Alfa-PVP (peukkuhuume)
Päivitetty 7.10.2024
Mikä on Alfa-PVP?
α-Pyrrolidiinivalerofenoni (α-PVP, alfa-PVP; 1-fenyyli-2-(1-pyrrolidinyyli)-1-pentanoni, ”PV”, ”peukku”) on synteettinen huumausaine. Kemialliselta rakenteeltaan se muistuttaa luonnossa esiintyvän khat-pensaan (Catha edulis) psykoaktiivista ainesosaa, huumeeksi luokiteltua katinonia. Alfa-PVP:n kaltaisia synteettisiä katinoneja ovat aiemmin Suomessakin laajalti käytetty metyleenidioksipyrovaleroni (MDPV), sekä hiljattain yleistyneet alfa-pyrrolidiiniheksanofenoni (alfa-PHP) ja alfa-pyrrolidiini-isoheksanofenoni (alfa-PiHP).
Alfa-PVP – historia ja lainsäädäntö
Alfa-PVP syntetisoitiin ensimmäisen kerran 1960-luvulla, mutta huumemarkkinoille se ilmaantui vasta varsin hiljattain: Euroopassa aine on varmuudella ollut saatavilla laittomilla markkinoilla alkuvuodesta 2011 lähtien. Suomessa yhdiste luokiteltiin kansallisella päätöksellä huumausaineeksi 30.12.2013. Euroopan laajuinen riskinarviointi valmistui marraskuussa 2015, ja kesäkuussa 2016 alfa-PVP määriteltiin huumausaineeksi Euroopan Unionissa. Alfa-PVP lisättiin maaliskuussa 2016 YK:n Psykotrooppisia aineita koskevan yleissopimuksen luetteloon II. Huumemarkkinoilla alfa-PVP esiintyy yleisimmin jauhe- ja tablettimuodossa. Sen hydrokloridisuola on valkeaa, kiteistä jauhetta.
Alfa-PVP – vaikutusmekanismi ja käyttö
Alfa-PVP on voimakkaasti keskushermostoa kiihottava aine. Sen vaikutuksia ei ole tutkittu kliinisissä kokeissa ihmisillä. In vitro -kokeiden mukaan alfa-PVP estää voimakkaasti dopamiinin ja noradrenaliinin takaisinottoa hermopäätteissä. Sama vaikutusmekanismi on myös muilla monoamiinien takaisinottoa estävillä psykostimulanteilla kuten MDPV:llä. Kummallakaan niistä ei ole vaikutusta serotoniinin takaisinottoon. Sekä alfa-PVP:llä että MDPV:llä on eläinkokeissa havaittu vahvistavia vaikutuksia, jotka yhdistetään aineiden väärinkäyttöpotentiaaliin ja riippuvuutta aiheuttaviin ominaisuuksiin.
Alfa-PVP – käyttötavat ja annostelu
Alfa-PVP:tä käytetään yleensä suonensisäisesti, polttamalla/höyrystämällä, nuuskaamalla tai suun kautta. Lisäksi on raportoitu kielenalaista ja rektaalista annostelua. Alfa-PVP:n käyttöannos vaihtelee ja se riippuu käyttötavasta. Joidenkin käyttäjäkokemusten mukaan havaittavia vaikutuksia saadaan suun kautta otettaessa 1–2 mg:n annoksella, ja voimakkaita vaikutuksia suun kautta otetulla 20–25 mg:n annoksilla. Poltettuna käyttöannos on käyttäjille suunnatun verkkosivuston mukaan 5–15 mg, ja vahva käyttöannos yli 15–25 mg.
Alfa-PVP – vaikutukset ja haittavaikutukset
Käyttäjien mukaan alfa-PVP:n vaikutukset ovat lyhytkestoisia, toisinaan vain 15 minuuttia, ja tarve uudelle annokselle tulee 30–120 minuutin kuluttua. Alfa-PVP:n käyttö nostaa verenpainetta ja sykettä, sekä aiheuttaa kiihtyneisyyttä, ahdistuneisuutta, unettomuutta, harhaluuloisuutta, outoa käyttäytymistä, paranoidista psykoosia, väkivaltaista käyttäytymistä, sekavuutta (delirium) ja kognitiivisia ongelmia. Akuutin myrkytystilan oireina on lisäksi havaittu sydämen tiheälyöntisyyttä, liikalämpöisyyttä, voimakasta hikoilua, kouristuksia ja lihaskudoksen vaurioita (rabdomyolyysia). Toistuvasta annostelusta seuraavista, jopa kuolemaan johtavista haittavaikutuksista varoitetaan myös joillakin käyttäjäfoorumeilla.
Alfa-PVP – käyttö Suomessa ja Euroopassa
Suomessa alfa-PVP:n käyttö on lisääntynyt viime vuosina. THL:n jätevesitutkimuksen mukaan sen käytössä todetaan suurta alueellista vaihtelua, ja esimerkiksi keväällä 2024 sitä käytettiin eteläisessä ja lounaisessa Suomessa. Alfa-PVP:tä on todettu kaikissa Euroopan Unionin jäsenmaissa.
Takavarikot ja aineen koostumus
Takavarikkotietojen mukaan ainetta tuodaan Eurooppaan jauhemuodossa suuressa mittakaavassa pääosin Kiinasta. Lisäksi Euroopasta on löytynyt laitonta valmistusta. Euroopassa takavarikoidun alfa-PVP:n pitoisuudet ovat vaihdelleet 23 prosentista 95 prosenttiin. Kolmanneksessa valmisteista oli alfa-PVP:n lisäksi muita, useimmiten keskushermostoa kiihottavia aineita. Suomessa takavarikoidun alfa-PVP:n pitoisuudet ovat viime vuosina olleet korkeita.
Käyttäjäryhmät ja sekakäyttö
Alfa-PVP:tä käyttävät pääasiallisesti ongelmakäyttäjät. Useamman huumeen sekakäyttö näyttäisi olevan tavallista alfa-PVP:n käyttäjien keskuudessa. Kliinisen datan perusteella alfa-PVP:tä käytetään Suomessa usein amfetamiinien kanssa. Käyttäjät eivät välttämättä tiedä ostavansa alfa-PVP:tä, sillä sitä myydään usein MDPV:nä, metamfetamiinina tai ekstaasina. Alfa-PVP:tä voi myös olla muiden aineiden, esimerkiksi amfetamiinin jatkeaineena. Alfa-PVP:n suonensisäiseen käyttöön liittyy terveysriskejä, joihin kuuluu tartuntatautien leviäminen likaisten injektioneulojen välityksellä, sekä miesten välisen seksin yhteydessä ilmenevä ns. ”chemsex” -riskikäyttäytyminen.
Alfa-PVP ja kuolemantapaukset
Alfa-PVP on liitetty vuodesta 2018 alkaen yli 70 kuolemantapaukseen Suomessa. Näistä noin kolmanneksessa aine ilmoitettiin kuolemansyyksi tai siihen myötävaikuttavaksi tekijäksi. Suomen lisäksi alfa-PVP:tä on todettu viime vuosina merkittävissä määrin ainakin Belgiassa ja Puolassa, mutta monissa muissa Euroopan maissa aineen ovat korvanneet muut vastaavantyyppiset stimulanttihuumeet.
Euroopan huumeviraston vuonna 2015 tekemän riskinarvioinnin mukaan alfa-PVP on liitetty vuoden 2011 jälkeen Euroopassa vajaaseen 200 akuuttiin myrkytystapaukseen, ja yli sataan kuolemantapaukseen. Näistä 20 %:ssa aine ilmoitettiin kuolemansyyksi tai siihen myötävaikuttavaksi tekijäksi. Suurimmassa osassa kuolemantapauksia havaittiin myös muita aineita, kuten bentsodiatsepiineja, alkoholia, opioideja, masennuslääkkeitä tai epilepsialääkkeitä, amfetamiineja, pseudoefedriiniä ja muita synteettisiä katinoneja.
Alfa-PVP – havaitseminen ja testaus
Tänä päivänä käytössä olevilla kattavilla kromatografis-massaspektrometrisilla määritysmenetelmillä alfa-PVP ja muut vastaavat aineet voidaan todeta käyttäjien virtsa-, veri- ja sylkinäytteistä melko suoraviivaisesti. Sen sijaan yleisesti päivystyksissä käytössä olevilla pikatesteillä uusia huumeita ei pääsääntöisesti havaita, mikä osaltaan lisää näiden aineiden vaarallisuutta käyttäjilleen.
Aino Kankaanpää
FaT, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Alkuperäinen julkaisu 31.3.2017
Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskus (2016), Euroopan huumeraportti 2016: Suuntauksia ja muutoksia, Euroopan unionin julkaisutoimisto, Luxemburg.
European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (2016), Report on the risk assessment of 1-phenyl-2-(pyrrolidin-1-yl)pentan-1-one (α-pyrrolidinovalerophenone, α-PVP) in the framework of the Council Decision on new psychoactive substances, Risk Assessments, Publications Office of the European Union, Luxembourg.
European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (2015), EMCDDA–Europol Joint Report on a new psychoactive substance: 1-phenyl-2-(1-pyrrolidinyl)-1-pentanone (α-PVP), Joint Reports, Publications Office of the European Union, Luxembourg.
Flakka: New Dangerous Synthetic Cathinone on the Drug Scene. Jiri Patocka, Bingshu Zhao, Wenda Wu, Blanka Klimova, Martin Valis, Eugenie Nepovimova and Kamil Kuca. Int. J. Mol. Sci. 2020, 21, 8185; doi:10.3390/ijms21218185
Heikman P, Sundström M, Pelander A, Ojanperä I. (2016) New psychoactive substances as part of polydrug abuse within opioid maintenance treatment revealed by comprehensive high-resolution mass spectrometric urine drug screening. Hum Psychopharmacol., doi: 10.1002/hup.2512.
MDPV and alpha-PVP use in humans: The twisted sisters. Karila L, Lafaye G, Scocard A, Cottencin O, Benyamina A. Neuropharmacology. 2018 May 15;134(Pt A):65-72. doi: 10.1016/j.neuropharm.2017.10.007. Epub 2017 Oct 10.PMID: 29030166 Review.
Newly Emerging Drugs of Abuse. Tamama K, Lynch MJ.Handb Exp Pharmacol. 2020;258:463-502. doi: 10.1007/164_2019_260.PMID: 31595417 Review.
Sundström, M., Pelander, A., Simojoki, K. and Ojanperä, I. (2015), ‘Patterns of drug abuse among drug users with regular and irregular attendance for treatment as detected by comprehensive UHPLC-HRTOF- MS’, Drug Testing and Analysis, doi: 10.1002/dta.1818.
The synthetic cathinone alpha-pyrrolidinovalerophenone (alpha-PVP): pharmacokinetic and pharmacodynamic clinical and forensic aspects. Nóbrega L, Dinis-Oliveira RJ.Drug Metab Rev. 2018 May;50(2):125-139. doi: 10.1080/03602532.2018.1448867. Epub 2018 Mar 14.PMID: 29540067 Review.
Tykkää, jaa