Hei.
Olen oman raittiustaipaleeni alkuvaiheessa. Niin alussa, etten kokenut tarpeelliseksi edes aktivoida laskuria profiiliini.
Juomatta pyrin olemaan päivän kerrallaan ja yritän olla putoamatta niihin sudenkuoppiin, joihin olen lukuisia kertoja ennen langennut.
Ongelma on todellakin ollut ja etsin kaikenlaista tietoa asiaan liittyen, ettei enää koskaan eikä milloinkaan tarvitsisi kokea masentavaa repsahdusta.
Tällä foorumilla törmäsin käsitteeseen "Raittiushumala", joka tarkoittaa olotilaa missä raitistunut kokee valtavaa riemua uudesta elämästään verrattuna siihen entiseen alkoholihuuruiseen. Kiinnostuin ja aloin hakea tietoa.
Googlen avulla löysin seuraavan kirjoituksen, jossa tunnistin jotakin tuttua, myös omaan käytökseeni sopivaa aikaisemmassa elämässäni niiden monien lopettamisyritysten kanssa. Minusta teksti oli mielenkiintoinen.
Lainattu teksti:
RAITTIUSHUMALA
Kun ihminen lopettaa juomisen, tulee aika monelle tarve ilmoittaa asiasta muille, ylistää raittiuden ihanuutta sekä omaa erinomaisuuttaan kun on moisen ihmeen toteuttanut, ja on nyt pysyvästi(?) ja onnellisesti(?) raitis ja puhdas. Kenties pikkiriikkisen muita ylempänä moraaliltaan ja elämänviisaudeltaan.
Riippuu hieman mistä roikkuu. Monihan on saattanut juoda omasta mielestään salaa ja ehkä jopa onnistunutkin, riippuen asuuko yksin vai perheineen. Käykö työssä jne. Jos juominen on ollut aika pientä, vaikkakin henkilöä itseä häiritsevää, tuo lopettamisen julkistaminen kyseisellä hetkellä iloa ja ilon tunnetta jonka haluaa jakaa muidenkin kanssa.
”Minä tein sen, katsokaa ja ihailkaa minua”
Ymmärrettävää, mutta asiassa saattaa olla myös vaaransa. Kun alkoholismista kärsinyt useimmiten on mieleltään ailahteleva, saattaa jälkeenpäin tulla tunne, että oliko minun nyt pakko tuosta sellainen numero tehdä? Tällaisesta asiasta ja olotilasta, joka ei-alkoholiongelmaiselle saattaa olla ihan normaali tapa olla ja elää. Raittiudesta, tai hallitusta alkoholikäytöstä. Alkoholi kun on ns. tavalliselle ihmisille aine, tai kemiallinen yhdiste muiden joukossa.
Hyvinkin ymmärrettävää, että ihminen, joka on jättänyt jäähyväiset itselleen isolle ongelmalle, leijuu jonkin aikaa euforisessa tilassa.
Yleensä lopulliset jäähyväiset juomiselle jättänyt unohtaa ryyppyvuotensa taakse ja alkaa elää normaalisti. Poikkeuksia on, koska me ihmiset olemme yksilöitä.
Joillekin jää päälle tarve lähes päivittäin kertoa uudesta raittiista elämästään ja uudelleen ja uudelleen palata aikaa jolloin vielä joi enemmän tai vähemmän. Jonkinlainen esiintymisentarve ja halu korostaa omaa erinomaisuuttaan.
Tuo esiintymistarve herättää ajatuksen, että ehkäpä henkilö jo epäilee hiukan?
Mitä epävarmempaa raittius on, yleensä sitä suurempi on raittiuden toitottamisen tarve.
Sekä halu itsensä esiintuomiseen.
Tukevammalla pohjalla (jos sellaista onkaan) jo oleva juomattomuus ei vaadi suurempaa huomiota.
Tarve huomioon näyttäisi olevan aika monella juomisen lopettaneella, ainakin raittiuden alkuvaiheessa. Onko yhteistä uskoon tulemisen kanssa? Ehkäpä onkin, isoja kokemuksia molemmat, niistä pitää saada julistaa. Varsinkin jos uskoon tuleminen on ollut se ratkaiseva syy, jonka avulla on valinnut elämälleen uuden suunnan.
Ja kovia on pitänyt kokea, helppo raitistuminen ei ole dramaattisesti arvokasta. Ehkä suurennellaan ja väritellään jos ei muuten tule sympatiaa ja ihailua.
Mitä se sitten kenellekään kuuluu? Pääasia on, ettei Jeppe enää juo!
Vaara saattaa piillä siinä, että raittiushumalassaan uutta elämäänsä julkituonut jossakin vaiheessa kokee toimineensa jollakin tapaa typerästi asiassa, joka tavan tallaajalle on piece of cake. Silloin tämä uusraitis saattaa tuntea masennusta omasta esilläolostaan ja mikäli samaan aikaan kokee jotakin vastoinkäymisiä, tai harmeja. Silloin nähdäkseni on vaara, että hän palaakin lähtöruutuun ja vanha tapa aktivoituu uudelleen. Varsinkin jos mieltää, että kaikki tuo raittiutensa kautta huomion hakeminen ja uuden elämän julistaminen on ollut jollakin lailla hölmöä.
Minulle tuli mieleen parikin julkisuuden henkilöä, jotka ovat tulleet esiin kertoen vuosikausia kestäneen raittiuden päättyneen huolimatta siitä, että he ovat iltapäivälehdissäkin aikoinaan sitä esiin tuoneet. Julkkisten kohdalla on saattanut olla aikoinaan tietenkin kyseessä jonkinlainen keino saada julkisuutta vaikkapa levymyynnin kohentamiseksi? Olivat syyt mitkä hyvänsä, tällaiselle melkein lähtökuopissa olevalle vahvistuu kuitenkin se, että ainakaan itse ei kannata pahemmin uhota, tai henkseleitä paukuttaa. Parempi elää päivä kerrallaan käyttäen kaikki mahdollinen saatavissa oleva apu.