Hei!
Meillä huumeiden käyttö alkoi pojalla yläasteikäisenä. Sitä on on jatkunut yli viisi vuotta. Peruskoulu sujui jotenkuten, mutta mielenkiinto oli päihteissä hänellä jo silloin enimmäkseen. Aluksi meillä kotona meni aikaa asian hoksaamiseen, koska poika salasi käytön. Kotona jaksettiin touhuta monenlaista ja innostuttiin tavallisista asioista kuten kotityöt, rakentaminen, seurustelu ystävien ja sukulaisten kanssa, matkat ja retket, harrastukset.
Poikaa tuettiin harrastuksiin, joita silloin vielä hänellä oli, annettiin kokeilla oman itsenäisen ajan viettämistä, mutta aina tuli huonoa palautetta, usein poliisilta. Psykologi, nuoristyö ja lastensuojelu työskentelivät meidän perheen kanssa pojan ongelmien ratkaisemiseksi ja koko perheen avuksi. Tulihan sitä silloin alussa huudettuakin pojalle, kun oli ollut poissa kotoa, ei noudattanut kotiintuloaikoja ja ongelmat aina vaan lisääntyivät, vaikka pojan mielestä mitään ongelmaa ei ollut. Aika pian alkoi tuntua siltä että tämä taakka voi kestää pidempäänkin, usein ajatteli että entä jos tämä ei lopu. Eikä se ole loppunut.
Nyt näin jälkeenpäin pojan lapsuutta ajatellen olen usein miettinyt, että mikä meni pieleen. 14 ensimmäistä vuotta oli antoisaa perheaikaa, touhukasta ja voi kyllä sanoa että tunne-elämästä että poikaa oli ja on vieläkin helppo rakastaa. Sitten kun rajojen kokeilu murrosiässä alkoi, hän olisi tarvinnut ihan omaa luokaa olevan valvonnan, jota toiset perheen lapset eivät tarvinneet. Ja kun äänen korottaminen ei auttanut mitään, päinvastoin se lisäsi uhmaa, joka johti joskus fyysiseen yhteenottoon niin alettiin etsiä uusia keinoja olla pojan kanssa. Siihen tulivat perheen ulkopuoliset työntekijät avuksi. Kontakti säilyi, pääpaino normaalin arjen asioiden jakamisessa, itsenäiseen asumiseen tukemisessa, ammattikouluun tukemisessa. Poika tuntui ymmärtävän että vanhemmat eivät hänen kiusakseen ole kertoneet huumeiden vaaroista kun myös työntekijät niistä puhuivat pojalle. Näin jälkeenpäin katsottuna tärkeintä on ollut yhteyden säilyminen, sen tiedon välittäminen pojalle, että me emme hylkää häntä, tuli mitä tuli. Olimme valmiit olemaan läsnä kun hän oli alaikäinen käytännössä koko ajan.
Elämään alkoi muodostua kaksi rinnakkaista tapaa toimia. Oli perheen vakiintunut toiminta ja pojan erilainen biletys- ja huumearki. Kun pojan isä sairastui vakavasti, ilmeni kuinka poika oli ajatellut että sairastuminen voisi olla osaltaan hänen syytään. Tämäkin on toisaalta hyvin hankala asia ja kaksi piippuinen juttu että miten muiden perheenjäsenten kuin käyttäjän elämä ja terveys ja mielenterveys sekä toimintakyky liittyvät käyttäjän päätöksiin valita hetkessä tai laajemmassa kuvassa menonsa kurssi.
On ollut tuskaista kokea kun alaikäinen tuhoaa elämänsä mahdollisuuksia, se oli todella vaikeaa aikaa. Mutta perheen ulkopuolinen apu ja nuoruuden läpikäyminen yhteyden säilyttäneenä on mahdollistanut sen että tänä päivänä voidaan rohkaista poikaa vähentämään, lopettamaan, menemään hoitoon. Hän kykenee nyt aikuisena ottamaan vastaan meiltä vanhemmiltaankin näitä neuvoja. Meidän poika on uskonut voivansa hallita nuoruuden huumekokeilut, ei hän riippuvuutta halunnut, eikä myönnä sitä vieläkään, ja nyt aikuisena vähentynyt yhdessä olo on paljolti hänen ehdoillaan menemistä, mutta nyt kun hän on aikuinen tuntuu erilaiselta kuulla hänen sanovan, että hän tietää mitä tekee verrattuna 5 vuoden takaiseen aikaan.