Olet täällä

Minkälaista on elämä raittiina?

Me Lopettajat on keskustelupalsta niille, jotka jo seilaavat selvillä vesillä tai horisontissa siintää elämä ilman alkoholia. Kirjoittaminen vaatii rekisteröitymisen.

Valvoja: Päihdelinkin toimitus

Minkälaista on elämä raittiina?

ViestiKirjoittaja Rahvas » 30.1.2011 11:31:53

Minkälaista on teidän raitis elämä? Itselläni raittius muutti kaiken. Jo pelkkä ajatus paluusta entisiin toimintoihin, juomiseen, itsepetokseen, valehteluihin, ahdistuksiin, masennuksiin, pelkoihin, ... ei kiinnosta, koska raittius yksinkertaisesti on paljon helpompaa.

Miksi se ei sitten heti onnistunut, kun tunsin ettei elämä oikein tunnu hyvältä, vaikka sitä hyvää elämää koetinkin elää, nauttien ihan samoin, kuin nykyäänkin? Olihan minulla silloinkin halu rakastaa, iloita, olla onnellinen ja vapaa, mutta mikä ihme siinä oli, että kaikkeen tarvitsin viinaa ja sen tarpeen tyydyttämiseen sopivia välineitä. Rahaa, aikaa ja hyväksikäytettyjä ihmisiä.

Nyt en ehdi tämän pidempää, mutta palaan ja mikäli topikki kiinnostaa muitakin, niin antaa palaa. Saa kertoa vastakohtaakin, siis jos raittius ei anna sitä mitä haluaisi sen antavan.
Rahvas
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 1927
Liittynyt: 14.11.2009 12:24:36

Re: Minkälaista on elämä raittiina?

ViestiKirjoittaja askel kerrallaan » 30.1.2011 13:59:33

Rahvas kirjoitti:Minkälaista on teidän raitis elämä? Itselläni raittius muutti kaiken. Jo pelkkä ajatus paluusta entisiin toimintoihin, juomiseen, itsepetokseen, valehteluihin, ahdistuksiin, masennuksiin, pelkoihin, ... ei kiinnosta, koska raittius yksinkertaisesti on paljon helpompaa.


Elämä raittiina on elämää tässä ja nyt. Alakerrasta kuuluu tyttärieni nauru ja mies siivoaa keittiötä (uups, minunkin pitäisi olla siellä mutta nyt tässä kirjoittamassa :) ). Tavallista elämää, työtä ja lepoa. Parempia ja huonompia päiviä.

Mutta verrattuna entiseen, mitä se olisi jos joisin vielä: olisin herännyt tänään itsesyytöksissä (oikeastaan jo aamuyöllä ja valvonut pari tuntia ahdistuneena), päättänyt etten tänään ota, mutta illalla viimeistään olisin keksinyt tekosyyn käydä kaupassa ja palannut kotiin kaljatölkkien kanssa. Sitten piilottanut ne eri paikkoihin, eristäytynyt perheestäni ja pessyt pyykkiä = juonut salaa. Sitten pastilli suussa nukkumaan mieheni viereen (joka oli kääntänyt minulle selkänsä väsyneenä). Huomenna ahdistuneena töihin pää kipeänä päättäen että nyt pidän taukoa. Huomenna en olisi ottanut, vaan kireänä siivonnut tai maannut sohvalla, käynyt tupakalla vähän väliä. Sitten taas seuraavana päivänä kaikki alusta...tätä vuosia :shock:. Ja aina löytyi syy juoda, kun joku asia ahdisti, suututti, väsytti jne.

Ei enää ikinä takaisin tähän helvettiin. Elämää raakana kiitos, kaikkine tunteineen. Kertoisiko vain joku mistä saisi potkua innostua kotitöistä, kiinnostus niitä kohtaan ei ole parantunut, päin vastoin, kun ei ole pakottavaa syytä tsempata :D ?
"Usko minua. Tärkeintä ei ole onnellisuus vaan uskallus ja mahdollisuus olla tosi." -Martin Buber
askel kerrallaan
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 686
Liittynyt: 31.12.2010 10:31:19

Re: Minkälaista on elämä raittiina?

ViestiKirjoittaja cricket » 30.1.2011 15:45:42

Palaan aiheeseen paremmalla aikaa, mutta liitän yhden linkin johon törmäsin etsiessäni aivan muuta tietoa :) Yksi alkuraittiuteni kantavia asioita oli hiljentyminen (tai meditaatio tai miksei jopa rukous, jos se sopii paremmin). Tässä linkissä kerrotaan, että se voi jopa parantaa aivojen oppimis- ja muistikeskuksen toimintoja ja lieventää ahdistusta ja stressiä: http://well.blogs.nytimes.com/2011/01/2 ... ef=general
If you want others to be happy, practice compassion. If you want to be happy, practice compassion.
Dalai Lama
Avatar
cricket
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 2361
Liittynyt: 30.5.2009 22:47:40

Re: Minkälaista on elämä raittiina?

ViestiKirjoittaja Myrskylyhty » 30.1.2011 16:04:16

Vielä 4kk sitten olin sitä mieltä,että minulla on korkean paikan kammo.Mitä sitä tyhyjää.Nyt on vanhan äitini kristallikruunu kiillotettu,eikä ole ihan pieni kruunu,vakaasti teekoilla seisten.Ei huimaa katsoa parvekkeeltakaan alas,kun ei ole krapulaa.
Myrskylyhty
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 501
Liittynyt: 25.11.2010 14:04:45

Re: Minkälaista on elämä raittiina?

ViestiKirjoittaja Smokki_ja_Sikari » 30.1.2011 17:34:39

Myrskylyhty kirjoitti:Vielä 4kk sitten olin sitä mieltä,että minulla on korkean paikan kammo.

Kappas vain. Tässähän asiassahan meillä on aivan yhteinen kokemeus. Minullakin hävisi korkean paikan kammo, kun opettelin kohtaamaan pelkojani pelkäämällä. Taitaa löytyä noista omista teksteistäni puolen vuoden raittiuden kohdalta jouluvaloja laittaessani. :lol:

Raittiudesta en sinällään osaa sanoa juuta, enkä jaata. Tyyneysrukouksesta olen oopinut sen ensimmäisen lauseen. Toisen tavaaminen on vielä pahasti kesken. Palataan asiaan parin vuoden päästä. :D
29.4.2009; 16:10:53 - Sinä olet hyvä ihminen ja sinullakin on oikeus onnelliseen elämään.
Avatar
Smokki_ja_Sikari
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 3258
Liittynyt: 7.5.2009 09:20:55
Ollut raittiina

Re: Minkälaista on elämä raittiina?

ViestiKirjoittaja Prossa » 30.1.2011 18:30:38

En nyt tiedä johtuuko tämä pelkästään raittiudesta vai mistä, mutta lentopelkoni on hälvennyt juomisen lopettamisen jälkeen. Joudun paljon lentämään työni puolesta ja aiemmin työmatkat ulkomaille jännitti lähinnä lentojen puolesta. Nyttemmin osaan jopa nauttia ollessani yläilmoissa katsellessani meidän pientä kaunista maapalloamme kilometrien korkeuksista. Saan hetkittäin jopa huomattavan paljon henkevimpiä ajatuksia korkeuksissa, kuin mitä maan kamaralla. Nautin jopa siitä kun istun koneessa ja kone sukeltaa pilvien sekaan, tulee jotenkin pikkupoikamainen olo. Elämä raittiina taitaa olla aika hullua touhua :) .
Aikansa kutakin.
Prossa
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 3015
Liittynyt: 28.5.2006 21:11:57

Re: Minkälaista on elämä raittiina?

ViestiKirjoittaja Basilica » 30.1.2011 19:01:06

Eipä kai 5 kk alokasajan jälkeen mistään raittiudesta voi puhua, mutta raitistumisesta kumminkin. Minkälaista elämä on raitistuessa?
Huh, huh..omalta osalta vastaus löytyy ketjustani. Juovaan aikaan verrattuna kaikki on joka tapauksessa paremmin. On helpompi olla, siedän itseäni ja muita paremmin.
Pelko tai jatkuva huoli, on ollut myös minun seuralainen ja se on hellittänyt otettaan.
Basilica
 

Re: Minkälaista on elämä raittiina?

ViestiKirjoittaja gtjk » 30.1.2011 19:23:55

Miksi valita vahingollinen totuus?
gtjk
Miedosti panostava jäsen
 
Viestit: 43
Liittynyt: 30.3.2009 10:01:40

Re: Minkälaista on elämä raittiina?

ViestiKirjoittaja paarma » 30.1.2011 19:34:54

Kokolailla lyhyt aika tämä pari raitista vuotta on. Sitä edeltäneet juomattomat vuodet olivat itsensä etsimistä ilman viinaa.
Minulle raittius on riippumattomuutta mistään tai kenestäkään.( poislukien jonkin asteinen nettiriippuvuus) Se on elämää ilman pelkoja ja vailla valheiden verkkoa juomisen peittelemiseksi ja mahdollistamiseksi. Aivoille on jäänyt aikaa toipua ja opetella uusia asioita.
Entisen elämän tultua hyväksytyksi, mutta menneisyyteen kuuluvaksi, on tullut aika rakentaa jotain uutta. Ehkäpä myös aika toteuttaa haaveita, jotka jäivät ennen toteutumatta. Siksi en eläkään "päivä kerrallaan" mallin mukaan enää. Se on tarpeetonta ja mielestäni ihmisen ajatteluun vierasta. Silloin kun viina vielä pyöri edes hetkittäin mielen taustalla, piti ajatella vain päivää kerrallaan. Se oli raskasta aikaa ja esteenä henkiselle kehitykselle. Siksi en tuota ajan jaksoa kohdallani raittiudeksi voi sanoa.
Monen muun tavoin ovat pelot poistuneet, samoin käsittämätön ahdistus, jonka syytä en ymmärtänyt. Nyt ymmärrän että se oli jäänne juoma-ajoilta ja jopa vieroitusoireihin liittyvää. Onnekseni en alkanut korjaamaan tuota tilaa pillereillä ja palleroilla.
Eiköhän elämä raittiina liene yksinkertaisesti tavallista elämää tavallisine murheineen ja iloineen, mutta ilman viinaa ja sen vääristämää maailmankuvaa... :roll:

Pitää lisätä vielä se, että itsekeskeisyys on vähentynyt. Enole maailman napa ja aina oikeassa, kuten juoma-aikana uskoin olevani. Tosin juomisen loputtua, raittiushumalassa esitin viisasta ja halusin raitistaa jopa tavikset. Niin paljon tuo aika otti päähän, että kerran muutama vuosi sitten jopa deletin suurimman osan kirjoituksistani... :lol:
paarma
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 1999
Liittynyt: 29.9.2006 14:11:36

Re: Minkälaista on elämä raittiina?

ViestiKirjoittaja Mayflower » 30.1.2011 20:18:49

Eiköhän elämä raittiina liene yksinkertaisesti tavallista elämää tavallisine murheineen ja iloineen, mutta ilman viinaa ja sen vääristämää maailmankuvaa...

Näin on. 'Polku on sama, mutta näkee kulkea paremmin'.

terv, harha-askeleen ottanut
Raittius on mahdollista!
Mayflower
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 97
Liittynyt: 23.1.2010 12:45:46

Re: Minkälaista on elämä raittiina?

ViestiKirjoittaja virna » 30.1.2011 20:25:16

Alokasaika jatkuu kuten Basilicallakin, mutta mukavammin tämä elämä järjestyy näin selvistellessä. Koen tämän raitistumisen tosi valtavana elämänmuutoksena (kuten näkyy vuodatusten laajuudessa...), ei ole kyse pelkästään juomisen lopettamisesta vaan muistakin asioista. Tietty kielteisetkin jutut kuuluu elämään, mut yritän keskittyä hyviin juttuihin ja laittaa myös hyvää kiertoon. Nyt mulla on meneillään rajojen rakentamisprojekti. Edistyy!
virna
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 410
Liittynyt: 22.8.2010 22:25:23

Re: Minkälaista on elämä raittiina?

ViestiKirjoittaja cricket » 30.1.2011 20:44:14

Kuten paarmakin olen matkannut 'elvistelystä selvistelyyn' :) Tosin selvistely on vähättelevä ilmaus, mutta hyvän sloganin edessä on nöyrryttävä... Köh.

Mitä vanhemmaksi elää raittiina, sen vähemmän voi sanoa tietävänsä siitä, mikä on 'muille ihmisille' oikein. Täytyy vain toivoa, että pysyy jäljillä edes siitä, mikä on itselle oikein :)
If you want others to be happy, practice compassion. If you want to be happy, practice compassion.
Dalai Lama
Avatar
cricket
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 2361
Liittynyt: 30.5.2009 22:47:40

Re: Minkälaista on elämä raittiina?

ViestiKirjoittaja Eliot_Rosewater » 30.1.2011 21:19:48

Alokkaana täältä huutelen. Itsetunto kohoaa. Tilanteet, jotka juovana aikana ovat tuottaneet häiritsevän paljon jännitystä tai jopa kauhunsekaista ahdistusta, ovat helpottuneet sitä enemmän, mitä pidempään on ollut juomatta.
Eliot_Rosewater
Miedosti panostava jäsen
 
Viestit: 34
Liittynyt: 17.10.2010 23:19:50

Re: Minkälaista on elämä raittiina?

ViestiKirjoittaja Rahvas » 31.1.2011 16:09:23

Täällä puhuttiin peloista jotka ovat hävinneet jonnekin ja juuri niin minullekin kävi. Ei ollut korkeanpaikanpelkoa, vaan pimeänpelko. Sitä ei oikein kehdannut edes tunnustaa, mutta sen häviäminen oli niin suuri asia, että on pakko mainita siitäkin.

Ei oikeastaan ole elämänosa-aluetta, johon raittius ei olisi vaikuttanut positiivisesti. Henkisesti on valmiimpi ottamaan vastaan hyvät, kuin ikävätkin asiat. Fyysisesti voisi aina olla paremmassakin kunnossa, mutta sen hoitaminen on helpompaa, kun voi lähteä lenkille aina, kun tuntuu siltä. Mistä muuten erottaa amatöörilenkkeilijäalkoholistin ja ammattilaisen? Amatööri tulee lenkistä janoiseksi, ammattilainen on sitä ennen lenkkiä.

Entä sitten perhe-elämä? Se vasta muuttuikin, kun lapset löysivät lapsuuden ja vanhemmat kykenivät ottamaan vastuun ja sen vanhemmuuden. Ei oikeastaan ole perhe-elämässäkään mitään mikä ei olisi muuttunut, mutta vain positiiviseen suuntaan, ellei sitten ala ryppyjä laskemaan, entisten ryyppyjen sijaan. On rakkautta ilmassa, kun ennen oli pelkoa, salailua, vihaa, kaunaa, ahdistusta,... ja varsinkin luottamusta, kun harvemmin enää aletaan reissukasseja penkomaan ennen eikä jälkeen. Jotenkin kaikki on vapaampaa, kun puoliso juoksee harrastuksissa, kuten myös, mutta miten sekin oli ennen? Puoliso ei uskaltanut lähteä mihinkään tai oli väsynyt arvattavista syistä. Minun harrastuksiini puututtiin, mutta varmasti hyvästä syystä, kun niistä tultiin kotiin jos tultiin aika myöhään tai aikaisin, heh.

Miksen minä hokannut raitistua ennen, kun tämä raistis elämä maistuu aivan järjettömän hyvälle.
Rahvas
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 1927
Liittynyt: 14.11.2009 12:24:36

Re: Minkälaista on elämä raittiina?

ViestiKirjoittaja narkutunja » 1.2.2011 10:50:14

Rahvas kirjoitti:Täällä puhuttiin peloista jotka ovat hävinneet jonnekin ja juuri niin minullekin kävi. Ei ollut korkeanpaikanpelkoa, vaan pimeänpelko. Sitä ei oikein kehdannut edes tunnustaa, mutta sen häviäminen oli niin suuri asia, että on pakko mainita siitäkin.


Joo, sähkönkulutus kyllä pienenee kun ei tarvitse pitää öisin lamppua päällä. Tai räpsiä kaikkia valoja päälle sitä mukaa kun etenee huoneesta toiseen. Ja tämä siis viikossa :D.

Kiva kuulla positiivisista muutoksista perhe-elämässäsi, itse kun muistan lapsen näkökulmasta mitä alkoholi tekee perheelle.
narkutunja
 

Seuraava

Paluu Me Lopettajat

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa