Olet täällä

Eron teemaviikko: Hoitoon ohjaus

Käyttääkö puolisosi, läheisesi tai vanhempasi alkoholia ongelmallisesti? Älä jää yksin. Kotikanavalla keskustellaan asioista ja ongelmista, joihin voi törmätä kotona alkoholin kanssa.

Valvoja: Päihdelinkin toimitus

Eron teemaviikko: Hoitoon ohjaus

ViestiKirjoittaja Päihdelinkin toimitus » 9.11.2021 12:51:30

Päihdelinkin toimitus välittää kysymyksen

***

Voisitteko aktiivisesti ohjata perheitä/päihde-ja tai peliriippuvaisia Minnesota-malliseen hoitoon, jolloin koko perheen on mahdollista saada apua ja toipua? Monet perheet ovat näin välttäneet eron saaneet apua tai jos ero on tullut on raittiit vanhemmat myös erotilanteessa olleet lapsen etu.
Avatar
Päihdelinkin toimitus
Ylläpito
 
Viestit: 2342
Liittynyt: 11.3.2002 01:01:01

Re: Eron teemaviikko: Hoitoon ohjaus

ViestiKirjoittaja Päivi Hietanen » 9.11.2021 13:20:00

Nostat pohdinnassa esiin teeman (oman tulkintani mukaan), miten erot voitaisiin perheissä ennaltaehkäistä. Uskon, että perheitä, vanhempia, ohjataan avun ja tuen piiriin, mutta valitettavasti kaikki vanhemmat eivät aina motivoidu ottamaan kuntoutusta ja hoitoa vastaan. Oma mieli ei halua tunnustaa, että oma toiminta ja riippuvuus aiheuttaa haittaa ja pahoinvointia muille perheenjäsenille.

Joskus hoito tai kuntoutus käynnistyy parisuhteen näkökulmasta liian myöhään eli ratkaisu erosta on jo pitkälle tehty ei-päihteitä käyttävän / ei-peliriippuvaisen puolison mielessä. Omat voimavarat on kulutettu suhteessa loppuun. Usein perheissä vanhemmat pohtivat eroratkaisua pitkään, harvoin ratkaisu syntyy yhdeltä istumalta tai yhden keskustelun pohjalta. Eteenkin perheissä, joissa puolisolla on päihdeongelma voi kumppanin energia ja voimavarat suuntautua siihen, millä tavoin auttaa puolisoa ja välillä voi olla myös hyviä hetkiä yhdessä. Usein puolison päihdeongelma / peliriippuvuus ja mitä se tuottaa perheen tilanteeseen on ollut keskusteluissa useastikin , ennen eroratkaisun tekemistä ja eroajatuksen toteuttamista.

Silloin kun perheessä on lapsia, on vanhempien myös kannettava vastuunsa siitä, millaisessa kasvuympäristössä lapset kasvavat. Tutkitusti aikuisen runsas päihteidenkäyttö voi tuottaa lapselle turvattomuuden tunteita ja kokemusta, vaikka tilanne aikuisen silmin olisi harmiton ja hauska. Itse toivoisin, että kumppanit suhtautuisivat vakavasti toiseen puheisiin siitä, mitä peliriippuvuus tai päihderiippuvuus aiheuttaa muille perheenjäsenille. Ja että perheet saisivat mahdollisimman varhain mahdollisuuden ottaa tukea vastaan ja että päihteidenkäyttöön liittyvistä ongelmista , samoin kuin peliriippuvuuksiin liittyvistä ongelmista voitaisiin ottaa puheeksi myös esim. neuvolassa tai muissa palveluissa, joissa perheitä kohdataan. Tähän tarvitaan rohkeutta niin vanhemmilta itseltään kuin ammattilaisiltakin.

Monessa riippuvuuksien kuormittavissa perheissä saatetaan sinnitellä liian kauan yksin, sillä häpeän leima tai epäonnistumisen pelko estää asiasta puhumisen vaikkapa ammattilaisen kanssa. Ja kuten kirjoittaja toteaa, joskus perhe, saadessaan apua ja tukea, voi toipua yhdessä ja eropolulta voi vielä kääntyä takaisinpäin. Ja samoin, raittiit vanhemmat ovat aina lapsen etu-tästä olen täysin samaa mieltä.
Olen Päivi Hietanen ja toimin Ero lapsiperheessä-työn asiantuntijana Ensi- ja turvakotien liitossa.
Päivi Hietanen
Ero lapsiperheessä -työ
 
Viestit: 12
Liittynyt: 5.11.2021 12:58:37


Paluu Kotikanava

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 11 vierailijaa