Olet täällä

Miten työstätte häpeän tunnetta (tai muita tunteita)?

Me Lopettajat on keskustelupalsta niille, jotka jo seilaavat selvillä vesillä tai horisontissa siintää elämä ilman alkoholia. Kirjoittaminen vaatii rekisteröitymisen.

Valvoja: Päihdelinkin toimitus

Re: Miten työstätte häpeän tunnetta (tai muita tunteita)?

ViestiKirjoittaja Ellatuulikki » 12.9.2021 09:49:03

Heippa.
Ajattelin myös omia ajatuksiani häpeästä kirjoittaa.
Häpeähän on hyvin hyödyllinen tunne. Se on tietynlainen moraalinvartija, häpeä ohjaa ihmisen toimintaa. Mutta niin kuin tiedämme, häpeä saattaa myös liiallisena kääntyä ihmistä vastaan, lamauttaa, ihminen ikään kuin käpertyy omaan häpeäänsä.
Meistä jokainen tekee tekoja, jotka aiheuttavat häpeää, ihan oikeutetusti. Mutta häpeän ei saa antaa jäädä ns. päälle tunteena. Häpeä ikään kuin ohjaa oikealle polulle.
Tietysti tärkeää on pyytää anteeksi, jos on tehnyt väärin kanssaihmisiä kohtaan. Mutta on osattava antaa itselle aidosti anteeksi. Yksittäiset teot eivät määritä sinua ihmisenä. Teot ja asiat muokkaavat sinua ihmisenä, eivät määritä sinua. Tärkeää on oppia tekemistään virheistä.
Meillä jokaisella on oma elämä ja tarina takanamme ja meidän jokaisen elämä on juuri oikeanlaista. Virheineen kaikkineen.
Varmasti jokainen päihteitä käyttänyt on tehnyt virheitä ja mokaillut ollessaan aineissa. Niiden mokien muistelu on välillä järkyttävää.
Päihteettömyys on erittäin hieno asia, mutta pitää muistaa, että silloinkin olemme se sama ihminen. Tosin usein muuttuneena. Ja edelleen päihteettömänä myös mokaamme ja teemme virheitä. Ja tunnemme häpeää. Itseä ei pääse pakoon. On vain opittava elää itsen kanssa. Parhaiten se käy hyväksymällä itsensä.
Tsemppiä kaikille, hengessä ollaan mukana.
Ellatuulikki
Miedosti panostava jäsen
 
Viestit: 13
Liittynyt: 1.8.2021 10:00:41
Ollut juomatta

Edellinen

Paluu Me Lopettajat

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa