Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Alkoholista puhuminen nuoren kanssa

Julkaistu 30.4.2024

Perheissä alkoholinkäyttötavat ovat erilaisia. Vanhempien kannattaa keskustella nuoren kanssa siitä, miksi kotona käytetään alkoholia ja miksi juuri tällä tavalla – tai miksi sitä ei käytetä. On hyvä kysyä, mitä nuori ajattelee siitä. Joskus vanhemmat eivät perustele mielipiteitään tai puhu alkoholista lainkaan. Se voi herättää nuoressa uhmaa tai hän kokee, ettei vanhemmista ole apua tässä asiassa. Nuorten alkoholinkäytöstä puhuttaessa nuoret usein toivovat vanhempien asettavan rajoja keskustellen: säännöt tuovat turvaa.

Nuoren perustiedot kuntoon. Nuoren käsitys alkoholista syntyy kodin lisäksi esimerkiksi koulussa opitusta, mediasta, somesta, kaverisuhteista ja esimerkiksi juhlissa tai julkisilla paikoilla nähdystä alkoholinkäytöstä. Nuoren käsitys alkoholista voi olla erilainen kuin vanhemmat olettavat. Kannattaa varmistaa, että nuori tietää, mitä haittoja alkoholi tuottaa kasvavan nuoren elimistölle ja mitä riskejä on siinä, jos juo kerralla liikaa. Alaikäisten alkoholinkäytöllä on usein ollut ikäviä seurauksia, vaikka on ollut tarkoitus pitää hauskaa.

Nuoren kanssa kannattaa keskustella esimerkiksi näistä asioista:

  • Nuoren kokemukset. Kysy, onko nuorelle tarjottu alkoholia. Millainen tilanne oli ja miten hän päätti toimia. Näkyykö alkoholi nuoren harrastuksissa, kaveripiirissä tai perheen sukulaisten elämässä. Miten? Mitä nuori ajattelee aikuisten ja nuorten alkoholinkäytöstä? Mietityttääkö joku alkoholiin liittyvä asia? Kerro, mitä ajattelet alkoholista ja että sinulle on tärkeää, että nuori on turvassa ja voi hyvin.

  • Kaverit juovat, mitä pitäisi tehdä? Jutelkaa siitä, että nuoren ei tarvitse juoda, vaikka kaverit joisivat. Mukana voi olla selvin päin tai lähteä kotiin. Kavereiden yllytyksen vuoksi ei pidä juoda tai tehdä muutakaan sellaista, mitä ei halua.

  • Vanhempi turvana. Sopikaa, että nuori voi sanoa kavereille, että nyt on kotiintuloaika tai kun hän lähettää viestin, soitat tai tulet hakemaan. Sano, että sinulle saa kertoa huolista ja kotiin saa tulla, vaikka olisi töppäillyt alkoholin suhteen.

  • Mistä määrästä alkoholia tulee humalaan? Nuoren kanssa voi laskea, mikä määrä esimerkiksi olutta, viiniä tai väkeviä tuottaa humalan (huomioiden iän, painon ja sukupuolen) ja mikä voi johtaa alkoholimyrkytykseen. Puhukaa yksilöllisistä eroista: joskus pienempi määrä alkoholia voi johtaa vakavaan alkoholimyrkytyksen.

  • Mitä tehdä, jos kaveri on juonut liikaa? Haetaan apua ilmoittamalla vanhemmille ja tarvittaessa soitetaan hätänumeroon. Sammunutta ei saa jättää yksin.

  • Miten suojautua väkivallalta ja tapaturmilta? Moni nuori joutuu päihtyneenä väkivallan tai seksuaalisen ahdistelun kohteeksi. Nuorten kannattaa huolehtia siitä, että kaverit pysyvät yhdessä, eivät lähde tuntemattomien mukaan ja osaavat tarvittaessa kutsua apua, jos joku saa vaarallisia ideoita.

  • Miten suhtautua netissä olevaan päihdetietoon? Tutkimuksiin perustuvat lähteet ovat luotettavimpia. Esimerkiksi päihteiden riskejä vähättelevällä nettikeskustelijalla tai kaverilla voi olla syynsä, kuten tarkoitus myydä niitä. Joskus somehaasteissa yllytetään alkoholinkäyttöön vaarallisella tavalla, eikä niihin kannata lähteä mukaan.

  • Voiko ahdistusta tai levotonta oloa hoitaa alkoholilla? Päihteet yleensä pahentavat asiaa, vaikka puhutaankin ”suruun juomisesta”. On parempi puhua huolistaan tai hakea ammattiapua kuin yrittää helpottaa oloaan päihteillä. Kerro nuorelle siitä, että alkoholin ja lääkkeiden yhteisvaikutukset ovat usein haitallisia tai hengenvaarallisia. Puhukaa tästä erityisesti, jos nuorella on säännöllinen lääkitys.

  • Miten nuori jaksaa, jos joku vanhemmista juo liikaa? Kysy, miltä tilanne nuoresta tuntuu. Moni nuori tuntee huolta, pelkoa, syyllisyyttä tai häpeää. Jatkuva varuillaan oleminen on raskasta. Nuori voi joutua huolehtimaan asioista, jotka eivät kuuluisi hänen ikäiselleen, vaan aikuiselle. Onko perheessänne tällaisia asioita? Koulunkäyntiä haittaa, jos nuori ei pysty kotona nukkumaan tai tekemään läksyjä tai huolehtii jatkuvasti sisaruksista tai perheen asioista. Hänellä on oikeus hakea tukea koulun opiskeluhuoltopalveluista (mm. kuraattori ja terveydenhoitaja).

  • Jos joku vanhemmista on humalassa, pitäisikö nuoren yöpyä sukulaisen tai kaverin luona? Nuoren ei pitäisi joutua väistämään kotoa, mutta joskus se on parempi kuin seurata aikuisten juomista. Jos tällaiset tilanteet toistuvat tai nuori tai perheenjäsen joutuu väkivallan kohteeksi, tulee hakea apua lastensuojelusta.

  • Nuoret odottavat avointa keskustelua ammattilaisilta ja vanhemmiltaan, kun he hakevat apua vanhempien alkoholinkäyttöön liittyviin ongelmiin.

Keskustelevaan vanhemmuuteen kuuluu asioiden pohtiminen nuorta kuunnellen. Alkoholiin liittyvän keskustelun voi aloittaa nuori tai vanhempi. Joskus asia tulee puheeksi tilanteesta, jossa alkoholia on käytetty tai nuorella on huolia. Aito välittäminen ja rauhassa keskusteleminen on tärkeää, jotta vanhempi kuulee, mikä nuorta mietityttää. Silloin on helpompi ymmärtää, mitä asioille olisi hyvä tehdä nuoren hyvinvointia ajatellen.

Jenni Helenius
kehittämispäällikkö, KT
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Kirsimarja Raitasalo
erikoistutkija, YTT, dosentti
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos


Lähteet

ESPAD – Eurooppalainen koululaistutkimus nuorten päihteiden käytöstä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. https://thl.fi/tutkimus-ja-kehittaminen/tutkimukset-ja-hankkeet/espad

 

Helenius, Jenni. 2011. Kissa pöydälle – puhu alkoholista nuoren kanssa. Alko, Lasten seurassa -ohjelma. (haettu 10.3.2024) https://cdn.mll.fi/prod/2017/07/31100646/Kissa_p%C3%83%C2%B6yd%C3%83%C2%A4lle_pdf.pdf

 

Helenius, Jenni. 2015. Aloitteellinen, reagoija ja rajoittaja – Vanhempien positiot kertomuksissa alkoholiaiheisista keskusteluista nuorten kanssa. Sosiaalipedagogiikka 16, 93–120. https://doi.org/10.30675/sa.122653

 

Helenius, Jenni ym. 2018. Juteltaisko? Keskustelevat oppitunnit ja vanhempainilta 5.–6. luokkien päihdekasvatukseen. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry.  (haettu 10.3.2024) https://ehyt.fi/wp-content/uploads/2020/06/Juteltaisko_ohjaajan_opas_suomi_verkkoon.pdf

 

Helenius, Jenni & Eskola, Jari. 2017. Tavoitteena kohtuukäyttö. Vanhempien jäsennyksiä alaikäisten alkoholikasvatuksesta 2010-luvulla. Kasvatus & Aika. Vol 11 Nro 2. https://journal.fi/kasvatusjaaika/article/view/68714

 

Holmila, Marja; Raitasalo, Kirsimarja; Tigerstedt, Christoffer (toim.). 2016. Sukupolvien sillat ja kasvamisen karikot – vanhemmat, lapset ja alkoholi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-302-738-1

 

Kouluterveyskysely. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. https://thl.fi/kouluterveyskysely

 

 

Lasinen Lapsuus. Alkoholismi perheessä. (haettu 10.3.2024).  https://lasinenlapsuus.fi/tietoa-lasisesta-lapsuudesta/nuorelle/mita-on-alkoholismi/

 

Lehto, Anna-Sofia, Katainen, Anu & Maunu, Antti. 2012. Riskinä toisten tahto? Laadullinen analyysi yhdeksäsluokkalaisten alkoholiin liittyvistä riskiymmärryksistä. Yhteiskuntapolitiikka 77 (2012):6, 656–669. https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201305133459

 

Leppämäki, Sami. 2014. ADHD ja päihteet. ADHDtutuksi.fi  https://adhdtutuksi.fi/adhd-ja-paihteet/

 

Promillelaskuri. A-klinikkasäätiö. (haettu 10.3.2024) https://paihdelinkki.fi/testit-ja-laskurit/laskurit/promillelaskuri/

 

Surakka, Veli-Matti, Karttunen Niina. 2016. Yleisimpien lääkkeiden ja alkoholin yhteiskäyttö. Päihdelinkki. (haettu 10.3.2024)

https://paihdelinkki.fi/tietopankki/tietoiskut/laakkeet/yleisimpien-laakkeiden-ja-alkoholin-yhteiskaytto/

 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Ehkäisevän päihdetyön laatutähti. (haettu 10.3.2024) https://thl.fi/aiheet/alkoholi-tupakka-ja-riippuvuudet/ehkaiseva-paihdetyo/ehkaisevan-paihdetyon-johtaminen/ehkaisevan-paihdetyon-arviointi-ja-seuranta/ehkaisevan-paihdetyon-laatutahti

Anna arvio tietoartikkelista

Lisäsikö tämä sivu tietoasi?
Lisäsikö tämä sivu tietoasi?
Oliko tämä sivu sinulle hyödyllinen?
1 tähti = Ei yhtään, 5 tähteä = Erittäin paljon