Olet täällä

Eron teemaviikko: Puolison juominen

Käyttääkö puolisosi, läheisesi tai vanhempasi alkoholia ongelmallisesti? Älä jää yksin. Kotikanavalla keskustellaan asioista ja ongelmista, joihin voi törmätä kotona alkoholin kanssa.

Valvoja: Päihdelinkin toimitus

Eron teemaviikko: Puolison juominen

ViestiKirjoittaja Päihdelinkin toimitus » 12.11.2021 07:55:33

Päihdelinkin toimitus välittää kysymyksen

***

Puoliso on koko vajaan 15-vuotisen parisuhteen ajan säännöllisen epäsäännöllisesti käyttänyt alkoholia enemmän ja vähemmän.Välissä oli vajaa 3 vuotta kokonaan ilman,mutta sitten alkoi taas.Ikävää on se,että lapset näkevät isän muuttuvan silloin käytökseltään ja on välillä muutamia päiviä pois kotoa "reissussa". Väkivaltainen ei onneksi ole,rakastaa lapsiaan yli kaiken.Parisuhde on ollut kovilla,koska puoliso on myös yrittäjä ja lähestulkoon pois kokonaan arjestamme. Ero on ollut myös esillä,koska kipinä väliltä on kadonnut.Mutta molemmilla olisi halua ja rakkautta löytää toisensa uudestaan.

Kuinka saisin hänet taas kerran ymmärtämään,että alkoholi ei yksinkertaisesti voi kuulua elämään koska se vie enemmän kuin antaa?Lupauksia on kuultu jo niin monta kertaa,tekoja tarvitaan.
Avatar
Päihdelinkin toimitus
Ylläpito
 
Viestit: 2358
Liittynyt: 11.3.2002 01:01:01

Re: Eron teemaviikko: Puolison juominen

ViestiKirjoittaja Päivi Hietanen » 12.11.2021 15:23:25

Kiitos kysymyksestä ja pohdinnasta, jonka äärellä varmasti monet puolisot ja kumppanit ovat. Kun omalla puolisolla on alkoholiongelma voi elämään liittyä raittiita ajanjaksoja ja vaiheita, jolloin alkoholi vie kumppanin ajan ja ajatukset. Puoliso, johan on aikanaan ihastunut ja rakastunut muuttuu alkoholin liiallisen käytön myötä toisenlaiseksi persoonaltaan ja käytökseltään, tämä heijastuu parisuhteeseen ja sen tyydyttävyyteen. Alkoholismi on sairaus, josta toipuakseen päihteiden käyttäjä tarvitsee omaa motivaatiota ja syyn hoitoon hakeutumiseen ja kuntoutumiseen. Vaikka puolisolla olisi tahtoa jatkaa yhdessä, niin on hyvä muistaa ettei toista ei voi muuttaa tai parantaa. Oletko voinut keskustella puolisoosi kanssa niistä ajoista jolloin hän olisi raitis, millaista elämänne oli silloin ja mitä tuosta raittista ajanjaksosta toivoisit takaisin?

On tärkeätä, että tarkastelet tilannetta myös lasten näkökulmasta. Vanhemman päihdeongelma vaikuttaa kodin ilmapiiriin, luo jännitteitä aikuisten välille ja kuuluu lasten elämässä esimerkiksi vanhempien riitelynä, toisen vanhemman poissaolona tai perheen tilanteen salailuna. Lasten kannalta voisi olla tärkeätä saada jutella luottetavan aikuisen kanssa siitä, mitä he ajattelevat kodin tilanteesta, isän poissaolosta ja alkoholin käytöstä. Oletko voinut jutella asiasta lasten kanssa tai voisivatko lapset jutella tilanteesta ammattilaisten kanssa? Asian salailu ei välttämättä ole ratkaisu tilanteeseen, lapset aistivat tilanteet ja he myös kuulevat ja näkevät isän käytöksen seuraukset. Lisäinfoa saat mm. Lapsinen lapsuus sivustolta: https://lasinenlapsuus.fi/. Sivustolla on myös suoria tukikanavia lapsille ja nuorille mm. päivystävä puhelin, chat ja nettiryhmiä. Jos perheessä on pieni lapsia voit tukea ja tietoa tilanteeseen saa anonyymistä Vauvaperhe ja päihteet-chat sivustolla: https://ensijaturvakotienliitto.fi/vauvaperhe/kun-voimat-on-lopussa/alkoholi-ja-vauvaperhe/

Kerrot, että olisit valmis hakemaan vielä apua parisuhteelle ja perheen tilanteeseen. Parisuhdetuki voisi auttaa ymmärtämään suhteenne historiaan , nykytilannetta ja sitä kuormittavia tekijöitä sekä suunnata tulevaisuuteen eli millä muutoksilla yhteistä elämää voisi jatkaa. Parisuhdetukea kannattaa hakea ammattilaiselta, jolla on ymmärrystä alkoholin käyttöön liittyvästä sairaudesta ja mitä alhoholisti tarvitsee tervehtyäkseen. Ennen parisuhdetukea voisi olla hyvä saada kumppanin alkoholiriippuvuus hoitoon. Akuutissa tilanteessa ei parisuhteeseen keskittyvä tuki välttämättä ole toimivin tai yksin riittävä tuki.

Jos puoliso ei motivoidu hoitoon, voi sinulla on edessä ratkaisun tekeminen-jäätkö suhteeseen vai päätätkö suhteen. Ennen ratkaisun tekemistä voi olla vaihtoehtona muuttaa erilleen, asumuseroon, jolloin itse saa myös erillisyyttä tilanteesta ja etäisyyttä puolisoon. Sinulla on vastuuta myös siitä, millaisessa kasvu- ja kotiympäristössä lapset saavat rauhassa ja turvallisesti kasvaa. Joskus ero voi olla myös helpotus kuormittavaan tilanteeseen, omat voimavarat voi suunnata lasten ja oman hyvinvoinnin tueksi. Ensiaskeleena voisin vinkata sinulle A-klinikoiden etävastaanottoa, jotka on tarkoitettu myös puolisoille: https://www.a-klinikka.fi/digipalvelut/etavastaanotto. Myös sivusto Al-anon antaa lisätietoa ja mahdollisuuden kuulla muiden samassa tilanteessa olevien tai olleiden kokemuksia. https://www.al-anon.fi/. Keskustelu muiden kanssa voi olla tärkeätä, jotta saa näkökulmaa omaan tilanteeseen.

Terveisin, Päivi
Olen Päivi Hietanen ja toimin Ero lapsiperheessä-työn asiantuntijana Ensi- ja turvakotien liitossa.
Päivi Hietanen
Ero lapsiperheessä -työ
 
Viestit: 12
Liittynyt: 5.11.2021 12:58:37


Paluu Kotikanava

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa