Font size Font size smaller Font size normal Font size bigger

Miten alkoholia kannattaa käyttää

Please accept preferences, statistics, marketing cookies to watch this video.

Alkoholi on nautintoaine ja päihde. Alkoholin rentouttavat ja sosiaalista vuorovaikutusta lisäävät ominaisuudet saat jo yhdellä drinkillä, jos et ole liiallisella harjoittelulla kasvattanut sietokykyä.

On hyvä tietää, kuinka paljon juomassa on alkoholia. Siten ei juo vahingossa liikaa. Alkoholiannoksella, eli drinkillä, tarkoitetaan määrää, joka sisältää alkoholia 12 grammaa. Yksi annos on esimerkiksi viinilasi (12 cl), pieni keskiolut- tai siideripullo, annos väkevää viiniä (8 cl) tai annos viinaa (4 cl).

Alkoholi aiheuttaa humalatilan. Mitä enemmän ja nopeammin ihminen juo alkoholia, sitä voimakkaammin hän humaltuu.

Alkoholi vaikuttaa eri tavalla eri ihmisiin. Jotkut sietävät alkoholia paremmin kuin toiset. Se mikä määrä meille itse kullekin on liikaa, riippuu monesta eri tekijästä, kuten sukupuolesta, ruumiinrakenteesta, kehon painosta ja iästä. Naiset tulevat yleensä helpommin humalaan kuin miehet.

Jos alkoholia juo paljon ja usein, elimistö tottuu alkoholiin. Tottumus johtaa helposti runsaaseen alkoholikäyttöön. Jatkuvasta ja runsaasta alkoholin käytöstä voi seurata riippuvuus eli alkoholisoituminen.

Mitä on kohtuus?

Suomalaisten käsitykset  kohtuudesta ovat venyviä. Jollekin kohtuutta on pullo väkevää perjantai-iltana (puolen litran pullossa viinaa on noin 13 vakioannosta), toiselle pari-kolme keskiolutta kerran viikossa.

Kohtuutta voidaan arvioida myös objektiivisesti. Alkoholin aiheuttamat terveyshaitat kasvavat kokonaiskulutuksen kasvaessa. Tapaturmavaara taas kasvaa kertakäytön kasvaessa.

Jos halutaan pysyä kohtuudessa, on rajoitettava molempia.

Kenellä tahansa voi olla joskus aihetta kulutustottumustensa tarkistamiseen.

Terveen aikuisen korkean riskin taso:

 • Miehillä 23-24 annosta ja naisilla 12-16 annosta viikossa
 • Miehillä noin 3 annosta ja naisilla noin 2 annosta säännöllisesti päivittäin 
 • Kyseisillä annosmäärillä sairastavuus lisääntyy ja kuolleisuusriski suurentuu merkittävästi

Terveen aikuisen kohtalaisen riskin taso:

 • Miehillä 14 annosta ja naisilla 7 annosta viikossa

Nämä riskirajat ovat keskimääräisiä arvioita, joiden määrittäminen on ollut ongelmallista monesta syystä. Esimerkiksi monien sairauksien oireet pahenevat suorassa suhteessa kulutukseen ilman kynnysarvoa. Huomioi myös, että nuorilla, ikääntyneillä ja sairailla haittoja voi ilmaantua jo alemmalla kulutustasolla. Raskauden aikana pienetkin alkoholimäärät lisäävät sikiön haittariskiä.

Kohtuudessa pysyminen edellyttää tietoisuutta siitä, paljonko nautittuihin juomiin sisältyy alkoholia. Juomisen tarkkailun helpottamiseksi on hyvä oppia arvioimaan kulutustaan vakioannoksina. Silloin tällöin olisi hyvä arvioida alkoholikulutusta viikkotasolla, etteivät juomamäärät vaaranna elimistön terveyttä.

Jos alkoholi hallitsee ajatteluamme ja tekemisiämme, on kaksi mahdollisuutta: alkoholin käytön lopettaminen tai vähentäminen.

Humaltumiseen voi  itse vaikuttaa

Humalaan tulee hitaammin,

 • jos juo mietoja juomia
 • jos juo laimennettuja alkoholijuomia
 • jos juo hitaasti
 • jos syö ennen alkoholin nauttimista

Humala heikentää ihmisen toimintakykyä. Siksi on pidettävä mielessä, mitä aikoo tehdä juomisen jälkeen. On hyvä muistaa, että pienikin alkoholimäärä saattaa aiheuttaa onnettomuuden.

On myös syytä muistaa, että alkoholia voi olla paljon veressä vielä aamulla, jos juominen on jatkunut myöhään.

Humalatilaa seuraa useimmilla krapula. Se vaati hoitoa, jos ihmisellä on taipumusta sydämen rytmihäiriöihin ja verensokerin laskuun tai jos hänellä on epilepsia. Krapulaiselle raju liikunta tai saunominen voi olla vaarallista. Alkoholinkäyttö haittaa seuraavaa päivää ilman krapulaakin. Uni häiriintyy, vireys vähenee, virheet lisääntyvät  ja työsuoritukset heikkenevät. 

Yhteenveto

 • Paina mieleen, mitä tarkoittaa yksi annos. Esimerkiksi, jos tapanasi on juoda puoli pulloa viiniä kerralla, se on 3 annosta, koska pullollisesta tulee 6 annosta.
 • Säännöstele käyttö niin, että kertakäytön raja ei ylity ja annosmäärä pysyy viikkotasollakin riskirajan alapuolella.
 • Korkean riskin raja ylittyy, kun nainen käyttää yli 12-16 ja mies yli 23-24 annosta viikossa. Kertakäytön raja on naisilla 5 ja miehillä 7 annosta.
 • Muista, että alkoholinkäytön riskirajat ovat ohjearvoja ja yksilölliset erot voivat olla suuria.

Lolan Lindroos
sairaanhoitaja
Kettutien A-poliklinikka, A-klinikkasäätiö

Riskirajat päivitetty tekstiversioon 8.12.2015.

Lisää aiheesta:

Alkoholinkäytön riskit (AUDIT-testi)
Vastaamalla 10 kysymykseen saat monipuolisen kuvan juomiseen mahdollisesti liittyvistä riskeistä ja haitoista, tai vaihtoehtoisesti tiedon, että pulmia ei ole lähitulevaisuudessa näköpiirissä.

Liikakäytön tunnistaminen

Alkoholi ja sydän