Olet täällä

Yksinään juomisen lopettaminen

Haluatko tukea ja keinoja alkoholinkäytön vähentämiseen? Me Vähentäjät on vertaistukeen perustuva keskustelupalsta kaikille, jotka etsivät muutosta alkoholinkäyttöönsä. Kirjoittaminen vaatii rekisteröitymisen.

Valvoja: Päihdelinkin toimitus

Yksinään juomisen lopettaminen

ViestiKirjoittaja Ameeba (poistunut käyttäjä) » 29.12.2017 16:13:58

Jonkin aikaa muiden ketjuja lueskellut täällä. Nyt näköjään päätin aloittaa oman. Ajattelin, että jos kirjoitan tänne omista tavoitteista ja päätöksistä, niin toisi lisää painetta pysyä niissä. Yksin kun niissä on enenevässä määrin vaikea näköjään pysyä. Vähentäjät, Lopettajat. En tiedä mihin "oikeasti" kuulun, mutta koska tällä puolella enimmäkseen juttuja olen lukenut niin tänne nyt sitten jäin/täällä aloitan.

Viisi vuotta pikkuhiljaa lähtenyt alkon käyttö luisumaan hansikkaista. Viimeset kaks vuotta mopo keulinut ihan kunnolla. Opiskelen ja teen töitä niin en nyt koko aikaa voi kännissä olla (tähän lauseeseen sisältynee oivallus, että jos voisin niin luultavasti olisin). Suurkulutuksen rajat paukkuu viikottain nykyään. Olen runsas kolmikymppinen, asun yksin, eli kotonakaan ei tartte kun omalta peilikuvalta piilotella juomisiaan.

Muistan jo nuorempana miten kivaa oli olla kännissä. Join parikymppisenä todella harvoin, mutta sillon kun join niin oikein sitten kaksin käsin, että varmasti ei ihan kaikkea tarvi illasta muistaa. Koko maailmasta tuli sen jälkeen kauniimpi, kaikki oli mahdollista. Jonkunlainen muistijälkihän siitä hurmasta on sieltä asti varmaan aivoihin jäänyt. Viisi vuotta sitten aloin alkolla buustailemaan ahdistukseen/masennukseen taipuvaista pääkoppaa. Sillon kun oli kierrokset ihan yli, otin vähän rentoutuakseni ja sillon kun oli kierrokset liian alhaalla niin otin vähän piristyäkseni. Nyt voi sitten katsoa taaksepäin ja todeta, että oli muuten vimmosen päälle hyvä resepti. Ihan itte keksin :lol:

Sen verran salamyhkäinen olen luonteeltani, etten ole sanallakaan alkoholista pihahtanut esim. terapiassa, jossa kävin muutaman vuoden joka viikko tai työterveydessä, jossa olen muutamaan otteeseen käynyt univaikeuksien takia hakemassa nappia. Oliskohan alkoholilla asian kanssa mitään tekemistä? Jaa-a, tarttee oikein miettiä :D

Oli miten oli. Nyt olen täällä. Lupasin itselleni, että jossakin avaudun ennen kun vuosi päättyy ja tämä oli näköjään se paikka, mihin oli matalin kynnys tulla tunnustamaan syntinsä. Jokainen kerta kun tekee mieli mennä kauppaan hakemaan sikspäkki niin yritän tulla tänne ensin. Yksin kotona viinipullon kanssa lutruttamisen haluan lopettaa. Se on selvää. Miten mä siihen pääsen niin ei olekkaan ihan yhtä selvää. Mutta jos jotain täältä olen oppinut tähän mennessä, niin on se, että päivä (ja joskus tunti) kerrallaan.

Tänään en ole juonut. Se on kai hyvä alku. Jos pääsisi ens vuoden puolelle nyt ensin selvinpäin niin olisko se hyvä ennuste sitten koko vuodelle. Mene ja tiedä, ensi viikkokin tuntuu olevan niin kaukana, että keskitytään nyt ensin tosiaan tähän päivään.
Ameeba (poistunut käyttäjä)
 

Re: Yksinään juomisen lopettaminen

ViestiKirjoittaja Ameeba (poistunut käyttäjä) » 29.12.2017 16:50:22

No niin heti piti tulla puhumaan lisää. Siivoan täällä levottomasti asuntoani ja on jotenkin ihan paljastettu olo, vaikka tiedän ihan todella tarkkaan, että nimettöminä täällä kaikki ollaan :) On se vaan niin suuri häpeä sitten loppujen lopuksi, että täälläkin avautuminen tuntuu uskaliaalta.

Olen kuitenkin jotenkin huomattavasti varmempi, että tänään en juo, kun kirjoitin tänne, että en juo. Toimii siis jollakin tasolla tämä plinkki.
Ameeba (poistunut käyttäjä)
 

Re: Yksinään juomisen lopettaminen

ViestiKirjoittaja juhanikari » 29.12.2017 22:19:43

Terve!
Kannattaa aloittaa vähentely ainakin kuukauden tipattomalla jaksolla! Siinä pääsee eroon lievästä riippuvuudesta. Jos kuukauden tipattomuus ei onnistu, on asiat huonosti ja kannattaa harkita kokonaan lopettamista!

Kohtahan alkaa tipaton tammikuu, jossa ainakin minä olen mukana! Sinähän olet ottamassa jo varaslähtöä! Upeeta!!! :D Paljon tsemppiä!

t. Juhani
Vähentäjä! Less alcohol is more life! :-)
juhanikari
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 1591
Liittynyt: 22.10.2015 16:22:46

Re: Yksinään juomisen lopettaminen

ViestiKirjoittaja SylviaPlaa » 30.12.2017 10:07:58

tervetuloa Ameeba minunkin puolesta!
lähetinkin Sulle jo erityisterkut omassa ketjussani että pysyhän remmissä mukana.
todella, todella tärkeää että rohkenit aloittamaan oman ketjusi.

itselleni liittyminen tänne Plinkkiin öpaut runsas vuosi sitten oli huikean hyvä päätös, kertakaikkisen upea juttu.
mulle sopii pienet tavoitteet askel askeleelta. onnistuin Plinkin avulla viemään läpi myös sen perinteisen tipattoman tammikuun. kirjoitin tänne lähes päivittäin. tammikuun jälkeen tuli notkahduksia ja kyllästymisiä, totta kai, kuuluu asiaan, mutta jatkoin (ja jatkan) harjoittelua ja itsetutkiskelua.
kävin säännöllisesti läpi vaikeita paikkojani. milloin nousee alkon himo, missä tilanteissa, millaisissa tunnelmissa... jne.
no, tiedät kyllä mistä puhun.
Plinkistä löytyy "retkahduksen ehkäisemisen käsikirja" jota luen säännöllisesti. se löytyy muutaman mutkan kautta Oma apu-osiosta. suosittelen!

rohkeutta tarvitaan sillä eihän tämä elämä ole oikeastaan koskaan valmis, eikä lähes milloinkaan täysin ongelmatonta.
tsemmppiä tavoitteillesi! :D
SylviaPlaa
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 2169
Liittynyt: 27.11.2016 20:49:41

Re: Yksinään juomisen lopettaminen

ViestiKirjoittaja Ameeba (poistunut käyttäjä) » 30.12.2017 16:31:35

Kiitos toivotuksista! Tosi hyvä vinkki tuo käsikirja SylviaPlaa, kiitos. Muistelen, että joku linkkas tänne (olikohan Lämpömittari) joskus PAWS-oireista jotakin ja se avasi kyllä silmät sille, että vierotusoireet voi kestää vaikka kuinka kauan. Mulle saa linkitellä halutessaan/jaksaessaan suosituksia aina, jos sellaisia mieleen tulee. Oon kova lukemaan (tai ainakin ollut, yks asia minkä jatkuvat iltahiprakat vie, on keskittymiskyky).

Juhanikari, mulla on hytinä, että lopettajien puolellahan munkin pitäisi olla, mutta ihminen on hyvä uskottelemaan itselleen erinäisiä asioita. Ainakin väliaikanen kokoraitistelu olis kyllä ihan varmasti just eikä melkeen se mitä tarvitsen. Sitä yritellään. Viimeisen kahden vuoden aikana olen yrittänyt kyllä kuukauden lopetusta muutamaankin otteeseen ja ei ole onnistunut ainakaan sillä helpolla. Olisinko 10 päivään päässy toisella kerralla ja sit alkaa se "no eihän tässä nyt mitään ongelmaa oo, eikös se yks lasi punaviinii oo hyväksi vaan terveydelle" ja oho, kappas, pullo meni, eikä tunnu missään. Että näillä mennään sitten. Mutta tavoitteita pitää elämässä olla niin olkoon se nyt että ainakin se kuukausi pysyis alkoholit kaupan hyllyllä, eikä mystisesti aina raahautuisi mun kotiini :shock:

Tänään oon pohdiskellut paljonkin millon eniten tekee mieli juoda. Huomaan, että ainakin sillon kun on suorittanut jonkun jutun (esim tänään heti työkeikan jälkeen jalat vipatti kaartamaan lähikaupan kautta hakemaan "palkkiota"). Että aikamoisen Pavlovin koiran olen itsestäni huippuunsa treenannut. Toinen on väsymys. Jos yhtään väsyttää niin ensimmäiseksi ei tule enää nykyään mieleen, että lepää hyvä ihminen vaan mites olis "muutama lasi" jotain kivaa niin jo lähtis taas lentoon. Oot sä sen ansainnut ja tartteet vaan piristystä jne. Jep jep. Eihän siinä mikään lentoon lähde vaan viinipullon jälkeen haetaan muutama vielä lisää kaupasta purkka ja mentolit suusssa ja sen jälkeen makaan ja surffaan netissä tai katon viidettäkymmenettä kertaa Frendejä Netflixistä. Jos se ei oo väsynyttä meininkiä niin en tiiä mikä on.

Mutta, en kaartanut jalkojen mukana töiden jälkeen kauppaan vaan tulin kotiin, söin ja kirjotan tänne. On se kumma, että jalat menee sinne minne pää käskee. Semmonen kunnon levottomuuden aalto alkaa leviämään koko kehoon kyllä nyt. Muistelen, että sellanen voi olla ihan vierotusoireittakin. Josko yrittäisin käydä kävelyllä. Ja jättäisi lompakon kotiin ja kiertäisin kaupat kaukaa.
Ameeba (poistunut käyttäjä)
 

Re: Yksinään juomisen lopettaminen

ViestiKirjoittaja Ameeba (poistunut käyttäjä) » 30.12.2017 16:41:54

Ja sen halusin vielä sanoa, että mä tykkään SylviaPlaa tosta itsetutkiskelun ajatuksesta. Välillä kun oikein pääkoppansa pohjamudissa käy krapuloittensa ja känniensä lomassa (tai enemmänkin niiden aikana) niin helposti ajattelee, että en selviä tästä, että nyt kun on riippuvuus niin se on aina. Vähän niinkuin joskus pahemmin masentuneena ajattelin, että oon jotenkin rikki, että en enää korjaannu. Ja tätä tää loppuelämä nyt on. Mutta ei se niin ollut. En nykyään enää ole ollenkaan niin huonossa kunnossa (sitä masennusta ajatellen siis), nyt vaan on sitten uusia ongelmia. Mutta haluisin jotenkin ajatella, että tästäkin pääsee, että tämäkin on nyt "vaan" yks polku, mikä on läpi käytävä. En siis todellakaan oleta, että se on jotenkin helppoa, mutta pakkohan tässä on uskoa itteensä. Eihän tästä muuten mitään tule koko hommasta.

Jatketaan siis itsetutkiskelua ja harjoittelua, itse kukin omilla tahoillamme ja tavoillamme. Mä lähen nyt sinne kävelylle. Miks helvetissä tuolla on aina noin pimeetä :lol:
Ameeba (poistunut käyttäjä)
 

Re: Yksinään juomisen lopettaminen

ViestiKirjoittaja ellaa » 31.12.2017 09:42:54

Ameeba, viestisi sai minutkin rekisteröitymään tänne. Haluaisin itsekin lopettaa yksin kotona juomisen. Jotenkin hassusti ajattelin, että .. en tiedä. Että olen yksin tämmöinen. Kiitos siis kun kirjoitit.

Tilanteesi tuntui tutulta. Minullakin on työ ja opiskeluita lopettelen siinä ohessa - lisäksi on vielä lapset ja mies. Joka ilta menee kuitenkin olut/viinilasi huulilla. Aamulla pääsen töihin tai lasten kanssa toimimaan, koskaan ei ole työt jääneet tekemättä tai lapset hoitamatta, mutta väsynyt sitä on ja voisi olla niin paljon parempi ihminen ja äiti. Aloitan yleensä heti kun lapset ovat menneet nukkumaan, ja yleensä olen itsekin nukkumassa viimeistään puoliltaöin. Sietokyky on noussut tässä matkalla, ja todellakin on niin että viinipullosta ei voi ottaa yhtä lasia vaan koko pullon aina kerralla. En muista koska olisin ollut viimeksi juomatta mitään, ehkä 2-3 viikkoa sitten päivän tai kaksi?

Nyt aion yrittää taas, vaikka koko tammikuun. Vaikeina hetkinä tulen tänne lukemaan ja höpöttämään. Toivottavasti selvitään uuden vuoden aaton (ja muidenkin päivien) kiusauksista molemmat.
ellaa
Miedosti panostava jäsen
 
Viestit: 27
Liittynyt: 31.12.2017 09:32:30

Re: Yksinään juomisen lopettaminen

ViestiKirjoittaja Ameeba (poistunut käyttäjä) » 31.12.2017 13:33:38

Tervetuloa Ellaa! Kiitos kun viestittelit, oli kiva kuulla, että omat raapustukset saattaa auttaa muitakin kirjoittamaan. Et tosiaankaan ole yksin. Toivottavasti pysyt täällä nyt mukana. Minä yritän kanssa.

Olen tosiaan koko joulukuun miettinyt, että no, mä lopetan joulun jälkeen, ei kun mä lopetankin uudenvuoden jälkeen jne. Sitten tein huomion, että ei se tipaton ala, jos on aina ensi viikolla aloittamassa. 3. päivä nyt meneillään ja katotaan mitä tämä päivä tuo. Tänäänkään en aio juoda. Sen halusin tuohon nyt kirjoittaa. Toistelen sitä varmaan koko päivän ja illan, koska oletus, että suu napsuu taas tänäänkin vähintään pariin otteeseen.

Tänään on meinannut pukata pientä depistä ja epätoivoa (a.k.a itsesääliä) kehiin. Tuttua minulle kylläkin. Usein aiemminkin muistelen, että kun olen muutaman päivän ollut ottamatta niin kaikki tuntuu sietämättömän hitaalta ja hiljaiselta. Eikä sellaiselta hyvältä, lumisen metsän hiljaiselta, vaan tahmaiselta ja ihan vähän kuristavalta.

Yritän tehdä opiskelujuttuja ja kävin taas kävelyllä. Kävelyllä oivalsin, että olen aiemmin tainnut tehdä raitistelustakin tietynlaisen pakettisuorituksen, jossa yritän samalla sekunnilla muuttaa kaikki muutkin elämäntavat. Toisin sanoen kun lopetan juomisen niin omissa ajatuksissani musta pitäisi tulla myös se ihminen, joka treenaa 3-4 krt viikossa, käy enemmän teatterissa ja museoissa, lukee kaikki venäläiset klassikot yhteen syssyyn, aloittaa blogaamaan elämää tärkeämmistä asioista ja suorittaa opinnot ja työt siinä sivussa täydellisesti. Mitä näitä nyt on. Ja sitten jos viikossa en ole ohjelmoinut koko kalenteriani täyteen kaikella tolla tai alkaa väsyttämään kun yritän suorittaa sitä ohjelmaani, niin retkahdan hakemaan pullon kuplivaa ja pari lisäkaljaa, koska väsyttää ja en mä kuitenkaan jaksa ja äh mä aloitan ens viikolla. Että kannattaisikohan tällä kertaa yrittää ottaa ihan vähän rauhallisemmin ja aloittaa vaikka siitä, että a) yritän olla juomatta ja b) hyväksyn/yritän olla sättimättä tauotta itseäni esim. siitä, että väsyttää ja ei jaksakaan tehdä jotain. Ja yritän vaikka levätä. Musta tossa on jo ihan tarpeeksi.

Jatketaan harjoittelua.
Ameeba (poistunut käyttäjä)
 

Re: Yksinään juomisen lopettaminen

ViestiKirjoittaja Tyräkki » 31.12.2017 15:05:56

Niin tosi kovin tuttuja juttuja teil molemmil, Ameeba ja Ellaa.

Mä en ikinä olis pysyny näin kauaa kuivilla ilman armotonta plinkkausta, joten suosittelen kovasti. Musta ei ole enää kohtuukäyttäjäks, joten enempi tuolla lopettelijoissa tilitän.

Kuivempaa uutta vuotta!
Tyräkki
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 2305
Liittynyt: 31.5.2017 15:25:31
Ollut juomatta

Re: Yksinään juomisen lopettaminen

ViestiKirjoittaja vilmasto » 1.1.2018 08:59:08

Tervetuloa munkin puolesta :) loppiaisena tulee mullakin vuosi täyteen tätä plinkkiyttä ja vaikka välillä olen kompuroinut ja kyllästynyt kuten Sylviakin tuossa mainitsee niin järkevämpää päätöstä kuin tämä tänne kirjoittaminen en ole aikoihin tehnyt. Viime aikoina kirjoittelu jäänyt vähemmälle, mutta tämän avulla minä alkuun pääsin vähentämiseni kanssa. Mulla on kaksi ketjua ja se eka on jossakin tuolla kaukana :D oon välillä käynyt lukemassa niitä alkuaikojen angstisia olotiloja sieltä kun tulee heikko hetki.
Kyllä tämän plinkin avulla en istuis näin uudenvuodenpäivän aamuna krapulatta kirjoittamassa tätä :)

Hyvää uutta vuotta ja onnittelut tänne tulemisesta. Vaikkei täällä keskustelu aina kovin vilkasta ole niin älä anna sen haitata :)
Tsempit!
Believe you can and you´re halfway there.
Avatar
vilmasto
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 1760
Liittynyt: 7.1.2017 17:41:08

Re: Yksinään juomisen lopettaminen

ViestiKirjoittaja ellaa » 1.1.2018 10:19:42

1. ilta juomatta.

Tämä vuosi alkoi ilman krapulaa täälläkin. Hyvä mieli on, vaikkakin eilinen oli helppo mennä vissyllä. Ahdisti ja inhosin itseäni selkärangattomuudesta. Seuraava sudenkuoppa on varmaan se, että taputtelen itseäni selkään juomattomuudesta vuoden viimeisenä päivänä ja palkitsen itseni _vain yhdellä_ oluella.

Tunnistan itseni Ameeba myös tuossa suorittamisessa. Mulla on tapana lyödä kalenteri täyteen samantien jos yhtään ahdistaa / ei ahdista ja on voimakas olo, ja sitten illalla, kun ei ole mitään juoksemista jäljellä, on pitänyt puuduttaa juomisella.

Ensimmäisen humalan join 14-vuotiaana. Aika nopeasti rutiiniksi tuli humala viikonloppuisin, sitten myös keskiviikkoisin. Muistan lukiossa jo ajatelleeni, että onkohan tässä järkeä. En kuitenkaan lopettanut. Vuosien kuluttua tapasin mieheni (baarissa), ja kahden raskauden ajan olin juomatta. Eli se on mahdollista minullekin, kun on hyvä syy (omaa hyvinvointia en näköjään pidä hyvänä syynä..). Mutta sitten taas alkoi joka ilta maistua. Meillä on suvussa alkoholismia ja tunnistan kyllä itsessäni riippuvuuden. Nykyisin juon joka ilta itseni humalaan, ei siis vain yhtä saunakaljaa. Tai siis JOIN. En halua sitä enää.

Vaikka haluan kirjoittaa tähän, että en juo tammikuussa 2018, kirjoitan että en juo tänään.

Hyvää uutta vuotta.
ellaa
Miedosti panostava jäsen
 
Viestit: 27
Liittynyt: 31.12.2017 09:32:30

Re: Yksinään juomisen lopettaminen

ViestiKirjoittaja Iltakajo » 1.1.2018 15:30:37

Hei
Täällä myös aiemmin lueskelija. En ole tainnut ennen kirjoittaa tänne. Alko kuuluu minunkin jokapäiväiseen elämään. Työ perhe hoituu mutta illat tuo mukanaan juomisen tarpeen. En edes muista milloin on ollut tipaton päivä.
Minua pelottaa kun tulee kohta ilta, ja tietää että kaapista löytyy alkoa. Miten pystyn olemaan ottamatta? Koska minun tipaton tammikuu on nyt totta. Nyt on katkaisun aika tai kohta menee vielä huonommin.
Iltakajo
Miedosti panostava jäsen
 
Viestit: 5
Liittynyt: 23.11.2017 13:11:27

Re: Yksinään juomisen lopettaminen

ViestiKirjoittaja ellaa » 1.1.2018 19:42:15

Hei Iltakajo. Ei siis todellakaan olla yksin tämän ongelman kanssa. Hyvä kun sinäkin rohkaistuit kirjoittamaan.

Mietin tässä, että sen sijaan, että hokisin itselleni "enjuo-enjuo-enjuo" päätänkin ennemmin niin, että huomenna aamulla herään ylpeänä itsestäni. Usein olen aamulla herännyt ajattelemaan, että hyvä kun ei eilen sittenkään juonut, kunnes muistan, että joinhan minä enkä oikein muista edes nukkumaanmenoa. Huomenaamulla siitä ajatuksesta tulee totta.

Vaikka eilen oli niin alhainen olo, tänään onnistuisi vallan hyvin taas pikku humalat. Nyt menen perhana vieköön selkäranka suorana, on tässä pahemmastakin selvitty kuin yhdestä helvetin illasta!
ellaa
Miedosti panostava jäsen
 
Viestit: 27
Liittynyt: 31.12.2017 09:32:30

Re: Yksinään juomisen lopettaminen

ViestiKirjoittaja hemmentaali » 2.1.2018 16:34:14

ellaa kirjoitti:Hei Iltakajo. Ei siis todellakaan olla yksin tämän ongelman kanssa. Hyvä kun sinäkin rohkaistuit kirjoittamaan.

Mietin tässä, että sen sijaan, että hokisin itselleni "enjuo-enjuo-enjuo" päätänkin ennemmin niin, että huomenna aamulla herään ylpeänä itsestäni. Usein olen aamulla herännyt ajattelemaan, että hyvä kun ei eilen sittenkään juonut, kunnes muistan, että joinhan minä enkä oikein muista edes nukkumaanmenoa. Huomenaamulla siitä ajatuksesta tulee totta.

Vaikka eilen oli niin alhainen olo, tänään onnistuisi vallan hyvin taas pikku humalat. Nyt menen perhana vieköön selkäranka suorana, on tässä pahemmastakin selvitty kuin yhdestä helvetin illasta!


Tervetuloa porukkaan, ellaa.

Tiedätkin varmaan, että aivoille ei kannata edes kielteisessä muodossa toistella sitä, mitä ei halua tehdä, vaan sen sijaan kertoa, mitä haluaa tehdä. Eli älä tosiaankaan hoe itsellesi "enjuo", koska silloin aivot huomaavat vain sen juoda-sanan. Sen sijaan on hyvä muistuttaa itseään aika ajoin kaikesta siitä positiivisesta, mitä raittiina voi tehdä.

(Mikähän minäkin muka olen neuvomaan 8) )
If you're going through hell, keep going.
Avatar
hemmentaali
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 438
Liittynyt: 12.10.2015 17:30:16

Re: Yksinään juomisen lopettaminen

ViestiKirjoittaja Dave » 2.1.2018 16:49:46

hemmentaali kirjoitti:Tervetuloa porukkaan, ellaa.

Tiedätkin varmaan, että aivoille ei kannata edes kielteisessä muodossa toistella sitä, mitä ei halua tehdä, vaan sen sijaan kertoa, mitä haluaa tehdä. Eli älä tosiaankaan hoe itsellesi "enjuo", koska silloin aivot huomaavat vain sen juoda-sanan. Sen sijaan on hyvä muistuttaa itseään aika ajoin kaikesta siitä positiivisesta, mitä raittiina voi tehdä.

(Mikähän minäkin muka olen neuvomaan 8) )


Juuri näin. Tätä samaa käsittelimme Metsien Miehen kanssa lopettajien puolelle mutta yhtä hyvin vähättelijöissä. Näköjään Juhani tuonut minun kuukausi ilman mantrani esille ja hyvä niin.
_____________________________________________________
"Kaikki on helppoa sille, jonka ei tarvitse tehdä sitä."
”Mitä suurempi tietämättömyys, sitä suurempi vakaumus.”

dave25@luukku.com
Dave
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 1553
Liittynyt: 22.1.2010 19:45:42

Seuraava

Paluu Me Vähentäjät

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa