Olet täällä

Muutosta hakemassa

Haluatko tukea ja keinoja alkoholinkäytön vähentämiseen? Me Vähentäjät on vertaistukeen perustuva keskustelupalsta kaikille, jotka etsivät muutosta alkoholinkäyttöönsä. Kirjoittaminen vaatii rekisteröitymisen.

Valvoja: Päihdelinkin toimitus

Muutosta hakemassa

ViestiKirjoittaja eesiakalattoR » 28.11.2020 14:49:55

Hei,

olen lueskellut täällä jo useamman vuoden satunnaisesti mutta tein nyt oman ketjun. Olen 30 ja 40 ikävuoden välissä ja alkoholin kanssa on tullut läträttyä viimeisen reilut 10 vuotta sen verran paljon että nyt alkaa riittää. Ehkä huvittavinta tässä on se, että vajaaseen 30 ikävuoteen asti en ollut koskaan juonut alkoholia, mutta hetken mielijohteesta tuli kokeiltua ja heti ensi kerrasta lähtien oli selvää mihin tämä tulee johtamaan, vaikka en sitä silloin vielä itse tajunnutkaan.

Ensimmäiset vuodet juominen tapahtui viikonloppuisin ja viimeisen reilun 5 vuoden ajan käytännössä jokapäiväisesti. Määrät ei tosiaan ole mitään pieniä, vähintään muutama mutta "tilaisuuden" tullen niin monta kuin mahdollista. Aiemmin juomista hillitsi parisuhde, mutta sen loppuessa muutama vuosi sitten määrät on olleet viikottain noin 30-100 annosta. Työt olen hoitanut kaikesta huolimatta, ajoittain lievässä krapulassa ja nyt koronan ja etätöiden aikaan ajoittain myös lievässä humalassa mikä on saanut ajattelemaan ongelmaa vakavammin. Mitään vakavampia terveysongelmia ei ole vielä ollut, mutta tällä menolla kyllä ihan varmasti tulee jossain vaiheessa. Kesällä oli paljon töihin liittyvää turbulenssia, mikä osittain johti lähes älyttömään juomiseen (100+ annosta pari viikkoa putkeen) ja mietin jo vakavasti katkolle menemistä, mutta sain kuitenkin käännettyä kurssin vielä omin voimin. Myös tämä herätti ajattelemaan tilanteen vakavuutta, ensimmäistä kertaa alkoi tuntua ettei homma ole enää omissa käsissä (aamupäivästä pakko juoda kun vieroitusoireet iskee, mikä johti taas aina kontrollin häviämiseen).

Jotain positiivista tässä vuodessa kuitenkin on ollut kun olen alkanut prosessoimaan omaa ongelmaani. Hain Antabus-reseptin ja sen turvin olenkin onnistunut tänä vuonna pitämään 3 raitista jaksoa, kestoiltaan lähes kuukauden jokainen. Ennen tätä vuotta viimeiseen 5 vuoteen selviä päiviä on ollut ehkä 5 per vuosi. Nuo jaksot kyllä avasivat silmiä miten hienoa elämä on kun ei tarvitse jatkuvasti kärsiä krapuloista ja esim. töissä suoriutuminen nousi täysin uudelle tasolle. Olen kaikesta huolimatta myös sm-tason urheilija ja noiden jaksojen aikana kehittynyt selvästi normaalia enemmän minkä nyt ei pitäisi olla mikään yllätys :roll: Iso ihmetys tässä oikeastaan onkin se, miten tällaisten määrien kanssa on pystynyt urheilemaan tällä tasolla...

Olen miettinyt pitkään, minkä takia tänä vuonna olen onnistunut pitämään 3 raitista jaksoa ja miksi ne on kuitenkin aina loppuneet. Selkeästi syitä näihin on 2, toinen on urheiluun liittyvä kilpailuhalu (nyt tai ei koskaan, kilpailu-uraa ei ole montaa vuotta jäljellä ns. "huipulla") ja toinen Antabuksen antama tuki. Selkeästi vaikeinta on aina ensimmäiset päivät mutta sen jälkeen olon parantuessa raittius alkaa sujumaan lähes itsekseen positiivisten muutosten voimalla. Miksi sitten joka kerta olen palannut juomiseen? Perinteinen "enköhän minä nyt voi pari ottaa onnistuneen kisan ansioista" ja tästä se sitten taas alkaa lähes joka kerta samalla vanhalla kaavalla.

Lisäksi olen huomannut että perustelen itselleni "muutamaa" usein sillä, että seinään lopettaminen voi olla vaarallista. Valitettavan usein noita muutaman päiviä kestää hetken ja sitten taas löytyy joku syy juoda kunnon humala. Asensin aiemmin tänä vuonna myös puhelimeen laskurin joka laskee mm. säästettyä rahaa juomattomuuden ajalta ja huomasin tämän olevan melko motivoiva keino itselle ja osin tämän takia loin myös tunnuksen myös tänne, ikään kuin ollakseni "tulosvastuussa" myös muille kuin itselleni. Kirjoitan tämän vähentäjien puolelle siksi, että en voi / halua sanoa aikovani kokonaan lopettaa, mutta toistaiseksi kyllä ja miettiä jatkoa myöhemmin. Kai se sitten on vähentämistä 8)

Olen mielessäni jakanut tämän prosessin muutamaan osaan joista aloittaa. Ensin pitää päästä nollaan päiväannokseen ja sen jälkeen alkaa Antabuksen tuella raittius. Tämän muutaman "helpon" raittiin viikon aikana pitää jo alkaa prosessoimaan sitä miksi olen aina palannut juomaan ja miten vältän tämän tällä kertaa. Miksi en sitten lopeta heti tänään kuin seinään? Yksinkertaisesti pelottaa liikaa ajatella mahdollisia terveysongelmia, sillä takana on taas useamman päivän reippaampi putki. Suunnitelma on tänään hakea pari juomaa kaupasta juuri ennen yhdeksää ettei enempää enää pysty hakemaan myöhemmin ja juoda ne jos olo alkaa käydä liian huonoksi. Huomenna puolikas Antabus ja mahdollisesti pari juomaa varastoon, joita en oletuksena kuitenkaan juo ellei ole aivan pakko. Ylihuomenna kokonainen Antabus ja täysin nollalinjalla. Tästä voi moni olla eri mieltä, mutta tämä on linja mihin voin itse sitoutua ilman jatkuvaa pelkoa.

Laitoin laskurin päälle tästä päivästä. Huolettaa tämä oma tilanne ja miten tämä raitistelu tällä kertaa onnistuu, toivon että saan täältä ratkaisevan tuen ja pääsen ongelmani ratkaisun kanssa eteenpäin. En ole aiemmin käynyt AA-palaverissa, mutta tänään ajattelin kokeilla nettipalaveria ja katsoa onko siitä mitään apua.
eesiakalattoR
Miedosti panostava jäsen
 
Viestit: 7
Liittynyt: 28.11.2020 14:05:06
Ollut juomatta

Re: Muutosta hakemassa

ViestiKirjoittaja juhanikari » 28.11.2020 16:51:15

Moikka vaan!

Meinasin jo kysyä miksi et kirjoita Me Lopettajiin, mutta ymmärrän että se tuntuu liian lopulliselta. Antabus on hyvä lääke. Meillä on vieraita joten kirjoitellaan myöhemmin lisää. Paljon tsemppiä!

t. Juhani
Vähentäjä! Less alcohol is more life! :-)
juhanikari
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 1418
Liittynyt: 22.10.2015 16:22:46

Re: Muutosta hakemassa

ViestiKirjoittaja 0132 » 28.11.2020 19:01:25

Moi!
Ehkäpä tuo kilpailuvietti on myös juomisessa. :roll:
Antabuksen käytöstä haluan antaa puoltavan lausunnon. Tiedän mistä kirjoitan. Käytin itse Antabusta 1000 päivää. Minun tarkoitus olikin erkaantua alkoholista lopullisesti. Käytin tabletin/päivä. Ei tarvinnut arpoa mahdollisuutta juoda. Join itsekin +100 annosta viikossa viimeiset kaksi vuotta. Välipäiviä ei ollut.
Aloita uusi jakso raitistumiseen ja mieti samalla voitko todella saada juomisen muutettua kohtuukäytöksi?
Mutta asia kerrallaan. Huomaan että Sinulla on kyky suunnitella tekemisiäsi.
Putkis
Rinkka, teltta ja kahvipannu!
Avatar
0132
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 2124
Liittynyt: 7.1.2018 04:44:22
Ollut raittiina

Re: Muutosta hakemassa

ViestiKirjoittaja eesiakalattoR » 28.11.2020 21:45:26

Kiitos vastauksista 0132 ja juhanikari. Molempien teidän viestejä muistan lukeneeni täällä, erityisesti juhanikarin ketjua. Pystyisinpä itse joskus samanlaiseen kohtuukäyttöön. No, jos en pysty niin ratkaisu on sinällään selvä siinä vaiheessa.

Tulin kotiin 1.5 tunnin lenkiltä ja suunnitelman mukaan hain ne pari lonkeroa joiden avulla pystyy nukkumaan tänä yönä. Itsellä tosiaan pahin vieroitusoire on se, että nukkumisesta ei tule mitään vaikka miten väsyttäisi. Tuli tässä samalla mieleen Sylvia, harmi ettei hän enää ole keskuudessamme... Alusta alkaen Sylvian ketjua seurasin ja olen sen useampaankin kertaan lukenut. Jotenkin tunnen saavani uskoa omaan prosessiin näistä onnistujista kuten Sylvia tai juhanikari (ja varmasti moni muu, mutta edellä mainitut on jääneet itselle mieleen selkeimmin).
eesiakalattoR
Miedosti panostava jäsen
 
Viestit: 7
Liittynyt: 28.11.2020 14:05:06
Ollut juomatta

Re: Muutosta hakemassa

ViestiKirjoittaja eesiakalattoR » 30.11.2020 14:12:17

Tässä on kypsynyt nyt ajatus, että ei minusta taida olla enää kohtuukäyttöön. Miksi olisi, sitähän minä olen tavoitellut jo vuosia... Se voi sen yksittäisen kerran tai pari onnistua, mutta harvemmin näin on käynyt kuluneen vuoden aikana. Saattaisi olla vain helpompi laittaa ehdoton stoppi tälle hommalle, päätös josta ei tarvitse alkaa vääntämään enää jatkossa. Aiempien selvien jaksojen aikana on joka kerta alkanut päänsisäinen vääntö ja seuraavan juomakerran petaaminen. Olen aiemminkin "lupaillut" kyllä lopettavani, mutta samalla jo tiedostanut että tämä on vain väliaikainen lopetus kun sisäisesti olen päättänyt vain pitäväni taukoa.

Tästä pitää päästä eroon, joten lopetan kohtuukäytöllä haihattelun ja totean että siirryn lopettajien puolelle.
eesiakalattoR
Miedosti panostava jäsen
 
Viestit: 7
Liittynyt: 28.11.2020 14:05:06
Ollut juomatta

Re: Muutosta hakemassa

ViestiKirjoittaja juhanikari » 30.11.2020 14:53:03

Moikka taas!

Vaikka itse olenkin ainakin vielä tostaiseksi vähentäjä, niin kannustan sua lopettamaan. Itse juon nykyään vain pieniä määriä.

t. Juhani
Vähentäjä! Less alcohol is more life! :-)
juhanikari
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 1418
Liittynyt: 22.10.2015 16:22:46

Re: Muutosta hakemassa

ViestiKirjoittaja eesiakalattoR » 10.1.2021 17:27:18

Eipä onnistunut lopettaminen. Vähentely jatkui ja aina oli "hyviä" syitä hakea pari juomaa illalle. Joulukuussa oli muutama täysin selvä päivä mutta tyhmänä en sitten ottanut Antabusta kun ajattelin homman olevan hallussa :roll: Joulu ja välipäivät meni vanhaan malliin juodessa ja tässä on vain vahvistunut tunne että ei tämä kovin hauskaa touhua enää ole, siitä huolimatta olen vielä tämän viikon juonut pari joka ilta ja eilen enemmän. Antabuksen voimalla alan rakentamaan ensi viikosta ensimmäistä selvää viikkoa useaan kuukauteen. Pelottaa jo ennakkoon mutta olen viimeisen viikon juonut vain pari annosta päivässä eilistä lukuunottamatta joten ehkä kovin suurta vaaraa vakavammista vieroitusoireista ei ole.

Kävin aiemmin tällä viikolla ensimmäisen kerran terapiassa, vaikea sanoa vielä onko siitä hyötyä mutta toivottavasti edes jotain apua. Seuraava kerta joko ensi viikolla tai sitä seuraavalla viikolla. Tämän lisäksi olen alkanut pitää kirjaa omasta juomisesta ja tunteista kalenterissa sekä myös parilla videolla joihin aion palata mikäli juominen alkaa palata vanhalla uralle. Kunhan nyt saisi tämän kuivan jakson alkuun ensin. Hävettää kirjoittaa tänne ja myöntää että edellisen viestin jälkeen ei juuri ole asiat edenneet mutta haluan kuitenkin raportoida myös rehellisesti tänne, josko siitä jotain apua itselle olisi.

Työasioiden suhteen tein ryhtiliikkeen jo viime maanantaina joka olikin yllättävän palkitseva tuntuista kun hommat tuntuu olevan pitkästä aikaa edes jotenkin hallussa. Lisäksi tämä oli aika helppoa kun ei ollut aamulla krapulaa sotkemassa kuvioita vähemmän juomisen takia. Eli ehkä tässä lievää edistystä on tapahtunut. Täytyy yrittää tarrasta kiinni näihin positiivisiin asioihin mitä juomisen vähentämisestä / lopettamisesta tulee, olen huomannut näiden olevan ainakin itselleni paras motivaatiokeino.
eesiakalattoR
Miedosti panostava jäsen
 
Viestit: 7
Liittynyt: 28.11.2020 14:05:06
Ollut juomatta

Re: Muutosta hakemassa

ViestiKirjoittaja eesiakalattoR » 18.1.2021 12:19:35

Ensimmäinen selvä viikonloppu takana aikoihin ja antabus käytössä. Tällä hetkellä on tosi hyvä ja tasapainoinen olo ihan samalla tavalla kuin aiempienkin viime vuonna olleiden selvien jaksojen aikana. Kokemuksesta tiedän että mielitekoja alkaa nousta muutaman viikon päästä, joten täytyy vaan nyt säännöllisesti ottaa tuota antabusta ja käydä terapiassa. Mutta jo tähän tilanteeseen pääsy tuntuu saavutukselta omalla mittapuulla niin halusin senkin tänne kirjoittaa.
eesiakalattoR
Miedosti panostava jäsen
 
Viestit: 7
Liittynyt: 28.11.2020 14:05:06
Ollut juomatta

Re: Muutosta hakemassa

ViestiKirjoittaja eesiakalattoR » 21.1.2021 14:42:38

Edelleen nollilla mennään ilman mielitekoja. Unenlaatu älyttömästi parempaa kuin pitkään aikaan.
eesiakalattoR
Miedosti panostava jäsen
 
Viestit: 7
Liittynyt: 28.11.2020 14:05:06
Ollut juomatta

Re: Muutosta hakemassa

ViestiKirjoittaja eesiakalattoR » 25.1.2021 12:15:34

Viikonloppu selätetty, vai voiko sitä selättämiseksi sanoa kun ei oikeastaan edes käynyt mielessä alkoholi. Baarin ohi kävellessä kävi nopeasti mielessä muutama positiivinen flashback siitä tunnelmasta mutta jatkoin ohi asiaa sen kummemmin miettimättä. Kuten jo aiemmissa viesteissäni kirjoitin niin luulen että tämä etenee näin "helposti" vielä muutamia viikkoja ja pitää vain olla valmiina torjumaan mieliteot, jotka sen jälkeen nousee tilanteiden myötä esille (esim. merkittävä onnistuminen, itsellä triggeröivä tekijä). Mitä sitten tapahtuu pidemmällä aikavälillä on paha sanoa kun en ole 10 vuoteen ollut kuukautta pidempään selvinpäin :roll:
eesiakalattoR
Miedosti panostava jäsen
 
Viestit: 7
Liittynyt: 28.11.2020 14:05:06
Ollut juomatta

Re: Muutosta hakemassa

ViestiKirjoittaja juhanikari » 25.1.2021 21:45:00

Upeeta edistystä sulla! :-). Jatka samaan malliin. Täällä vietetään tipatonta tammikuuta jota jatkan helmikuun puolelle. Paljon tsemppiä meille kummallekin!

t. Juhani
Vähentäjä! Less alcohol is more life! :-)
juhanikari
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 1418
Liittynyt: 22.10.2015 16:22:46


Paluu Me Vähentäjät

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa