Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Kuusivaiheinen riippuvuuskehä

Moni seksiriippuvainen tunnistaa itsensä tästä kuusivaiheisesta kehästä. Kehä on alun perin Paula Hallin ja Laurel Centren kehittämä.

  1. Toimintavaihe. Tämä vaihe jokaisella yksilöllinen; se voi olla pornon katsomista tai seksipalveluiden ostamista.
     
  2. Katumusvaihe. Tämä seuraa joko heti toimintavaiheen jälkeen tai hieman viiveellä. Katumusvaiheessa sinusta voi tuntua, että maailma loppuu, olet mokannut taas kerran pahasti ja saatat kokea olevasi täysin epäonnistunut elämässäsi. Tai voit kokea katumusvaiheen vain ohimenevänä ”noh, tulipa vähän mokattua” -hetkenä.
     
  3. Palautumisvaihe. Tämä vaihe seuraa, kun syvin katumus alkaa väistymään. Saatat poistaa sivuhistorian, viestit puhelimesta tai hyvittelet asiaa kumppanillesi ostamalla kukkia tai viettämällä paljon aikaa lasten kanssa. Tässä vaiheessa saatat tehdä päätöksen, että ei ikinä enää. Avun hakeminen tapahtuu yleensä tässä vaiheessa.
     
  4. Horrosvaihe. Palautumisvaihe siirtyy horrosvaiheeseen ja se tarkoittaa ns. näennäisesti hyvää vaihetta. Tällöin saatat ajatella, että sinulla ei edes ole mitään ongelmaa, kaikkihan on nyt hyvin. Tämä vaihe voi kestää muutamasta päivästä kuukausiin.
     
  5. Laukaiseva tekijä. Yhtäkkiä joku vanha tuttu laittaa viestiä, olet työmatkalla yksin hotellissa, sinulla on poikkeuksellisen stressaava elämänvaihe tai riitelet kumppanisi kanssa. Nämä kaikki voivat olla riippuvuuskäyttäytymisen laukaisevia tekijöitä.
     
  6. Valmisteluvaihe. Ennen kuin siirryt laukaisimen kiihdyttämänä toimintavaiheeseen, alat valmistella toimintaa. Tämä voi tarkoittaa sitä, että perustelet itsellesi miksi käyttäytyminen on ok; ”kaikkihan näin tekee”, ”kumppani oli kyllä tosi ikävä ja loukkasi” ”vielä tämä yksi kerta, sitten lopetan”. Valmistelu voi myös olla hotellihuoneen varaamista, jonkin nettisivuston avaamista tai ”viatonta” viestiä vanhalle tutulle. Valmisteluvaihetta seuraa toimintavaiheKehä jatkaa kulkuaan niin kauan kuin alat tietoisesti vaikuttamaan sen vaiheisiin. Se pyörii, joskus koko loppuelämän samaa tuhoisaa rataansa ellet ala oikeasti tiedostamaan mitä teet ja mitä asioita ja tunnetiloja toimintasi taustalla on. Riippuvuudessa on usein kyse automaatiosta ja siitä että ei ole edes kyseenalaistanut oikeasti omaan toimintaansa tai havainnoinut, mihin asioihin omassa toiminnassa voisi vaikuttaa ja miten voisi toimia toisin.

Kehän pyöriminen lopetetaan kolmella tavalla:

  1. Hyväksy ja kohtaa tilanne ja se, mitä on tapahtunut.
  2. Ymmärrä miksi riippuvuus on syntynyt ja mistä siinä on kyse.
  3. Taistele vastaan eli tee jatkuvasti tietoisia ja sinun hyvinvointiasi tukevia valintoja.

Tehtävä:

Mitä asioita sinä tunnistat kuusivaiheisesta riippuvuuskehästä? Ovatko jotkut kuvaillut vaiheet tuttuja, mitä ne tarkoittavat konkreettisesti sinun kohdallasi. Pohdi jokaista vaihetta ja mieti, miten ne näkyvät sinun elämässäsi. Mitä on sinulle toimintavaihe, tunnistatko katumusvaiheen, entä kuulostaako palautumisvaiheen käyttäytyminen tutulta ja mitä se sinun kohdallasi tarkoittaa? Horrosvaihetta voi olla hankala tunnistaa, sen sijaan saatat jo prosessin tässä vaiheessa tunnistaa joitakin laukaisevia tekijöitä, mitä? Mieti jokaista kehän vaihetta ja kirjaa ajatuksiasi ylös. Kun etenet työkirjan tehtävissä, käsittelet kehän vaiheita vielä lisää ja tarkemmin. Tällöin sinun kannattaa palata tähän tehtävään ja täydentää tehtävistä nousseita havaintoja ja oivalluksia.

Voit tehdä tehtävät myös täytettävälle pdf-lomakkeelle. Avaa lomake ja kirjoita vastaukset. Voit tallentaa pdf-tiedoston omalle laitteellesi tai tulostaa sen.