Olet täällä

Sekoilu ja agressiivisuus humalassa.

Me Lopettajat on keskustelupalsta niille, jotka jo seilaavat selvillä vesillä tai horisontissa siintää elämä ilman alkoholia. Kirjoittaminen vaatii rekisteröitymisen.

Valvoja: Päihdelinkin toimitus

Re: Sekoilu ja agressiivisuus humalassa.

ViestiKirjoittaja mies metsänreunasta » 10.8.2019 19:33:22

lomapuisto kirjoitti:Tässä viimeisten vuosien aikana olen kuullut erittäin suuren määrän alkoholistien tarinoita siitä, mitä oli ennen juomisen alkua ja mitä juomavuosien aikana. Näppituntumani on, että enemmistöllä ovat kauna, katkeruus, viha, ylpeys, itsekkyys, pelko ja hyväksynnän tarve johtaneet agressivisuuteen ja sopimattomaan käytökseen.


Varmasti tuossa on perää.
Väkivallan käyttäminen ratkaisukeinona vaatii sitten lisäksi myös sen että a: hyväksyy voimankäytön työkaluksi ja b: uskoo todennäköisesti kykenevänsä pärjäämään voimankäytössä niin usein että jää jotenkin voitolle kun asioita sillä menetelmällä ratkaistaan.

Tunsin nuoruudessani kaverin, Veijon, joka oli saanut jo kotoa evääkseen hiukan vähemmän -ja koulu vahvisti hyvin syrjityksi tulemista. Veijosta ei oikein tappelijaksi ollut, mutta muuta pahuutta sai tehtyä senkin edestä. Aikansa kaikenkaltaisia konkeloita tehtyään joutui -tai pääsi- lopulta vankilaan. Ei nyt pitkäksi aikaa, ei vuottakaan tainnut olla. Opiksi se oli, ja ylennykseksi, hänen kohdallaan. Ruokaa kai oli säännöllisesti ja riittävästi, ja opastus oli kohdillaan. Senaikuisesta vankilan päiväohjelmasta en tiedä, mutta Veijon fyysinen olemus muuttui sen elämänjakson aikana merkittävästi. Niin epäilivät, että pääasiassa punttisalia olisi vankeinhoito ollut. Mistäpä minä sen tietäisin. Joka tapauksessa, kun Veijo palasi, olivat raamit ihan erilaiset kuin lähtiessä. Ei olisi sama rippipuvun takki hartioista mahtunut, ei lähellekään. Ja kireyttään natisivat farkutkin reisien kohdalta, hauikset joita ei aikaisemmin ollut Veijon kohdalla juuri huomannut, pistivät kyllä silmään. Muuttunut oli miehen luonnekin. Ei varmasti väistänyt vastaantulijaa, tiesi linnan käyneenä arvonsa maalaiskylän nurison keskuudessa. Ja niinhän siinä kävi, että ei se pelkkä pullistelu ajanoloon voinut riittää. Aina tuli vastaan joku jolle piti myös todistaa että sitä voimaa on. Menikö kahta vuottakaan, kun taas oli Veijo tuomarin edessä, nyt oli kysymys jo taposta. Vai oliko se kuolemantuottamus, kun juorujen mukaan ihan tasaveroinen urhielullinen tappelu siinä oli menossa ollut -ja Veijon voimat riittivät.

Sen jälkeen emme ole tavanneet, enkä ole oikeastaan pitänyt väliäkään. Eihän meillä juuri yhteisiä kiinnostuksen aiheita koskaan ollut. Viinalla ei tietääkseni kovin isoa merkitystä ollut, voiman esiinnousu tapahtui hänen kohdallaan ihan ilman dopingia -edes keskikaljalla. Harvoin kai joi, miten sitten vaikutti, sitäkään en tiedä. Yhdessä kun emme juopotelleet.

Se, mikä joskus on mieleen juolahtanut, on ksymys; olisiko jossain hiukan erilaisissa olosuhteissa, hiukan erilaisten sattumien kolahdellessa kohdilleen, hiukan erilaisen kaveripiirin suhtautumisen vallitessa, hiukan erilaisen arvomaailman onnistuessa aivoihini pesiytymään, minun elämäni muljahtanut samantapaiseen uomaan? Miksipä ei. Mistä minulla sen kummempaa immuniteettia olisi ollut?

No, niin ei käynyt, ja olenhan minä siihen tietysti tyytyväinen. Ja hyvä tietysti sekin, että useimpien kohdalla niin ei käy.
Avatar
mies metsänreunasta
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 7409
Liittynyt: 16.7.2010 09:49:34

Re: Sekoilu ja agressiivisuus humalassa.

ViestiKirjoittaja vadelmamunkki » 11.8.2019 07:39:36

^ Tosin ei kannata vetää johtopäätöksiä, että kuntosaliharrastus sinänsä aiheuttaisi väkivaltaisuutta sen enempää kuin väkivaltaisuutta aiheuttaa vaikkapa halkojen hakkaaminen. Itse asiassa viimeksi mainitussa tapahtuva kirveen kanssa heiluminen voisikin ehkä assosioitua hyvinkin verisiin toimituksiin.

Vankilaympäristö toki sinänsä on varman otollinen ruokkimaan aggressiivisuutta. Täytyyhän siellä pitää puolensa, ja hierarkia on tiukka. Varsinkin ennen vanhaan harrastuksia siellä oli varmaan erilainen askartelu ja kuntosali. Oma isoisäni väkersi vankilassa kuparitauluja. Ne oli sellaisia kohokuvioin tehtyjä ihan oikeita kuvia, hienoja oikeastaan.
Mitä isäni sitten vankilassa harrasti, sitä en tiedä. Ei muistaakseni ollut palatessaan sen bodatumpi kuin mennessään.

Oletus, että nimenomaan voimailuharrastus ruokkisi väkivaltaisuutta, on vähän naiivi. Tappelu, tai esim. nyrkkeilyhän, eivät ole varsinaisia voimalajeja, vaikka hyvää kuntoakin niissä tarvitaan.
On kuitenkin ihan eri asia mitellä omia voimiaan pelkkää rautaa vastaan, kuin toista ihmistä vastaan jossakin kehässä, saati kadulla.

Olisiko metsänreunan miehellä muuten tarinaa jostakin Keijosta tai Väinöstä, jonka väkivallan kierre alkoi yliopistossa gradun tekemisestä? :idea:
¤ Siitä on lähdettävä että tähän on tultu. ¤
Avatar
vadelmamunkki
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 2763
Liittynyt: 14.8.2016 09:57:17

Re: Sekoilu ja agressiivisuus humalassa.

ViestiKirjoittaja metsänpeitto » 11.8.2019 08:28:28

Jännää, miten eri tavalla ihmiet lukemansa käsittää. Mulle nimittäin tuli metsänreunan miehen kirjoituksesta mieleen ennemminkin se, kertomuksen Veijo oli täynnä negatiivisia tunteita alusta alkaen pääsemättä niistä eroon. Ratkaisukeinovalikoima ongelmiin on ollut aika rajallinen, ja niissä on pysynyt. Hankitut lihakset vaan mahdollisti tappelemisen ja väkivallan.. Ehkä jotain samaa kuin alkoholisti-sisän hakatessa poikaansa, tämä on pienenä alakynnessä, mutta kasvettuaan isäänsä vahvemmaksi, voi tämän vuorostaan piestä hiljaiseksi.

Lihasten sijaan tai lisäksi olisi ollut mahdollista opetella muitakin konsteja tunteidensa käsittelyyn ja kenties jollain tapaa nostaa itsetuntoaan, ettei kaikki mene niin ihon alle. Periaatteessa erimielisyyksissä on mahdollista myös poistua paikalta, jos kantti antaa myöten, olla jatkamatta riitelyä, jos yhteisymmärrystä ei löydy ja miettiä mielessään mitä sitten miettii tai kuitata huumorilla verbaalitaistojen häviöt.

Veijo sen sijaan vaan kovensi otteita luullen sillä pääsevänsä parempaan lopputulokseen.
metsänpeitto
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 336
Liittynyt: 9.1.2018 13:08:20
Ollut raittiina

Re: Sekoilu ja agressiivisuus humalassa.

ViestiKirjoittaja mies metsänreunasta » 11.8.2019 08:48:51

vadelmamunkki kirjoitti:
Olisiko metsänreunan miehellä muuten tarinaa jostakin Keijosta tai Väinöstä, jonka väkivallan kierre alkoi yliopistossa gradun tekemisestä? :idea:


Ei ole muistissani semmoista. Yhden kaksikertaisen maisterin tunnen joka joutui käräjäoikeuteen vaimonsa pieksemisestä, mutta ei ole minkäänlaista näyttöä tai edes epäilystä että opinnäytteiden tekeminen olisi aiheutanuit tai mahdollistanut nyrkinheilutusta. Ehkei niillä sentään ole sen kummempaa yhteyttä.
En tiedä antaisiko jokin opinnäyte sitten enemmän valmiuksia väkivaltaan. Kai niillä enemmän on vaikutusta ihan muihin asioihin kuin voimankäyttöön.

Vanha sanonta jotenkin mainitsee "varren jatkamisen hullun kirveeseen"... karatekurssi mummujen potkimiseen mieltyneelle voi olla jotain sentapaista. Tuloksena voi olla toimintakentän laajeneminen myös parempikuntoisiin vaareihin, kun alkaa niidenkin kanssa pärjäämään. Pikemmin vois ajatella yleishyödyllisenä toimenpiteenä jotain voimankäyttöä vähentävää, mutta en kyllä tiedä mitä sellainen voisi olla. Ehkä voisi tyytyä siihen ettei ainakaan annettaisi sitä "lisävartta kirveeseen".
Avatar
mies metsänreunasta
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 7409
Liittynyt: 16.7.2010 09:49:34

Re: Sekoilu ja agressiivisuus humalassa.

ViestiKirjoittaja ikzu » 14.8.2019 15:17:30

Hmmm... juu muistan minäkin, että pari kertaa aikanaan olin pienissä paineissa ja kerran lyötiin silmä mustaksi. Noista on kamalasti jo aikaa, että tosi paha enää sanoa, mikä noihin johti. Yhden ainoan kerran olen ihmistä elämäni aikana lyönyt ja siitä on aikaa jo varmaan kohta 15 vuotta.

Kun nyt kuitenkin penkomaan rupesin muistini kätköjä, niin saattoi se olla niin, että joskus suunsoittoni saatettiin kokea hieman ärsyttäväksi. Toisaalta oli ne kohteetkin useimmiten oikeasti aika dorkia 8)

Mutta joo.. noista on tosiaan niin paljon aikaa, että "rikokset" ovat jo aikaa sitten vanhentuneita :D Perusluonteeltanihan minäkin olen aika kiltti ja puoleni pystyn pitämään muutenkin kuin nyrkeillä. Ehkä sitä sitten nuorempana oli vaan vähän hölmömpi :roll:
ikzu
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 2146
Liittynyt: 21.10.2010 17:43:09
Ollut raittiina

Re: Sekoilu ja agressiivisuus humalassa.

ViestiKirjoittaja mies metsänreunasta » 8.9.2019 09:15:59

Pikkupoikana kansakoulussa sain turpiini useamman kerran. Siihen aikaan se oli vähän kuin luonnonlaki; saa kai heikommille antaa selkäsaunan. Eivät siihen juuri opettajat puuttuneet, turha oli mennä valittamaan. Meistä pikkupojista kun yritetrtiin kaikin keinoin tehdä miehekkäitä, eikä miehekkyyteen voinut kuulua sellainen että selkäsaunasta olisi valitettu. Se piti kestää, ja niin kai asia oli ajateltu että jokaisen oma vika jos ei hanki sellaista fyysistä kuntoa että pärjää.

Jos oikein muistan, niin kai joskus haaveilin mahdollisuudesta jonain päivänä iskeä takaisin. Sellaista päivää ei tullut, ja nyt kun asiaa ajatelen, niin hyvä ettei tullutkaan. Tuskin enää tuleekaan, eivät nämä voimat niin paljon lisäänny että pärjäisin. Hyvä niin.
Avatar
mies metsänreunasta
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 7409
Liittynyt: 16.7.2010 09:49:34

Re: Sekoilu ja agressiivisuus humalassa.

ViestiKirjoittaja Mastodontti » 8.9.2019 11:18:02

mies metsänreunasta kirjoitti:Alkoholi liuottaa pintasivistyksen tehokkaasti. Jo vanhat roomalaiset tiesivät "in vino veritas"
Kun estot ja kulissit valuvat alas, tapahtuu kuten sanoit. .


Ennenvanhaan psykiatrit juottivat potilaita umpijurriin selvittääkseen mikä jeppeä mahtaa vaivata :-)
Mastodontti
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 838
Liittynyt: 15.10.2017 16:21:59

Re: Sekoilu ja agressiivisuus humalassa.

ViestiKirjoittaja Mastodontti » 8.9.2019 11:22:32

vadelmamunkki kirjoitti:^ Tosin ei kannata vetää johtopäätöksiä, että kuntosaliharrastus sinänsä aiheuttaisi väkivaltaisuutta.

Oletus, että nimenomaan voimailuharrastus ruokkisi väkivaltaisuutta, on vähän naiivi.


Oletko kuullut anabolisistasteroideista? Enkä tarkoita testosteronia lääkkeenä vaikka sitäkin voi väärinkäyttää.
Mastodontti
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 838
Liittynyt: 15.10.2017 16:21:59

Re: Sekoilu ja agressiivisuus humalassa.

ViestiKirjoittaja helistin » 8.9.2019 11:31:42

On näitä stooreja kuultu näistä hormoonihemmoista. Sit kun sotketaan mukaan vielä viina ja muut lisukkeet, niin apuuva, vaarallista sakkia.
Avatar
helistin
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 550
Liittynyt: 23.3.2019 17:31:38
Ollut raittiina

Re: Sekoilu ja agressiivisuus humalassa.

ViestiKirjoittaja vadelmamunkki » 9.9.2019 12:54:34

Mastodontti kirjoitti:
vadelmamunkki kirjoitti:^ Tosin ei kannata vetää johtopäätöksiä, että kuntosaliharrastus sinänsä aiheuttaisi väkivaltaisuutta.

Oletus, että nimenomaan voimailuharrastus ruokkisi väkivaltaisuutta, on vähän naiivi.


Oletko kuullut anabolisistasteroideista? Enkä tarkoita testosteronia lääkkeenä vaikka sitäkin voi väärinkäyttää.


En ole kuullut koskaan. But seriously: miten iso osa kuntosalilla kävijöistä nappailee jotain anabolisia steroideja? Ei ole tullut vastaan koko ilmiötä minulle näinä 11 vuotena, kun olen itse aktiivisesti salilla käynyt. Tai sit mä en vaan näää....

Enkä ole eläessäni edes lyönyt ja potkinut muuta kuin nyrkkeilysäkkiä, joka tietysti sekin jo kauhistuttaa joitakin, koska onhan nyrkkeily psykopaattitappajien puuhaa, vaikka vain säkkiäkin vastaan. Se on sitä melkein yhtä paljon kuin halkojen hakkaaminen kirveellä, saati moottorisahalla päristeleminen (josta on tehty maineikas elokuvakin).
¤ Siitä on lähdettävä että tähän on tultu. ¤
Avatar
vadelmamunkki
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 2763
Liittynyt: 14.8.2016 09:57:17

Re: Sekoilu ja agressiivisuus humalassa.

ViestiKirjoittaja mies metsänreunasta » 9.9.2019 13:03:24

Yhdellä edesmenneistä kavereistani oli joltain vuodelta kunniakirja, oliko se nyt Kakolan vai jonkun muun vankilan painonnostomestaruudesta ja nyrkkeilyharrastuksesta joltain vuodelta. Kioskinpitäjät ja baarin työväki pelkäsivät -aiheesta. Eikä aina ollut hääviä satunnaisella vastaantulijallakaan kun klaveri sattui tarvitsemaan muutaman kolikon iltarientoihinsa.

Iso joukko kyläläisiä oli vallan mielissään, kun viimeisinä vuosina kaverin kunto alkoi rapistua, voimat ja ketteryys eivät enää riittäneet oman tahdon toteuttamiseen, harvoin edes yritti enää -saattoipa jo pikemmin väistellä niitä joilla oli urheilullisimmilta vuosilta jotain hampaankoloon jäänyt.

Minustakin mies oli vähemmän voimakkaana jotenkin helpompi tuttavana.
Avatar
mies metsänreunasta
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 7409
Liittynyt: 16.7.2010 09:49:34

Re: Sekoilu ja agressiivisuus humalassa.

ViestiKirjoittaja vadelmamunkki » 9.9.2019 13:09:54

^ No sehän on sitten ihan niinkuin minä. Tuollaiseksi sitä salilla tulee. Aivosolutkin vähenee sitä mukaa kun lihaksia ja voimaa tulee lisää. Eikä paljon hengen ravinnolle jää aikaa, kun aika menee kylillä tapellessa. Nykyisin hyvä jos osaan omaa nimeäni kirjoittaa. Mitä nyt muutaman romaanin ja korkeakoulututkinnon aina jossain välissä. :)
¤ Siitä on lähdettävä että tähän on tultu. ¤
Avatar
vadelmamunkki
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 2763
Liittynyt: 14.8.2016 09:57:17

Re: Sekoilu ja agressiivisuus humalassa.

ViestiKirjoittaja mies metsänreunasta » 9.9.2019 13:28:32

No voi sentään.
Vai niin sitten sinullakin.
Ja minä kun jo ajattelin että ehkä se ei ihan kaikilla mene ihan samalla tavalla.
Että suuntaan jos toiseenkin olisi jostain muistakin seikoista riippuvaa käyttäytymisenkehitystä.
Avatar
mies metsänreunasta
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 7409
Liittynyt: 16.7.2010 09:49:34

Re: Sekoilu ja agressiivisuus humalassa.

ViestiKirjoittaja vadelmamunkki » 9.9.2019 13:41:42

^ No aina jos minä erehdyn mainitsemaan jotain positiivista liikuntaharrastuksesta tai urheilusta, niin johan sinä metsänreunan mies seuraavassa hengenvedossa kaivat esiin tarinan vankilatuttavastasi, joka bodasi itsensä tappajaksi varmaan joskus Kekkosen aikana.
Niin että samaan luisuunhan sitä kaikki kuntoilua harrastavat ovat ajautumassa vääjäämättä, eikö niin?

Pitäisi vaan antaa mahan kasvaa ja laulella "lihavat on lepposia, ei ne muille keksi kepposia", niinku Neuman Suurimmassa pudottajassa. :idea:
¤ Siitä on lähdettävä että tähän on tultu. ¤
Avatar
vadelmamunkki
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 2763
Liittynyt: 14.8.2016 09:57:17

Re: Sekoilu ja agressiivisuus humalassa.

ViestiKirjoittaja mies metsänreunasta » 9.9.2019 14:31:52

Niinhän sitä joskus tulee tarinoitua elämän varrella omalle kohdalle sattuneista. Se sitten taas, että tuttaviini on kuulunut niin alkoholisteja kuin vankeusrangaistuksia kärsineitä voi tietysti ajonkun mielestä heittää minunkin päälle epäilyksen varjoja; lieneekö tuo itsekään sitten ihan kunnon kansalainen...

Tottakai tuttaviini on kuulunut ja kuuluu edeleen (ehkä jopa nykyään suurimmaksi osaksi) ihmisiä joiden käyttäytyminen on ollut vähinkään siedettävää, joskus jopa kunnioitettavaa. Mutta, pitäisikö siksi unohtaa nuo huonot kokemukset, joista osa liittyy just innokkaisiin voimankäytön ihailijoihin?

Liikkuminen on sitten taas usein ihan luonnollista, elämään eri yhteyksissä kuuluvaa, jota ei kai tarvitse erikseen ostaa miltään palveluntuottajalta. Eikä erikseen ohjelmoida itselleen suoritettavaksi määrättyinä kellonaikoina, määrätyissä paikoissa ja muita tekemisiään sen tieltä pois huitoen. Tai ainakin minä olen jostain syystä saanut asiasta semmoisen käsityksen. Voin minä silti siinäkin väärässä olla, en ole ehtint tuotakaan asiaa niin perusteellisesti pohtimaan ja selvittelemään. Kun on ollut kaikenlaista muuta.
Avatar
mies metsänreunasta
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 7409
Liittynyt: 16.7.2010 09:49:34

EdellinenSeuraava

Paluu Me Lopettajat

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 11 vierailijaa