Olet täällä

Minäkin läheisriippuvainen

Käyttääkö puolisosi, läheisesi tai vanhempasi alkoholia ongelmallisesti? Älä jää yksin. Kotikanavalla keskustellaan asioista ja ongelmista, joihin voi törmätä kotona alkoholin kanssa.

Valvoja: Päihdelinkin toimitus

Minäkin läheisriippuvainen

ViestiKirjoittaja ikzu » 24.9.2022 09:32:35

Näin se on, että minäkin olen läheisriippuvainen. Elämä on tämän tosiasian itselleni omaan tietoisuuteeni nyt saattanut.

Siellähän se lapsuuden alkoholistikodissa on minulle syntynyt. Kun on kasvanut kodissa, jossa jo hyvin pienenä minuun on istutettu häpeä isäni juomisesta, niin nuo tunteet ovat syvällä. Sitä on kehittänyt erilaisia selviytymiskeinoja silloin, jotka ovat toimineet lapsuudessa ja ovat silloin auttaneet selviytymään sen häpeän kanssa. Nyt aikuisiällä niistä selviytymiskeinoista on kuitenkin muodostunut pelkästään rasite. Isäni ei ole juonut enää kohta 20 vuoteen, ja on vallan hyvin toipunut päihdesairaudestaan.

Nämä lapsuuteni minuun jättämät haavat ovat sellainen juttu, josta nyt haluan kasvaa ulos.

Tämän läheisriippuvuuden ymmärtämisen omaan tietoisuuteeni on nyt tuonut yksi voimakas työpaikkaihastuminen. Se on tuonut nämä vanhat haavat pintaan. Huomaan miten vahdin jatkuvasti hänen menemisiään ja sanomisiaan. Haen hänen hyväksyntäänsä, ja joudun ponnistelemaan tosi kovasti sitä vastaan, että en rupea ripustautumaan toiseen. Pelkään, että ajan hänet pois luotani juuri sillä, että alan liian päällekäyväksi.

Miksi en vain olisi oma itseni?

Läheisriippuvuus on minulle ainakin oman todellisen persoonan katoamista. Yhteyden puutetta. Sitä että kokee tarvitsevansa läheisyyttä, mutta pelkää sitä samaan aikaan. Heikkoa omanarvontuntoa ja aivan liiallista hyväksynnän hakemista itsensä ulkopuolelta.
ikzu
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 2165
Liittynyt: 21.10.2010 17:43:09
Ollut raittiina

Re: Minäkin läheisriippuvainen

ViestiKirjoittaja Winston-84 » 26.9.2022 05:35:34

Moi.

En halua yhtään väheksyä lasisen lapsuuden traumaasi tai muitakaan kriisejäsi. Tuntuu nyt kuitenkin, että tässä työpaikkaihastumisjutussa teet ongelman aivan normaalista asiasta, jolla ei ole mitään tekemistä läheisriippuvuuden kanssa. Ei ihme, jos on vaikeaa olla oma itsensä(Siis ihan yleensäkin, ei vain tämän ihastuksen kanssa), jos ei salli itselleen tyystin luonnollisia ihastumisen tunteita.

Lienee hyvin yleistä ja täysin luonnollista, että korviaan myöden ihastunut ihminen haluaa ihastuksensa nähden olla nk. parempi versio itsestään; pyrkii aktiivisesti ihastuksensa seuraan; etsii merkkejä siitä olisiko ihastuminen molemminpuolista; miettii, että mitä tuo minusta ajattelee ja jännittää mokaavansa jotakin sellaista, joka niin sanotusti laskisi pisteitä tämän ihastuksen silmissä. Sellaista se ihastuminen on. Kunnolla rakastunut ihminen on vielä "psykoottisemmassa" tilassa. Se on silkkaa biologiaa, ei mikään häiriö. Varmaan jokainen, joka on ollut joskus ihan täysillä ihastunut on kokenut näitä epävarmuusfiiliksiä sun muita kuumotteluita ja tehnyt enemmän tai vähemmän hölmöjä asioita ihastuksensa vuoksi. Ainakin omasta mielestään hölmöjä, vaikka muut eivät olisi niitä mitenkään noteeranneetkaan. Myös ihan hyväitsetuntoiset ja tervepäiset tapaukset, joiden ihmissuhteista muodostuu ihan tervehenkisiä ilman mitään läheisriippuvuuksia tai muutakaan problematiikkaa. Jos ihastukseensa suhtautuisi yhtä lungisti, kuin vanhaan kaveriin tai naapurin Penaan, eihän se silloin mikään ihastus olisikaan.

Toki ihastumiseen pitäisi kuulua myös kosolti positiivisia fiiliksiä, mutta eivät ne saa oikein tilaa, jos ajattelee kyseessä olevan jonkin patologisen tilan. Vaikeapa siitä silloin on nauttia.

Jos läheisriippuvuudesta kärsiikin, se tulee paljon luotettavammin esiin sellaisissa ihmissuhteissa, joissa ei olla tällaisen akuutin hormonihyrskyn vaikutuksen alaisena.

Oma itsensä kannattaa toki olla siinä mielessä, ettei lähde vetämään mitään ihan pelleroolia tai valehtele olevansa sijoituspankkiiri-aivokirurgi tehdäkseen vaikutuksen ihastukseensa. Tuo on kuitenkin vähän eri asia, kuin se, että haluaa ja yrittää olla ihastuksensa edessä edukseen ihan eri tavalla, kuin sen vanhan kaverin tai naapurin Penan.
Winston-84
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 12881
Liittynyt: 27.4.2012 18:43:25


Paluu Kotikanava

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa