Вы здесь

Halu kontrolloida puolisoa ja hänen käytöstään

Arvioi asteikolla 1-10, kuinka voimakkaasti tämä näyttäytyy elämässäsi. 
(1= ei ollenkaan, 10 = koko ajan).

Läheisriippuvainen uskoo olevansa turvassa ja rakastettu, kunhan läheinen toimii tietyllä tavalla tai välttää toimimasta joillain satuttavilla tavoilla, esim. ei käy baarissa tai ei ole vihainen. Läheisriippuvaisen kontrolloinnin pyrkimys on koettaa estää läheistä toimimasta tavoilla, jotka satuttavat. Tällöin riippuvuuden kohde usein välttyy itse vastuulta ja läheisriippuvainen elää ahdistuksessa ja jännityksessä. Yritys välttää kipua tuottaakin kipua. 

Esimerkki: Läheisriippuvaisen puoliso käyttää paljon alkoholia ja käyttäytyy silloin epävakaasti. Tämä herättää läheisriippuvaisessa turvattomuutta ja hätää. Läheisriippuvainen haluaisi estää kumppanin juomisen (ymmärrettävästi) välttääkseen kokemasta kipua. Jotta hän pystyisi estämään kumppanin juomisen ja siitä seuraavan kivun, hän koettaa järjestää kalenterin täyteen yhteisiä menoja, ettei kumppanilla olisi aikaa juoda. Kontrollointi voi ottaa hyvin monenlaisia muotoja; kikkailua, ettei läheinen näkisi tiettyjä ihmisiä, pullojen piilottelua, omien menojen perumista, jotta pystyy seuraamaan läheistään. Kontrolloinnin takana on syvä turvattomuuden tunne, jota kontrolloinnilla pyritään ratkaisemaan. Lopulta yritys välttää kipua alkaakin kaventaa omaa elämää.

(Esim. pelkään, että toinen juo/pelaa/pettää, pelkään että se herättää pelkoa ja ahdistusta minussa.)
(Esim. hän ei ota tilannetta vastuulleen itse, hän ei hoida talousasioitaan tms.)
(Esim. nähdä ystäviä, keskittyä itselleni tärkeisiin asioihin.)
(Esim. en enää suunnittelisi menojani vain hänen mukaan, en enää vahtisi hänen toimiaan, en enää tiedustelisi jatkuvasti.)

Maailmassa on kolmenlaisia asioita:

Minun asioitani, sinun asioitasi ja elämän asioita.
Käytä energiaasi niihin asioihin, joihin SINÄ voit vaikuttaa.