi tehdä kuka vain huolestunut tavis ihan kenestä vain täysi-ikäisestä(alaikäisistä tehdään lastensuojeluilmoitus) henkilöstä, jonka hyvinvoinnista ja pärjäämisestä on huolissaan. Sosiaalityöntekijät sitten voivat arvioida, millaisen avun piiriin henkilö mahdollisesti kuuluu. Yhteystiedot paikkakuntasi sossuun löytynevät netistä. En tosin tiedä, pitääkö huoli-ilmoitusta varten tietää ilmoituksen kohteen henkilöllisyys. Ei kai sossuilla ole aikaa ja mahdollisuuksia päivystää päivät pitkät jossakin pihoilla kyttäämässä, näkyykö tuntomerkkeihin sopivaa tyyppiä. Se ei kuitenkaan mitään maksa, jos otat yhteyttä sinne sossuun ja kysyt näistä asioista. Luulisi ainakin jotakin selviävän.

Poliisille voi myös soittaa. Käyvät kyllä joutessaan tsekkaamassa tällaiset tapaukset ja tarvittaessa toimittavat eteenpäin esim. lääkäriin, mikäli katsovat, että ongelma on, mutta se ei ole poliisiasia. Pillit päällä poliisit eivät lähde näitä tutkimaan, jos ei ole kyse akuutista vaaratilanteesta tai rikoksesta. Niin kuin Vadelma jo sanoi, ambulanssin voi soittaa, jos kyseessä on akuutti vaara henkilön terveydelle. Pelkkä pihoilla haahuilu ei taida täyttää sairauskohtauksen kriteereitä, mutta vaikeapa sitä maallikon on arvioida, kuinka sairaana siellä haahuillaan.

Ylempään viitaten: Vaikka tämä henkilö tavoitettaisiin viranomaisten toimesta ja hänen tilanteensa selvitettäisiin, se ei tarkoita, että päätyisi hoitoon. Ei ainakaan pitkäksi aikaa. Suomessa pakkohoitoon määräämisen kriteerit ovat hyvin tiukat(Päihdeongelma ei luonnollisestikaan niitä täytä, poislukien tietysti akuutit deliriumit, huume- ja alkoholipsykoosit, mutta eipä niitäkään yleensä pitkään tarvitse katkoa). Periaatteessa tämä on hyvä asia, mutta käytännössä siitä joskus seuraa ikäviä väliinputoamistilanteita.
Winston-84
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 12778
Liittynyt: 27.4.2012 18:43:25


Paluu Olohuone

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa