Olet täällä

Kysymys lääkärille: Aiheuttaako kannabis riippuvuutta?

Savusauna on tarkoitettu kannabiskeskustelulle haittojen vähentämisen näkökulmasta. Kirjoittaminen Savusaunaan vaatii rekisteröitymisen.

Valvoja: Päihdelinkin toimitus

Kysymys lääkärille: Aiheuttaako kannabis riippuvuutta?

ViestiKirjoittaja Päihdelinkin toimitus » 19.1.2015 09:17:46

Aiheuttaaako kannabis riippuvuutta? Onko se terveellisempää kuin alkoholi? Miten kannabiksesta pääsee eroon?
Avatar
Päihdelinkin toimitus
Ylläpito
 
Viestit: 2375
Liittynyt: 11.3.2002 01:01:01

Re: Kysymys lääkärille: Aiheuttaako kannabis riippuvuutta?

ViestiKirjoittaja kaarlosimojoki » 20.1.2015 20:20:33

Tervehdys,

kysymyksesi on hyvä eikä kovin helposti lyhyesti vastattavissa. Kannabis ei aiheuta ihan samanlaista fyysistä riippuvuutta kuin esim. heroiini, mutta kylläkin psyykkistä. Jo kertakäyttö vaikuttaa psyykkeeseen, kognitioon ja toimintakykyyn. Säännöllisemmin käytettäessä vaikutukset lisääntyvät ja muuttuvat pitkäkestoisemmiksi. Niitä ovat toleranssin kasvu, aineen mieliteko lisääntyminen ja lopettamisvaiheeseen liittyy vieroitusoireita: jaksamattomuus, vähentynyt ruokahalu,ärtyisyys, levottomuus, ahdistuneisuus, unettomuus, mielialan aaltoilu, lihaskouristukset ja päänsärky.

Kannabis vaikuttaa voimakkaasti psyykkisiin ja kognitiivisiin toimintoihin ja seurauksena on mm. keskittymiskyvyn ja kielellisen muistin huononeminen sekä vaikeudet monimutkaisten asioiden jäsentämisessä ja integroimisessa. Uudet tutkimukset osoittivat myös, että varhainen (alle 17-vuotiaana) aloitettu säännöllinen ja runsas kannabiksen käyttö johtaa aivojen harmaan aineen vähenemiseen ja siten aivojen rakenteen pysyviin muutoksiin. Lisäksi käyttö näyttäisi nostavan psykoosisairauden puhkeamisen riskiä.

Alkoholin ja kannabiksen "terveellisyyden" vertaaminen on hedelmätöntä, sillä kyseessä on kaksi hyvin erilaista ainetta omine ongelmineen. Kumpikin on haitallinen eikä niiden käyttö terveydellisestä näkökulmasta suositeltavaa.

Hyvää asia on se, että suurin osa käyttäjistä pystyy lopettamaan kannabiksen käytön itse esimerkiksi läheisten avulla. Osa tarvitsee ammattiapua avohoidossa tai jopa laitosolosuhteissa.

Toivottavasti sait vastauksen kysymykseesi
Kaarlo Simojoki, LT
päihdelääketieteen erityispätevyys
kaarlosimojoki
Miedosti panostava jäsen
 
Viestit: 40
Liittynyt: 19.12.2007 16:17:05

Re: Kysymys lääkärille: Aiheuttaako kannabis riippuvuutta?

ViestiKirjoittaja savumies » 6.6.2015 10:17:59

Se voi olla hedelmätöntä lekurille mutta sillon kun vaihtoehdot on vetää jompaa kumpaa että pysyy arjessa, niin vertailu ja pienemmän pahan valinta on mielestäni ihan järkevää. Alkoholin haitat on niin selviä vs kannabis ettei oikein kukaan ammattilainen lähde niitä auki perkaamaan. Tulisiko kannabista kokeilemattomille liian hyvä käsitys aineesta joka aiheuttaa kuitenkin monenlaista haittaa muuten kun huonon fyysisen olon muodossa?

-savuman
savumies
Miedosti panostava jäsen
 
Viestit: 1
Liittynyt: 5.6.2015 23:47:27


Paluu Savusauna

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa