Alkoholimyrkytys
Päivitetty 17.7.2020
Suomessa kuolee vuosittain yli 200 ihmistä alkoholimyrkytykseen. Lisäksi alkoholi on usein mukana myrkytyksissä, joissa pääasiallinen kuoleman aiheuttaja on lääke tai huume. Vaikka alkoholin aiheuttamien myrkytyskuolemien määrä onkin 2000-luvulla laskenut merkittävästi, on niitä edelleen Suomessa huomattavasti enemmän kuin Keski-Euroopassa tai muissa Pohjoismaissa. Alkoholimyrkytys aiheutuu runsaan alkoholimäärän nopeasta nauttimisesta. Veren alkoholipitoisuuden kohoaminen yli kolmen promillen aiheuttaa jo myrkytyskuoleman uhan suurelle osalle ihmisiä. Varmin tapa välttyä myrkytykseltä on juoda vain vähän tai ei lainkaan. Yksi ravintola-annos tai keskiolutpullo nostaa veren alkoholia 0,2 promillea tai enemmän, riippuen alkoholia nauttivan henkilön koosta ja sukupuolesta. Pullo Koskenkorvaa nopeasti juotuna voi siis kohottaa veren alkoholipitoisuutta vaarallisen paljon. Runsas juominen voi lisäksi viedä muistin, ja kyky tarkkailla juomista pettää. Valtaosa alkoholin aiheuttamista myrkytyskuolemista onkin tapaturmia.
Ketkä sitten ovat vaaravyöhykkeessä? Ensi kertoja alkoholia nauttivat lapset ovat todellisessa hengenvaarassa. Suurin osa myrkytyskuolemista tapahtuu kuitenkin runsaasti juoville keski-ikäisille miehille. Toistuvat humalatilat eivät siis suojele myrkytyskuoleman vaaralta, vaikka alkoholin sietokyky olisikin kohonnut poikkeuksellisen suureksi. Myös monet lääkitykset voivat altistaa alkoholimyrkytykselle, koska lääkkeiden vaikutus voi voimistaa humalatilaa.
Tapaturmat, hukkumiset ja muut onnettomuudet ovat tavallisia voimakkaassa humalatilassa olevilla. Varsinaisina alkoholimyrkytyskuolemina pidetään silti vain tapauksia, joissa alkoholi on aiheuttanut hengityksen lamaantumisen, sydämen pysähtymisen tai sammumisen seurauksena oksennukseen tukehtumisen. Äkillinen sydämen pysähtyminen voi tulla rytmihäiriön seurauksena laskuhumalassa. Alkoholimyrkytyskuolema voi siis kohdata myös alle kolmen promillen humalatilassa. Erityisessä vaarassa ovat henkilöt, jotka ovat nauttineet alkoholia yhdessä muiden keskushermostoa lamaavien aineiden, kuten esimerkiksi rauhoittavien tai kipulääkkeiden kanssa. Tällöin myrkytys voi olla edessä huomattavasti kolmea promillea alhaisemmassa humalatilassa.
Mitä tehdä jos kaveri sammuu? Älä jätä häntä heitteille. Jos et saa häntä hereille, toimita hänet heti sairaalahoitoon ja seurantaan. Jos saat hänet hetkeksi hereille, aseta hänet kylkiasentoon, jottei hän tukehtuisi oksennukseen. Potilaan tilaa on koko ajan seurattava. Jos tilassa ilmenee jotain epäilyttävää, esim. hengitysvaikeuksia, toimita hänet sairaalatarkkailuun. Sammumista seuraa tavallista ankarampi krapula. Lepo rauhallisissa olosuhteissa on silloin hyväksi. Fyysistä rasitusta on vältettävä. Ei krapularyyppyjä. Sokeripitoiset juomat ja lihaliemi pieninä annoksina ovat parempia krapulalääkkeitä.
Antti Holopainen
Ylilääkäri
Järvenpään sosiaalisairaala
Päivittänyt:
Pirkko Kriikku
Oikeuskemisti, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)
Alkuperäinen julkaisu 6.4.2006
Lähteet
Huumeisiin ja alkoholiin kuolleita aiempaa enemmän. Tilastokeskus 16.12.2019. Lähde saatavilla sähköisesti.
Tykkää, jaa