Olen ollut vajaa kaksi vuotta yhdessä mieheni kanssa. Suhteemme oli aiemmin etäsuhde ja olemme asuneet yhdessä vasta kesästä. En ole aiemmin kokenut kenenkään kanssa yhtä hyvää kumppanuutta ja surettaa, kun joudun toteamaan, että mies on riippuvainen alkoholista. Hän kertoi minulle suhteen alussa, että oli käyttänyt aiemmin alkoholia runsaasti, mutta käyttö oli vähentynyt. Miehellä on (lääkittty) adhd ja vaikea (myös lääkitty) masennus. Hän on korkeakoulutettu, hyvin älykäs ja hänellä on nuoresta iästä huolimatta hyvää uraa takanaan. Itse en alkoholia käytä, koska en saa siitä mitään irti.
En alun perin edes tajunnut, miten syvissä vesissä mies ui tavatessamme. Hänellä ei ollut juuri elämänhalua ja hän kärsi ahdistuksesta. Nämä asiat eivät ole poistuneet, mutta hänen elämänsä on kääntynyt melko lyhyessä ajassa paljon parempaan suuntaan, kuulemma pitkälti minun ansiostani. Hän on juuri alkanut käydä terapiassa masennuksen takia.
Mies ei juo hirveitä määriä, mutta hän hakee siitä usein lohtua stressaantuneeseen oloonsa. Hänellä on ollut tapana mennä raskaan työpäivän jälkeen muutamalle kaljalle ja viikonloppuna mahdollisesti juoda esimerkiksi pieni pullo viiniä tai kännättä vähän enemmän jonkun kaverin kanssa. Minulle tämäkin määrä on ongelma, koska miehen kanssa on raskasta keskustella kun hän on vähänkin päihtynyt. Hän myös nukkuu levottomasti, mikä häiritsee minua, ja muitakin ongelmia tietysti seuraa. Hän ei yleensä jää pois töistä juomisen takia, mutta jos meillä on riita, hän saattaa häipyä juomaan. Hän ei ole humalassa lainkaan väkivaltainen. Masennuksen oireet puskevat vahvemmin esiin, jos hän on jo valmiiksi ahdistunut. Jos meillä on riitaa, hän on luultavasti sitä mieltä, että kaikki on turhaa ja minun olisi parasta erota hänestä. Muuten juominen tekee hänestä hyväntuulisemman.
Sovimme kesällä pitkän väännön jälkeen, että hän "saa" juoda vain joitakin annoksia viikossa. Tässä vaiheessa hän visusti kielsi, että hänellä on ongelma, ja minä uskoin, mutta hän piti suhdetta sen arvoisena. Kiintiö kuitenkin ylittyi usein ja meille tuli riitaa. Vaikutti siltä, että mies peittelee jonkin verran juomistaan. Vedimme rajat useampaan kertaan, mutta mies ei pysynyt niissä. Kieltämisen jälkeen hän myönsi, että asiassa on ongelman piirteitä, ja lupasi lopettaa juomisen kokonaan päästessään terapiaan. Terapiaa on jatkunut pari viikkoa, mutta mies juo edelleen. Varmasti vähemmän kuin ennen, mutta toisaalta hän juhlisti terapiaan pääsyä vetämällä kovan kännin. Hän puhui suurieleisesti juomisen lopettamisesta, mutta ei mennyt kuin pari päivää, kun hän jäi töiden jälkeen kaljalle ja yritti salata asian. Huolestuin sen jälkeen kunnolla.
Miehen mielipide siitä, kannattaako juomattomuus, vaihtelee rajusti. Hän saattaa olla äärimmäisen pessimistinen sen suhteen, löytääkö mitään muuta rentouttavaa ja kivaa asiaa elämäänsä. Työ stressaa häntä ja minusta hän käyttää (teko)syynä juomiselle sitä, että hän ei pysty keskustelemaan asiasta minun tai kenenkään muun kanssa. Itsellänikään ei mene erinäisten sairauksien takia kovin hienosti ja epävarmuudessa eläminen stressaa. Miehellä on ongelmia luottamuksen kanssa, eikä hän välttämättä täysin tajua, miksi edes pidän tärkeänä kykyä luottaa hänen sanaansa. Meillä on kuitenkin todella hyvä keskusteluyhteys ja olemme hyvin läheisiä. Pystymme nykyisin puhumaan juomisestakin aika järkevästi.
En tässä vaiheessa tiedä miten suhtautua juomiseen. En jaksaisi monta kertaa viikossa kertoa rauhallisesti olevani pettynyt, saati suuttua, mutta en myöskään halua esittää, etten huomaa. Hän ehdotti itse, että hommaan alkometrin, jolla voin varmistua juomattomuudesta. Onko kellään kokemusta tällaisesta järjestelystä? Mitä siinä pitää huomioda? En ole valmis luovuttamaan, mutta tilanne vaivaa todella paljon ja kaipaan ajatuksia ulkopuolisilta.