Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Kenelle tämä opas on tarkoitettu?

Suomessa on paljon ihmisiä, jotka ovat huolissaan alkoholinkäytöstään. He eivät tunne olevansa alkoholisteja, mutta juominen on silti aiheuttanut heille ongelmia. Tällaisen ihmisen mieltä hiertävät epäilykset. Olenko sittenkin vaaravyöhykkeellä? Vahingoitanko terveyttäni? Entä voisiko minusta tätä menoa tulla alkoholisti?

Please accept preferences, statistics, marketing cookies to watch this video.

Jos tällaisia mietteitä on käynyt mielessäsi, tämä opas on laadittu sinua varten. Se sisältää ajankohtaista tietoa alkoholista ja ohjeita, joiden avulla voit vähentää juomistasi haitattomalle tasolle tai lopettaa kokonaan, jos niin haluat.

Jos olet jo vahvasti riippuvainen alkoholista eli jos äkillinen lopettaminen aiheuttaa sinulle vaikeita vieroitusoireita, kuten vapinaa, tuskaisuutta, pahoinvointia, unettomuutta, kramppeja, harhoja yms., tarvitset pikaisesti muunkinlaista apua juomisesi lopettamiseksi. Sitä saat hyvinvointialueesi terveyskeskuksesta tai A-klinikaltaAudit-testin avulla voit myös arvioida riippuvuutesi astetta.

Oppaan rakenne

Juomisen vähentämisessä tai lopettamisessa on aina kyse muutosprosessista. Tämä opas noudattaa yleisiä muutosprosessien vaiheita. Asiaa koskevasta pohdinnasta edetään päätökseen ja muutoksen toteuttamisesta saavutusten ylläpitämiseen. Opas koostuu viidestä jaksosta.

1) Ensimmäisessä jaksossa voit arvioida tilaasi ja nykyistä alkoholin kulutustasi.

2) Toisessa jaksossa saat tietoa alkoholin vaikutuksista.

3) Kolmannessa jaksossa valmistaudutaan muutokseen ja saat valita tavoitteen.

4) Neljännessä jaksossa kerrotaan, miten voit toteuttaa muutoksen.

5) Viidennessä jaksossa puhutaan saavutusten ylläpidosta ja opetellaan ehkäisemään paluuta entisiin juomatapoihin.

Pohjan kautta vai ennen pohjaa?

Onnistumisen edellytykset