Olet täällä

Miten auttaa puolisoa pahentuneen ongelman kanssa?

Käyttääkö puolisosi, läheisesi tai vanhempasi alkoholia ongelmallisesti? Älä jää yksin. Kotikanavalla keskustellaan asioista ja ongelmista, joihin voi törmätä kotona alkoholin kanssa.

Valvoja: Päihdelinkin toimitus

Miten auttaa puolisoa pahentuneen ongelman kanssa?

ViestiKirjoittaja Haluaisin auttaa » 12.5.2021 12:42:57

Voiko alkoholisoitunutta puolisoa auttaa ja miten, jos voi? Jos on ymmärtäväinen ja uskoo toisen haluun parantua, ei auta. Jos on välinpitämätön ja hoitaa lähinnä omat asiansa, ei auta. Pitääkö oikeasti ottaa ero, että toinen tajuaa; sekin on joitain auttanut. Puoliso varmastikin minua rakastaa, siitä ei epäilystä, ja pelkää ihan aiheesta minut menettävänsä. Elän omaa elämääni, ja odottelen koska tilanne kärjistyy niin, että on hyvä syy ottaa se ero. On meillä mukavaakin yhdessä, mutta yhä harvemmin, ja varjo on synkkä.
Nyt taas tarjouduin olemaan tukena, kun myönsi ongelman olevan vakava, ja ettei itse selviä. Ettei pysty hallitsemaan tilannetta. Lupasin mennä yhdessä psykologille, ehdotin vertaistukiryhmää, ja avoimuutta esim esimiestä ja lähimpiä kavereita kohtaan. Jotka kaikki toki ongelman tietävät, mutta siitä vain vaietaan. Nyt soitti työasunnostaan, ja oli ollut humalassa eilisestä saakka, ja jatkuu vaan. Oli kuulemma vielä muutama kalja jäljellä, ja että varmasti juo ne. Vaikka haluaa lopettaa. Kun ei voi itse tuota ymmärtää, mutta uskon että on vaikeaa. Sanoin että on parempi ettei tule kotiin. Että soittaa kun on selvin päin. Olisiko pitänyt ottaa kotiin ja kädestä pitäen pitää erossa pullosta. Eipä kai. Mutta tuntuu pahalta sanoa, että älä tule kotiin, vaan jatka ryyppäämistä, jos siltä kerran tuntuu.
Haluaisin auttaa
 

Re: Miten auttaa puolisoa pahentuneen ongelman kanssa?

ViestiKirjoittaja Relanna ei kirj. » 13.5.2021 09:57:30

Hei,
Olen itse katsellut 13 vuotta puolisoni alati pahenevia riippuvuuksia. Olen yrittänyt tukea, olen raivonnut, itkenyt ja rukoillut. Mutta lopulta ymmärsin, että vain hän itse voi päätöksensä tehdä ja raitistua niin halutessaan. Olen ”tuellani” toiminut mahdollistajana. Maksanut laskut, hoitanut ruuan pöytään ja viettänyt jo vuosia kaikki viikonloppuni lasten kanssa kotona keskenään (silotellen lapsille isin poissaolojen syitä), koska puolisoni halusi viikonloppuisin harrastaa ja tavata kavereitaan -humalassa tottakai. Hän oli arkena isä ja puoliso, viikonloppuisin sinkkumies.
Ainoa neuvoni sinulle on se, että puolisosi täytyy ottaa itse vastuu elämästään ja sinun omastasi. Kuulostaa karulta, mutta mitä enemmän käytät aikaa ja energiaa hänen tukemiseensa, sitä vähemmän hän tekee sen eteen itse ja sairastuttaa sinua huolehtimaan hänestä syvemmin.
Eli ei. Älä ota häntä kotiisi vahdittavaksi, ettei vain kalja maistuisi. Jos päätös olla juomatta ei tule itseltä, se ei ole aito päätös, eikä kanna kovinkaan pitkälle.
Toivotan sinulle voimia, viisautta ja kärsivällisyyttä, mikäli haluat hänet elämässäsi pitää. Itse päätin, että minun ja lasteni hyvinvointi tulee ennen puolisoni hyvinvointia. Ehkä hän vielä saa elämänsä hallintaan, toivon niin. Mutta nyt hän saa tehdä sen aikuisena miehenä itsenäisesti.
Relanna ei kirj.
 

