Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Päihteet ja imetys

Julkaistu 11.1.2024

Alkoholi ja imetys

Imetysaikana alkoholin käytöstä kannattaa pidättäytyä. Alkoholin nauttiminen voi heikentää vanhemman kykyä huolehtia lapsen hyvinvoinnista. Äidin nauttima alkoholi siirtyy rintamaitoon, jonka alkoholipitoisuus on sama kuin äidin veren. Alkoholi häviää maidosta samaa tahtia kuin verestä, eikä sen poistumista voi nopeuttaa millään toimenpiteillä. Rintamaidon pumppaaminen ja poisheittäminen ei ole tarpeen alkoholin käytön jälkeen. Satunnaisen käytön jälkeen voi imettää, kun alkoholi on hävinnyt verestä. Yhden kerta-annoksen jälkeen sopiva aikaraja on 2–3 tuntia.

Tupakointi, nuuska, nikotiinipussit ja imetys

Tupakka ja muut nikotiinia sisältävät valmisteet ovat haitallisia imetyksen aikana. Nikotiini kertyy rintamaitoon ja pitoisuus maidossa voi olla lähes kolminkertainen äidin veren pitoisuuteen verrattuna. Lisäksi tupakka ja nuuska sisältävät muita haitallisia aineita, jotka kulkeutuvat maitoon. Tupakointi muuttaa rintamaidon rasvakoostumusta epäedulliseen suuntaan. Rintamaidon kautta tupakoinnille altistuvilla lapsilla voi olla lisääntynyttä itkuisuutta ja ärtyvyyttä sekä univalverytmin häiriöitä. Kätkytkuolema on harvinainen, mutta sen riski nousee äidin tupakoidessa.

Nikotiinikorvaushoitoa voi käyttää imetyksen aikana ja lapsen kannalta on parempi vaihtoehto, että äiti käyttää korvaushoitoa ja jatkaa imetystä kuin että lapsi siirtyisi äidinmaidonkorvikkeille. Lyhytvaikutteiset valmisteet kuten purukumi, tabletit ja suihke ovat ensisijaisia. Nikotiinivalmisteen jälkeen kannattaa pitää 2–3 tunnin tauko ennen seuraava imetystä.

Huumeet ja imetys

Imetysaikana ei tule käyttää huumeita, sillä ne kaikki kulkeutuvat rintamaitoon ja lapsi voi altistua vahingolliselle annokselle huumausainetta. Tämä koskee myös kannabistuotteita, marijuanaa ja hasista. Niiden sisältämän vaikuttavan aineen, THC:n, pitoisuus maidossa voi olla kymmenkertainen äidin veren pitoisuuteen verrattuna. THC kertyy rasvakudokseen ja sen häviäminen elimistöstä voi kestää jopa kuukausia. Säännöllinen altistuminen voi haitata lapsen keskushermoston kehittymistä.

Valvotusti toteutettu opioidikorvaushoito ei ole este imetykselle, mikäli asiasta on sovittu hoitavan lääkärin kanssa, samanaikaista lääkkeiden tai huumausaineiden väärinkäyttöä ei esiinny, ja lapsen neuvolaseuranta toteutuu asianmukaisesti. Korvaushoidossa käytettyjen buprenorfiinin, metadonin tai naloksonin pitoisuudet rintamaidossa ovat matalia.

Kofeiini ja imetys

Äidin nauttima kofeiini erittyy rintamaitoon ja pitoisuus on korkeimmillaan tunnin kuluttua kofeiinia sisältävän juoman nauttimisesta. Suurissa määrin kofeiini voi aiheuttaa imeväiselle levottomuutta, vapinaa ja univalverytmin häiriöitä. Erityisen herkkiä kofeiinille ovat ennenaikaisesti syntyneet ja alle kolmen kuukauden ikäiset imeväiset, joiden elimistöstä kofeiini poistuu hitaasti. Turvallisena päivittäisenä kofeiinin saannin ylärajana pidetään imetysaikana alle 200 mg, jonka saa juodessaan 3 dl suodatinkahvia tai 1 dl espressoa. Myös teessä on kofeiinia, mutta saanti jää alle 200 mg, kun mustaa teetä juo korkeintaan 8 dl päivässä. Energiajuomissa on kofeiinia, jonka määrän voi tarkistaa pakkauksesta.

Heidi Sormunen-Harju
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
HUS, Teratologinen tietopalvelu

Lähteet

Banderali G, Martelli A, Landi M, Moretti F, Betti F, Radaelli G, Lassandro C, Verduci E. Short- and long-term health effects of parental tobacco smoking during pregnancy and lactation: a descriptive review. J Transl Med. 2015 Oct 15;13:327.

Drugs and Lactation Database (LactMed®) [Internet]. Bethesda (MD): National Institute of Child Health and Human Development; 2006-. Saatavilla: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501922/

https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/ohjeita-kuluttajille/turvallisen-kayton-ohjeet/

Sachs HC; Committee On Drugs. The transfer of drugs and therapeutics into human breast milk: an update on selected topics. Pediatrics. 2013 Sep;132(3):e796-809. doi: 10.1542/peds.2013-1985. Epub 2013 Aug 26. PMID: 23979084.

Sariola A-P, Nuutila M, Sainio S, Saisto T, Tiitinen A, toim. 2014. Odottavan äidin käsikirja. Kustannus Oy Duodecim

Anna arvio tietoartikkelista

Lisäsikö tämä sivu tietoasi?
Lisäsikö tämä sivu tietoasi?
Oliko tämä sivu sinulle hyödyllinen?
1 tähti = Ei yhtään, 5 tähteä = Erittäin paljon