Olet täällä

Putka Häiriköille

Me Lopettajat on keskustelupalsta niille, jotka jo seilaavat selvillä vesillä tai horisontissa siintää elämä ilman alkoholia. Kirjoittaminen vaatii rekisteröitymisen.

Valvoja: Päihdelinkin toimitus

Re: Putka Häiriköille

ViestiKirjoittaja 0132 » 12.5.2021 22:45:50

Lämmintä on ollut. Vielä löytyi piimäpurkille viilennystä.

Kuva

Putkis, telttailee saaressa.
Rinkka, teltta ja kahvipannu!
Avatar
0132
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 2226
Liittynyt: 7.1.2018 04:44:22
Ollut raittiina

Re: Putka Häiriköille

ViestiKirjoittaja 0132 » 12.5.2021 23:46:46

Vau!
Luonto on aivan hiljaa. Ei aivan, sammakot kurnuttaa. On tyyntä. Kohta on yön pimein hetki. Telttakankaan läpi näen puiden varjostumat taivasta vasten. Silloin tällöin joku lintu lentelee ohitse ja ääntelee. Autojen ääntä ei kuulu. Rinkka lepäilee vieressäni, eikä sekään narise. Kahvipannu on talven jäljiltä pesussa. Aamulla keitän pannukahvit.
Teltassa on lämmintä. Oikein mukavaa...

Kuva
Rinkka, teltta ja kahvipannu!
Avatar
0132
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 2226
Liittynyt: 7.1.2018 04:44:22
Ollut raittiina

Re: Putka Häiriköille

ViestiKirjoittaja 0132 » 13.5.2021 17:01:57

Vesi yllättäen +12 asteista.
Lahnan kutuaika.
120mm riimuverkko täytyy laskea yöksi.

Kuva

Putkis, kalamies
Rinkka, teltta ja kahvipannu!
Avatar
0132
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 2226
Liittynyt: 7.1.2018 04:44:22
Ollut raittiina

Re: Putka Häiriköille

ViestiKirjoittaja 0132 » 13.5.2021 22:17:12

Verkot sain laskettua ja nyt odottelen innolla aamua. Kyllähän savustettu lahna olis mukava lisä arkiruokaan. Jos vielä useamman sattuisi saamaan voisi ne myydä kavereille pienellä hinnalla, kera ruisleivän.

Ilta oli todella kaunis.
Kuva

Lämmintä lähes kolmekymmentä ja tyyni järvi.

Kuva

Harvoin auringonlaskuja kuvailen, nyt oli sekin tehtävä.

Kuva

Kuin kujeillakseen aurinko kurkisteli vielä metsän keskeltä.
Kuva

... Tänään ei meinannut enää lunta löytyä. Löysin kuitenkin rantametsästä painauman josta sain pari saavillista. Nyt pysyy piimät ja makkarat kylmänä huomiseen. Täytyy myöntää että on aika omituista touhua kuljeskella pitkin rantoja helteessä ja lapioida lunta ämpäriin. Ja vielä selvinpäin!

🦈🐬🐟🐡🐠🐙
Rinkka, teltta ja kahvipannu!
Avatar
0132
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 2226
Liittynyt: 7.1.2018 04:44:22
Ollut raittiina

Re: Putka Häiriköille

ViestiKirjoittaja 0132 » 14.5.2021 09:37:51

Tyyni sää jatkuu.

Kuva

Kahvit keitän ja sitten verkoille.

Putkis
Rinkka, teltta ja kahvipannu!
Avatar
0132
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 2226
Liittynyt: 7.1.2018 04:44:22
Ollut raittiina

Re: Putka Häiriköille

ViestiKirjoittaja 0132 » 15.5.2021 01:21:55

Eipä suurta saalista tullut.

Kuva

mutta syömään pääsin,
Kuva

Putkis
Rinkka, teltta ja kahvipannu!
Avatar
0132
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 2226
Liittynyt: 7.1.2018 04:44:22
Ollut raittiina

Re: Putka Häiriköille

ViestiKirjoittaja 0132 » 16.5.2021 13:22:36

Johan ny!

Kuva

Putkis, savustaa
Rinkka, teltta ja kahvipannu!
Avatar
0132
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 2226
Liittynyt: 7.1.2018 04:44:22
Ollut raittiina

Re: Putka Häiriköille

ViestiKirjoittaja 0132 » 23.5.2021 21:28:47

Tom, tom, tomaatti.

Väsäilin kasvatukseen ruukkuja.
Kuva

Styroksipohja lepäilee vain neljän naulan varassa. Naulat lähtee helposti vetämällä pois.
Kuva

Nostetaan ja hieman ravistellaan jotta saadaan ruukku pois.
Juuripaakku jää mukavasti pohjan päälle.
Siirretään istutuskuoppaan ja vedetään pohja pois.
Kuva

Putkis, puutarhuri.

....
Retkivarusteita valmistelen.
Autossa olen nukkunut neljä yötä. Ilmanvaihto toimii ja verhot imee mukavasti ylimääräisen kosteuden. Myös 240v sähköjärjestelmä on toiminut moitteettomasti. Olen ladannut läppäriä auton invertterillä joka antaa kantikasta siniaaltoa. Tiedän ettei se ole hyvää sähköä, mutta uskon sen olevan riittävän hyvälaatuista. Irroitan läppärin latauksesta ennen auton käynnistystä. Yritän näin välttää virtapiikkejä jotka todennäköisesti vaurioittaisi läppärin sisuskaluja.

Niin sanottu hupiakku, josta saan 12v virtaa (tästä akusta otan myös tuon invertterin 240v). Sillä käytän peräkontissa hurisevaa jääkaappia. Jääkaappi on oikeammin laatikko, 18 litrainen. Toimii myös pakastimena. Jäähdyttää - 20 c. Olen kokeillut, toimii. Lisäksi hupiakusta on kytketty muutamia Usp-latauspistokkeita. Usp latureilla lataan akkupankkeja, jotka kulkee rinkassa vuorille.
Hupiakun lataus hoituu auton omalla laturilla. Järjestelmään lisäsin erotusreleen. Rele estää auton oman akun tyhjentymisen kun hupiakkua käyttää auton ollessa sammuksissa, kuten jääkaappia. Jääkaapin käyttöaika on vielä testattava. Virrankulutusta vaikea laskea, ulkolämpötila vaikuttanee aika paljon kulutukseen. Jos 3-5 päivää virta riittää niin hyvä.

Sauna?
Niin, mitäpä olisikaan retkeily ilman ruisleipää ja saunaa?
Muistan kuinka paljon kaipasin noita asioita kävellessäni Santiagoon. Nyt on aika tehdä muutos. Ruisleipää kuljetan kyllä helposti autossa, mutta myönnetään että sauna on jo hieman haastavampi ongelma.
Peräkärryä en halua vetää ympäri norjan vuoristoja. Kattotelineitä en omista, enkä niitäkään mielellään polttoainekustannusten takia haluaisi käyttää.
Sähköä ei riitä kiukaaseen, polttopuita ei ole aina saatavilla. Millä siis saunan lämmitän?
Kaasu! Siinäpä ratkaisu kiuas ongelmaan. Minullahan on jo hankittuna kaasuliesi ja 6kg kaasupullo. Jäi vielä ongelmaksi tilanpuute, vaikka kaasulämmitteinen sauna ei tarvitsekaan savupiippua.

Varoitus!
Epäpuhtaasti palva kaasu on vaarallista. Saunastani tulee kertalämmitteinen, eli lämmitän veden ja kiukaan ennen saunomista. Saunomisen aikana en käytä kaasupoltinta!

Autoni on siis Skoda Octavia 2,0 tdi. Ei siis mikään pakettiauto, vaikka varustelusta niin voisi päätellä. Mietin kiukaan kuljetus mahdollisuutta? Koska valmistan kiukaan itse, voin myös vaikuttaa sen kokoon ja muotoon. Pitkään mietittyäni löysin kiukaalle kuljetuspaikan... vararenkaan vanteen sisäpuoli. Vararengaskotelo on jo otettu käyttöön lasinpesu- ja jäähdytysnesteelle, öljylle, muutamille työkaluille sekä sekalaiseen kasaan tarvekaluja. Itse vararengas sijaitsee nykyisin peräkontin etuosassa, toimii sängynjalkana jalkopäässä. On siis oiva kiukaan säilytyspaikka.

Koska škodan vararengas on 15 tuumaa , mahtuu sen sisään hieman leikattu 13 tuumainen Ladan vanne. Siinä siis kiukaan perusrunko ja kuljetuspaikka. Leikkailin ja hitsailin. Päivä meni ja kiuas seisoi komeasti kolmella jalallaan pihamaalla. Kaasulämmitys kiukaaseen rakentui ns. Tohosta ja muutamista putkenpätkistä. Yleisen turvallisuuden nimissä jätän kertomatta tarkemmin. :roll:
Testasin kiukaan, 15 minuutin lämmityksellä lämpeni kiukaankivet sekä sinkkiämpärillinen vettä. Jos ei nyt löylyt kovat olekkaan, uskon että siitä on kuitenkin apua mikäli joutuu ulkoilmassa, sateessa ja nollakelillä peseytymään.
Kiuaskivet uskon löytäväni norjan vuoristosta. Jos oikein tarkkaan ottaa niin voihan niissäkin olla asbestia tai muita myrkyllisiä aineksia, jotka lämmitettyä kera veden nousee ilmaan ja aiheuttaa terveysriskin.
Kiuas tarvitsee ympärilleen seinät.
Metallimies valitsee raudan rakentamiseen. Huonekaluputkea jouduin ostamaan. Rahaa siis meni. Lisää leikkailua ja hitsailua. Siipimuttereita en ostanut, säästin, tein itse.
Valmistui kehikko joka on helppo kasata ja purkaa. Kehikon koko 1,5m*2,0m. Korkeutta 1,5m. Mahtuu purettuna autoon sängyn kupeelle.
Jäi vielä telttakangas puuttumaan. Hintaa silläkin. Pressu? Sellainen vähän käytetty kevytpeite sattui olemaan varastossa. Mittailua ja leikkailua. Nyt on saunalla seinätkin. Kuinka kiinnitän helposti tuon pressun, sitä en vielä ihan tarkalleen tiedä. Pressullekin täytyy paikka löytää...

....
Auto on niin sanottu "base camp". Toimii liikkumavälineenä ja tukikohtana "mahdollisella" norjan vuoristovaelluksella tämän kesän aikana. Tautitilanne ratkaisee paljolti toteutuuko matkani vai ei. Tammikuusta alkaen olen satsannut kuntooni ja painoakin pudotin yhden kevyen rinkan verran. Toistaiseksi norjan rajat ovat kiinni kaikilta turistimatkalaisilta. Tänään 24.5.2021 norjan ulkoministeriö ilmoittaa mahdollisista muutoksista.
Tuo asia on se mihin en voi itse mitenkään vaikuttaa. Ehkä vähä kuitenkin. Varasin rokotusajan nyt maanantaille. Saan siitä yhden pelimerkin omaan pussiin. Toisen rokotuksen saan ymmärtääkseni elokuun lopulla. Se voi ratkaista paljonkin, jos jokin rokotuspassi tulee käyttöön.

Jk.

Niille Plinkkiläisille jotka eivät näe tulevaisuutta, tai tulevaisuudessa mitään toivoa:
Minä teen asioita joita ympärilläni olevat ihmiset pitävät mahdottomina. Siis kuten nyt valmistautumista. No eihän valmistautuminen, mutta kohde.
Panostan paljon kuntooni ja rakentelen varusteita. Pienellä rahalla, paljolla ajatuksella. Kuitenkaan en tiedä voinko tuolle matkalle lähteä. Voisi ajatella että jos matkani ei toteudu, olen lyöty mies. Ei.
Olenhan elänyt tätä unelmaa kohta puolivuotta. Lähes joka päivä olen kehitellyt ja viritellyt jos jonkinlaista värkkiä. Välillä aivot menee solmuun eikä ratkaisua johonkin kiuas ongelmaan löydy. Silloin laitan vaelluskengät jalkaan ja lähden lenkille. Kunto kohoaa ja aivot tuulettuu. Ratkaisu ongelmaan löytyy usein juuri silloin.
Oliko ensin muna vai kana?
Käytän samaa taktiikkaa kuin alkoholista irtaantuessani. En aina tiennyt mitä olisi pitänyt tehdä ylivoimaisen vastustajan edessä. Tein kuitenkin aina jotain, vaikka vain aivan mitättömältä tuntuvia asioita.
Muistan pimeän syksyisen yön. Makasin laavussa. Paniikki ja toivottomuus puristui ympärille. Ei ollut mitään järkevää tekemistä.
Ajatus, Tee jotain!
Minä tein. Nousin ylös keskiyöllä. Otin otsalampun mukaan ja tietysti kännykän. Kuljin hiljakseen saaren kanervikkoisia polkuja. Keskellä yötä, pimeässä, sain ajatuksen ottaa valokuvia. Ei kuulosta järkevältä, ei.
VALO ... KUVA, aivan niin. Tajusin tuon sanan todellisen merkityksen.
Asettelin otsalampun kanervikkoon, sammaleiden sekaan, ja kuvasin.
Kuvat ovat aivan mahtavia. (En niitä nyt tähän kylläkään löydä.)

En nähnyt valoa elämässä, ympärilläni. Kuitenkin otin hienoja valokuvia. En nähnyt ulospääsyä. Tein jotain vähäpätöistä, joka johti ulos pahimmasta ahdistuksesta.

Ps.
Vielä säästämisestä.

Vuoden 2019 keväällä tein rahan säästämisessä varmaankin kaikkien aikojen ennätyksen, ainakin älyttömyydessä.
Olin tuolloin kävellyt siis Pyhiinvaelluksen. Matkaa taitoin jalan 850km ja rapiat. Tiedän todellakin mitä tarkoittaa "Apostolin kyydillä" matkaaminen. Kuljinhan tuolloin samaa reittiä jota uskomusten mukaan ainakin yksi apostoleista taivalsi.
Mutta säästäminen. Olin siis lepuutellut pari päivää Santiagossa ja oli aika lähteä lentokentälle. Kenttä sijaitsi muistaakseni kahdenkymmenen kilometrin päässä majapaikastani. Yöpyminen yhden hengen huoneessa keskikaupungilla maksoi 20e. Huoneessa oli oma amme. En siis usko, että bussilippu olisi maksanut paria kolmea euroa enempää. Ei, en ostanut lippua. Säästin, menin jalan!

Kuva

Putkis, rokotettava.
Rinkka, teltta ja kahvipannu!
Avatar
0132
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 2226
Liittynyt: 7.1.2018 04:44:22
Ollut raittiina

Re: Putka Häiriköille

ViestiKirjoittaja 0132 » 24.5.2021 10:37:21

Ma. Klo 11.35

"Sisäänpääsy on avoin ulkomaalaisille, jotka asuvat maissa / alueilla, jotka eivät ole karanteenivelvollisia ("keltainen maa") Norjassa."

Putkis, rokotettu.
Rinkka, teltta ja kahvipannu!
Avatar
0132
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 2226
Liittynyt: 7.1.2018 04:44:22
Ollut raittiina

Re: Putka Häiriköille

ViestiKirjoittaja JuuliaS » 24.5.2021 13:58:56

Varjelkoon tuota autoa ja sen varustusta. Ajattelitko vielä laittaa siihen siivet? Tai ehkä helikopterin propelli olisi vuoristossa käytännöllisempi. Ja sauna, kunhan et myrkyttäisi tai polttaisi itseäsi siellä kylpiessäsi. :shock:
Asioilla on tapana järjestyä
Avatar
JuuliaS
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 1660
Liittynyt: 20.12.2015 17:47:07

Re: Putka Häiriköille

ViestiKirjoittaja 0132 » 24.5.2021 17:36:25

On minulle kyllä ehdotettu Propellilakkia, ehkä se kruunaisi kaiken.
Kuva

Ei mene Joutsenellakaan aivan putkeen.
Kuva
Putkis
Rinkka, teltta ja kahvipannu!
Avatar
0132
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 2226
Liittynyt: 7.1.2018 04:44:22
Ollut raittiina

Re: Putka Häiriköille

ViestiKirjoittaja 0132 » 27.5.2021 20:43:59

Joo,
Matkustuslupa norjaan on sitten saatu. Auto on huollettu ja varustus testattu. Ruokaa kuivattelen ja varusteita huollan.
Vaellustakin taskun vetoketju ei toiminut. Pihdeillä puristin lukitsinkappaletta ja vanhan ajan konstilla voitelin, eli hankasin kynttilää ketjuun. Nyt toimii. Sama korjaus myös sateen pitävälle kuoritakille.
Puhelin sai iskuja aiemmin kiuas askareissa. Takakansi halkesi. Tilasin uuden, jonka kameran linssi oli valmiiksi halki. (Asiaa oli näköjään ajateltu etukäteen.) Neuvottelun jälkeen sain ehjän tilalle. Muutamassa tunnissa korjaushuolto onnistui.
Pakattavaa riittää. Ruokaakin pitänee varata reilusti. En itsekkään tiedä tarkkaan reissuni pituutta.
Joka tapauksessa perusajatus on etten osta matkalla mitään muuta kuin polttoainetta autoon. Vedenpuhdistus taplettejakin löysin kätköistani, joten vettäkin saatan saada luonnosta. Jos en, silloin joudun kaupassa käymään.
Ihmiskontakteja pyrin välttämään koko reissun ajan. En siis mene syömään huoltoasemille enkä ravintoloihin.

Vuori jolle ensisijaisesti haluan kiivetä on norjan korkein. Noin 2,5km merenpintaa ylempänä. Lumitilanne tuolla vuorella on vielä selvitettävä. Suksia en kyllä ota mukaan.

Kuva

Putkis 0132, vuorenpeikko.
Rinkka, teltta ja kahvipannu!
Avatar
0132
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 2226
Liittynyt: 7.1.2018 04:44:22
Ollut raittiina

Re: Putka Häiriköille

ViestiKirjoittaja JuuliaS » 28.5.2021 10:43:27

Sinä se olet kuin pieni nokipoika, "yhä ylös yrittää". Sinun kattosi on vaan aina korkeammalla ja korkeammalla. et päästä itseäsi helpolla.
Jokos lähtöpäivä on tiedossa?
Onnentoivotukset matkaan jo nyt, etten vaan myöhästy ja olet jo rajalla kaasuttelemassa.
Matkakertomuksia ja kuviahan me saamme tänne, eiks je? Vai onko uusi kirja työn alla?

Kesälukemista odotellen JuuliaS
Asioilla on tapana järjestyä
Avatar
JuuliaS
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 1660
Liittynyt: 20.12.2015 17:47:07

Re: Putka Häiriköille

ViestiKirjoittaja 0132 » 28.5.2021 17:17:17

Heh, Heh...
Kuvia kyllä tulee, kirjasta en tiedä.

Kilpisjärvi, täältä tullaan!
Kuva

Putkis, menossa.
Rinkka, teltta ja kahvipannu!
Avatar
0132
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 2226
Liittynyt: 7.1.2018 04:44:22
Ollut raittiina

Re: Putka Häiriköille

ViestiKirjoittaja 0132 » 28.5.2021 22:42:26

Terveiset täältä jostain.

Kaffet ja matka jatkuu vielä hetkisen.
Kuva

Putkis
Rinkka, teltta ja kahvipannu!
Avatar
0132
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 2226
Liittynyt: 7.1.2018 04:44:22
Ollut raittiina

EdellinenSeuraava

Paluu Me Lopettajat

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa