Olet täällä

Kysymyksiä peliriippuvaisen läheiselle

Ahdistaako läheisesi pelaaminen? Tervetuloa Herttaan! Voit vaihtaa ajatuksia peliongelmasta kärsivien läheisten kanssa sekä saada tukea muilta. Palvelu toteutetaan yhteistyössä Peluurin kanssa.

Valvoja: Päihdelinkin toimitus

Kysymyksiä peliriippuvaisen läheiselle

ViestiKirjoittaja Eveliina » 31.1.2021 17:18:35

Hei!

Ajattelin kokeilla tällaista ”päivystystyyppistä” kirjoittelua Hertassa.

Olen paikalla sunnuntaina 31.1. klo 19-21 ja vastailen ketjuun tulleisiin kysymyksiin ja ajatuksiin.
Olen itse peliriippuvaisen puoliso ja koulutettu vertainen.

Olen täällä juttelemassa peliriippuvuudesta ja sen vaikutuksista omaan elämään. Sinun ei tarvitse jäädä ajatustesi kanssa yksin.

-Eveliina
Eveliina
Vertaiskeskustelija
 
Viestit: 59
Liittynyt: 18.8.2020 10:50:46

Re: Kysymyksiä peliriippuvaisen läheiselle

ViestiKirjoittaja Eveliina » 31.1.2021 20:31:52

Kysymyksiä pohdittavaksi:
- miten läheisen pelaaminen on vaikuttanut elämääsi?
- millaisia konkreettisia muutoksia peliriippuvuus on aiheuttanut?
- miltä läheisen peliongelma tuntuu?
- mitä toivoisit peliongelmaiselta?
- miten voisit itse auttaa parhaiten itseäsi?
- mikä on sinulle elämässä tärkeää?

Näihin kysymyksiin voitte vastailla vapaasti tässä ketjussa ja minultakin saa halutessaan kysyä. Puolisoni on ollut vakavasti peliriippuvainen 4-5 vuoden ajan.
Itse tiedän sen, että peliriippuvaisen läheisenä huomio kiinnittyy liian usein siihen, miten voisin auttaa pelaavaa läheistä ja miten tämän saa loppumaan.
Tärkeää on kiinnittää huomio itseensä ja pyrkiä vaikuttamaan asioihin, joihin voi vaikuttaa. Se ei ole aina kovin helppoa ja itsekin olen oppinut tämän ns. kantapään kautta.

-Eveliina
Eveliina
Vertaiskeskustelija
 
Viestit: 59
Liittynyt: 18.8.2020 10:50:46

Re: Kysymyksiä peliriippuvaisen läheiselle

ViestiKirjoittaja Eveliina » 7.2.2021 17:45:20

Moikka kaikki!

Täällä ollaan taas tänään noin klo 19 asti ja tässä ketjussa saa vapaasti pulista peliriippuvuuteen liittyvistä asioista. Muista, ettet ole yksin!

-Eveliina
Eveliina
Vertaiskeskustelija
 
Viestit: 59
Liittynyt: 18.8.2020 10:50:46

Re: Kysymyksiä peliriippuvaisen läheiselle

ViestiKirjoittaja Eveliina » 14.2.2021 21:55:18

Moikka kaikki!

Kiva, että olet tullut tänne lukemaan kirjoituksia, jotka ovat peliriippuvaisten tai heidän läheistensä kirjoittamia.
Toivottavasti löydät täältä itsellesi apua ja tukea, tai ainakin toivoa, että et ole yksin tilanteesi kanssa.
Minä kirjoittelen tänne yleensä aina sunnuntaisin ja vastaan uusiin viesteihin sekä vanhoihin ketjuihin.

Minulta saa halutessaan kysyä, jos on jotain mielen päällä.
Lyhyesti oma tilanteeni on sellainen, että olen peliriippuvaisen vaimo. Olemme olleet yhdessä noin 9 vuoden ajan ja vaikeasti peliriippuvainen puolisoni on ollut noin neljän vuoden ajan.
Puolisoni on koko ikänsä pelannut erilaisia pelejä, kuten nettipokeria ja vedonlyöntiä. Olin tietoinen siitä, että hän silloin tällöin teki vetoja ja ajattelin sen olevan harmitonta ”hupia”. Kunnes noin kolme vuotta sitten hän ensimmäisen kerran kertoi, että pelaaminen on ongelma ja hän oli pelannut isot velat. Sen jälkeen elämämme on ollut melkoista toivon, luottamuksen uudelleenrakentamisen ja pettymysten vuoristorataa ja velkaa on kertynyt jatkuvasti lisää.

Nyt puolisoni on ollut noin puoli vuotta pelaamatta ja hän on käynyt pelirajattoman vertaisryhmän ja hän käy myös psykoterapiassa. Tällä hetkellä olen puolisoni toipumisen suhteen hyvin toiveikas, mutta silti en vielä luota häneen. Pystymme nykyään puhumaan avoimesti asioista ja mahdollisista peliajatuksista ja näen puolisoni pankkitilit, joten voin myös tarkistaa tilitapahtumia halutessani.

Kaikkea hyvää uuteen viikkoon!

-Eveliina
Eveliina
Vertaiskeskustelija
 
Viestit: 59
Liittynyt: 18.8.2020 10:50:46

Re: Kysymyksiä peliriippuvaisen läheiselle

ViestiKirjoittaja Barracuda » 27.2.2021 06:19:26

Moikka!

Myös minä olen peliriippuvaisen vaimo. Mun vaimo on pelannut vähän reilun vuoden enemmissä määrin. Mitään hirveitä velkoja ei ole päässyt syntymään, mutta kyllähän tuo rappeuttaa aika paljon semmoista taloudellista turvallisuudentunnetta.

Olen itsekin pelannut jonkin verran, mutta minulle ei tuota suuria vaikeuksia olla pelaamatta.

Vaimoni sen sijaan kärttää ”lupaa” pelaamiseen vähän väliä, vaikka olemme sopineet että se on nyt tauolla. Hän ei tietääkseni pelaa salaa, mutta eilen en jaksanut olla se paskamainen tyyppi joka aina kieltää, niin sanoin että pelaa sitten pari kymppiä (kuitenkin oltu pelaamatta joulusta saakka). Veikkaan että rahaa meni enemmän kuin pari kymppiä, koska pelaaminen kesti 6 tuntia.

Hän pelaa nettikasinoilla slottikoneita. Ehkä eniten minua haittaa just toi että se menee aina ajan suhteen niin överiksi. Mitään muuta ei ole pelaamisen aikana olemassakaan ja siksi tunnen itseni arvottomaksi ja turhaksi. Jos huomautan kesken session, että lopettaisitko jo, niin saan osakseni vihaista tiuskintaa.

Miten näitä tilanteita voisi hoitaa paremmin? Tai miten ne jaksaisi kestää? Jos puhun hänen kanssaan pelaamisesta muuten niin hän auliisti myöntää olevansa riippuvainen. Olisiko järkevää, että toisin enemmän omia tuntemuksia hänen pelaamisensa suhteen esiin? En usko hänen ymmärtävän miten paljon hän minua satuttaa.
Barracuda
Miedosti panostava jäsen
 
Viestit: 1
Liittynyt: 27.2.2021 06:02:13

Re: Kysymyksiä peliriippuvaisen läheiselle

ViestiKirjoittaja Eveliina » 28.2.2021 23:25:50

Moikka Barracuda!

Teidän tilanne kuulostaa aika hankalalta, jos vaimosi kuitenkin myöntää olevansa riippuvainen, muttei varsinaisesti kuitenkaan ilmeisesti näe ongelmaa.

Miten hänen pelaamisensa on vaikuttanut teihin ja suhteeseenne? Pystytkö puhumaan tästä vaimollesi? Esimerkiksi juuri taloudellinen turvattomuus. Se tuo turvattomuuden tunnetta suhteeseen ylipäätään. Ja se, että tunnet itsesi arvottomaksi, kun vaimosi pelaa.
Hän tekee väärin myös siinä, että pyytää sinulta ”lupaa” pelata ja jos et anna lupaa niin saat vihat niskaasi. Puolisosi on jo vahvasti koukussa pelaamiseen.

Oletteko molemmat pitäneet taukoa pelaamisesta? Ajattelen, että voisit omalla pelaamattomuudella tukea hänen pelaamattomuutta.
Rohkaisen keskustelemaan siitä, mitä haittoja pelaaminen teille aiheuttaa. Todennäköisesti löydät haittoja vielä enemmän kuin kirjoitit. Kerro puolisollesi avoimesti, miltä sinusta tuntuu ja millaista haittaa pelaaminen teille tekee.

Puolisosi pitäisi löytää motivaatio lopettamiseen itsestään eikä siksi, että sinä haluat hänen lopettavan. Silloin muutos ei todennäköisesti ole pysyvää, jos sen tekee jonkun muun tahdosta.

On tosi hienoa, että haluat auttaa vaimoasi ja kestää tilannetta. Muistathan samalla huolehtia omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta.
Jos vaimosi ei onnistu lopettamaan pelaamista omasta tahdostaan huolimatta, voitte miettiä juttelemista esimerkiksi peluurin työntekijän tai terveyskeskuksen kautta. Ongelman kanssa ei tarvitse jaksaa yksin ja sekä ammatti- että vertaistukea on saatavilla. Esimerkiksi pelirajattomalla on paljon tukea sekä pelaajalle että läheiselle. Myös täältä voi lueskella Valtin puolelta pelaajien kirjoituksia ja kokemuksia.

Voisitko esimerkiksi näyttää puolisollesi tämän tekstin, minkä kirjoitit? Ja jos keskusteleminen on hankalaa, voit vaikka kirjoittaa hänelle kirjeen ja purkaa ajatuksiasi siihen.

Kaikkea hyvää uuteen viikkoon ja ollaan kuulolla!

-Eveliina
Eveliina
Vertaiskeskustelija
 
Viestit: 59
Liittynyt: 18.8.2020 10:50:46


Paluu Hertta

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa