Parisuhteen päättyminen ja ero ei automaattisesti tarkoita päihteitä käyttävän ex-puolison, lapsen toisen vanhemman, raitistumista tai päihteettömän elämän alkua. Tilanne voi joskus mennä pahempaan suuntaan ja lapsen toinen vanhempi ei motivoidu esimerkiksi hoitoon hakeutumiselle. On ymmärrettävää, että toinen vanhempi voi kantaa huolta lapsen olosuhteista ja luona olosta toisen vanhemman luona kun riskinä on vanhemman päihteidenkäyttö haitallisesti, myös silloin kuin lapsi on hänen luonaan.
Jos mahdollista, lapsen kanssa on hyvä sopia, millä tavoin ja missä tilanteissa lapsi voi soittaa toiselle vanhemmalle toisen luota eli luoda tapaamisiin turvasuunnitelma lapsen tueksi. Tärkeätä on, että lapsella olisi käsitys siitä, että hän voi ja saa olla toiseen vanhempaan yhteydessä, jos kokee olonsa turvattomaksi tai jos toinen vanhempi on esim. humalassa.
Toinen iso kysymys on myös kysyjän pohdinta siitä, miten saada viranmaiset ymmärtämään tilannetta, esimerkiksi jos tapaamiset eivät ole lapsen näkökulmasta turvallisia. Yhteydenotto lastenvalvojaa ja avun kysyminen ja sen selvittäminen, mitä vaihtoehtoja tilanteessa on. Voi myös selvittää lastenvalvojan avulla, voisiko toisen vanhemman tapaamiset saada tuetuiksi tai tarvittaessa jopa valvotuksi. Toisen vanhemman päihteidenkäytönongelma on yksi peruteltu syy hakea tapaamisten toteutumista kunnan tai järjestön ylläpitämässä tapaamispaikassa. (
https://thl.fi/fi/web/lapset-nuoret-ja- ... ttu-vaihto). Lapsen vaihtaessa toisen vanhemman luo, eli haku- tai vientitilanteisiin voi ottaa mukaan oman tukihenkilön (ystävä tai läheinen), joka tarvittaessa voi myös varmentaa onko toinen vanhempi millaisessa kunnossa. Vanhemmalla on oikeus olla jättämättä lasta toisen vanhemman luo, jos vanhempi on päihtynyt.
Jos yhteistyö jollain tavalla on mahdollista toisen vanhemman kanssa, voi ehdottaa yhteistapaamista päihteidenkäytön problematiikkaa ymmärtävän ammattilaisen kanssa, jolloin voisi keskustella suoraan vanhemman kanssa tilanteesta ja omista huolista. Jos yhteistapaaminen ei ole mahdollista, kannattaa hakea itselle tukea ja keskustella päihteidenkäytön problematiikkaan ymmärtävän työntekijän kanssa ja valmistautua näin myös viranomaisten kanssa keskusteluihin etukäteen. Keskustelussa voi nostaa esille omia huolia tilanteeseen liittyen. Eri viranomaisten tapaamisiin voisi kysyä lupaa ottaa tarvittaessa mukaan oma tukihenkilö tai työntekijä, joka voi omalta osaltaan kuvata perheen tilannetta. Tarvittaessa lastensuojeluilmoituksen tekeminen jos itsellä on huoli lapsen tilanteesta hänen olleessaan toisen vanhemman luona.
Asiallinen keskustelu viranomaisten kanssa, jossa pyrkii kertomaan tosiasioista, mistä huolet kumpuavat ja mistä mahdollinen huoli itsellä on. Samalla toisen vanhemman mustamaalaamisen ja haukkumisen välttäminen voi olla hyvä muistaa.
Terveisin Päivi
Olen Päivi Hietanen ja toimin Ero lapsiperheessä-työn asiantuntijana Ensi- ja turvakotien liitossa.