Re: Miten auttaa puolisoa pahentuneen ongelman kanssa?

ViestiKirjoittaja juhapetteri » 24.7.2021 16:32:31

Päihderiippuvaisen ihmisen puoliso ei voi rakastaa puolisoaan raittiiksi. Kyse ei ole rakkauden määrästä eikä laadusta vaan siitä, että päihderiippuvuus on niin kokonaisvaltainen ongelma, että se kiertää käyttäjänsä ympärilleen.

Pitkäkin parisuhde on jälkikäteen tarkasteltuna lyhyt - elämä on. Siksi parisuhteen raittiin osapuolen olisi myös osattava ottaa elämästä irti kaikki se mitä siitä on otettavissa ja kyettävä elämään täysipainoista omannäköistä elämää. Liian usein raitis puoliso kannattelee alkoholistia ja tyytyy osaansa kun taas alkoholisti toteuttaa jatkuvasti ja itsekkäästi omia mielitekojaan.

Aikaa ei ole hukattavaksi. Mieti mitä haluat elämältäsi ja ryhdy kulkemaan asettamiasi tavoitteita kohti. Alkoholisti sulkee pullon ja seuraa sinua, jos kokee sen tärkeimmäksi asiaksi maailmassa. Mikäli hän jatkaa samaan malliin niin sinun ei ainakaan tarvitse vuosien päästä todeta katkerana hukattuja mahdollisuuksiasi.
juhapetteri
Vertaiskeskustelija
 
Viestit: 53
Liittynyt: 28.2.2020 13:32:10

Re: Miten auttaa puolisoa pahentuneen ongelman kanssa?

ViestiKirjoittaja Haluaisin auttaa » 1.8.2021 00:21:44

Näinhän se on. Elämä on lyhyt. Ja nyt uskon todella, etten voi tukea puolisoa muuten kuin laittamalla selän seinää vasten. Onnistuu tai ei.

Yli 20 vuotta olen ollut yhdessä miehen kanssa ja viiteen vuoteen en ole enää piitannut pätkääkään puolison mustasukkaisuus- ja muista oireista. Minulla on hyvä työ ja paljon omia harrastuksia, toimin tukihenkilönä ja toimimme lisäksi tukiperheenä. Puran varmaan turhautumisen tekemiseen, ettei tarvitse ajatella ongelmaa. Toiset masentuu, minä saan lisävirtaa. Varmaan kuluttavaa sekin. Talouden hoidan niin, etten puolison viinoja maksa. Teen itse näillä yliämäräisillä mitä haluan, ilman puolisoa. Oirehtii, on loukkaantunut, en välitä.
Näinkin kauan lienen katsellut, koska väkivaltaa ei ilmene, vain mököttämistä ja kiukuttelua. Ovien paiskominenkin tms. on puolisolta loppunut. Ei sammumisia, oksentelua tms. Vain sellaista apaattista tissuttelua. Lapset ovat nyt jo aikuisia, ja heidät olen pitänyt kartalla heti kun ovat asian ymmärtäneet, nuorimman ehkä 13 vuotiaasta, vanhimman ehkä 17 vuotiaasta. Ajattelin että jos asiasta ei tee tabua eikä sitä piilottele, pystyy lapset sen paremmin käsittelemään. Selviöhän on, että tämän ongelman kanssa taistelee ihan hirveän moni. Ei se ole siinä mielessä mikään pöyristyttävä asia tai tabu. Inhottavaa se kyllä on. Nyt ekaa kertaa pari päivää sitten 19 vuotias räjähti isälleen, joka oli juonut kotona pullon viiniä. Ei ollut ottanut Antabusta, koska olin poissa (hoitamassa 96 vuotiasta isoäitiäni).
Oma elämä hyvin, kun ei liikoja ajattele. Vähän ikävä olo esim. tässä sängyssä parhaillaan, kun yksi makoilee vieressä ja pitää nukkuessaan kädestä kiinni. Yksi, jota kohtaan ei tunne mitään vetovoimaa. Jonka toivoisi vain katoavan. Ja sitten taas ei kuitenkaan.

Tänne on mukava kirjoittaa, mutta myös henkilökohtaista apua olisi kiva saada. En vain ole löytänyt kanavaa. Al Anon ja A-kilta olivat esim. ainoita puolisoille vertaistukea tarjoavia tahoja. Al Anon ei minulle kuvauksen perusteella sovi, koska toimin järjellä enemmän kuin tunteella. A-killalta en löytänyt tukiryhmää.
Haluaisin auttaa
 

Re: Miten auttaa puolisoa pahentuneen ongelman kanssa?

ViestiKirjoittaja Vieras » 2.8.2021 08:08:52

Huomenta.
Tällähetkellä, jo kauan erosta aikaa, myönnän että vaikka miehestäni erosin, en ole rauhaa löytänyt. En ainakaan ikuista.
Menneisyys ei mihinkään katoa ja syyllisyys: jos olisin tehnyt niin tai näin tai toisinpäin.
Olen jo iäkäs, joten luulisi että pitäisi olla sujut menneisyyden kanssa.
Ympäristössä on "onnistuneita" liittoja ja lapset kasvaneet eheässä perheessä, kaikki hyvin? Minun on ollut aina vähän hankalaa sukulaisten edessä olla "resuisen" ja "epäonnistuneen" näköisen elämäni kanssa, tai niin kuvittelen. Mieleni alkaa kehitellä luuloa että olen jotenkin huonompi kuin muut. Kohta jo uskonkin sen. Kunnes taas terve järki voittaa ja saan hieman rauhaa mieleen.
Se on niin kummallista tämä elämä. Teki miten vaan niin aina tuntuu olevan parantamista. Ihminen yrittää niin kovasti olla onnistunut, hyvä ja onnellinen. Mutta se onni on vain hetken ja katoaa.
Ja pahinta on tuo että vaikka auttaisi, tai olisi auttamatta, kumpikaan valinta ei välttämättä ole yhtikäs mitään, siitä ei ole takuuvarmasti apua toiselle autoit tahi et. Se riippuu niin siitä autettavasta ja hänen persoonastaan.
Vieras
 

Re: Miten auttaa puolisoa pahentuneen ongelman kanssa?

ViestiKirjoittaja Haluaisin auttaa » 3.8.2021 12:53:04

Tuon kanssa taistelee varmasti taistelee jokainen ajatteleva ihminen, jos joutuu ristiriitaiseen tilanteeseen. Eikä koskaan ei voi tietää mitä olisi tapahtunut, jos oma ratiaksu tilanteeseen olisi ollut toinen. Ehkä niin kauan kuin itse pärjää, voi kuitenkin keskittyä tekemään päätöksiä, joista arvelee olevan mahdollisimman vähän haittaa sivullisille; esim lapsille. Itse olen vielä siinä vaiheessa. Olen esim suunnitellut, että asustan tässä puolison kanssa vielä muutaman vuoden, kunnes nuorimmainenkin lähtee kotoa. Ei tarvi kenenkään lapsen katsoa mahdollisesti muodostuvaa sotaa. Ja minusta on tärkeä pitää tämä suunnitelma avoimena ja kaikkien tiedossa. Se on itsellekin parempi. Jos salaa tilanteen vaikka lapsilta, voi olla vaikea perustella omaa päätöstä erosta, kun sen hetki koittaa, ja vaarana on että lapset kokee oman ratkaisun kohtuuttomana.
Minä olen vasta vaiheessa, jossa ratkaisu on tulossa. Nyt pärjätään, vaikka tilanne on labiili; voi heilantaa suuntaan tai toiseen milloin vain. Tasapainoillaan. On täysi mysteeri miten elämä todennäköisen eron jälkeen menee. Jääkö katumus, katoaako rauha ja varmuus oman päätöksen oikeudesta. Tämä riippunee siitä miten puoliso eron jälkeen pärjää. Jos vetää itsensä heti hirteen, voi olla ettei anna itselleen anteeksi. Jos vain sortuu juomaan entistä enemmän, voiko olla että helpommin ajattelisi sen olleen tulossa kuitenkin. Jos paranee alkoholismistaan, sepä olisi vallan upeaa. Mutta sen jälkeenkään tuskin voi palata entiseen eloon yhdessä. Veikkaan, että jää liikaa katkeruutta omaan mieleen, mikä on tietysti omaa heikkoutta. Jospa pystyisi antamaan kaiken anteeksi. Jos vai toinen edes jotenkin näyttäisi arvostavansa annettua tukea. Mutta en usko, jatkuva syyllisiä etsivä luonne tuskin mihinkään katoaa.
Haluaisin auttaa
 


Paluu Kotikanava

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa