Olet täällä

Päihdehimot

Saunassa keskustellaan huumeista haittojen vähentämisen näkökulmasta. Luethan Saunan säännöt. Kirjoittaminen vaatii rekisteröitymisen. Viuhahda paikalle!

Valvoja: Päihdelinkin toimitus

Päihdehimot

ViestiKirjoittaja OliMageeta » 4.12.2014 18:14:42

Elikkä mun eka postaus tänne. mutta tässä vähän tietoa musta. Elikkä Olen ollut hoidossa viimeiset 8kk ja niin kauan meni hyvin kun olin hoidossa. Heti kun tulin kotiin ratkesin (heroiini ja muut opparit jos ei ole herskaa saatavilla). Viikko sen jälkeen ratkesin uudelleen vaikka kuinka yritin hallita päihdehimojani.

Tämän jälkeen menin päihdetyöntekijäni luokse ja tunnustin kaiken ja ehkä nyt Metadoni annokseni saadaan sille tasolle että se kantaakin (ollut 80mg nyt nostetaan 100mg). En sitten tiedä auttaako se noihin helvetin himo kohtauksiin joita saan?

Onko kellään muulla täällä sellasia älyttömiä himokohtauksia, joita ei vaan pysty hallitsemaan ja jos on millä helvetillä te pärjäätte ilman huumettanne (oli se sitten mikä tahansa)? Koska psyykkisestä riippuvuudesta tässä on pakko olla kyse kun olen jo 8kk ollut putsina, eikö? Ja jos on niin millä ihmeellä olette saaneet ne kuriin?
OliMageeta
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 74
Liittynyt: 4.12.2014 18:01:11

Re: Päihdehimot

ViestiKirjoittaja grip » 4.12.2014 19:20:17

Tervetuloa palstalle! Mun ykköspäihde, ja se johon olen jollain tasolla psyykkisesti koukussa on alkoholi - en dokaa päivittäin, mutta viikoittain kyllä, en pahemmin törttöile jurrissa tai muutenkaan överöi, mutta se ei varsinaisesti jeesaa mm. masennuksen ja ahdistuksen kanssa. Näihin syön reseptillä lääkkeitä, joskin Tramalia mulle on määrätty krooniseen polvikipuun, mutta käytän sitä lähinnä mielialalääkkeenä miedohkoilla (100-150mg päivässä) annoksilla. Sen lisäksi Diapamia unettomuuteen/yleiseen ahdistuneisuuteen ja paniikkihäiriöön 5-10 mg päivässä. Näiden kanssa annostus on pysynyt suht. samana yli vuoden ajan, mutta tuo alkomaholi on se paskin läppä elämässäni... Anyway, viime keväänä olin 5,5 kk holitta, pitkälle a-klinikan tarjoaman keskusteluavun sekä muiden mielekkäiden juttujen (duuni, liikunta, musisointi, kavereiden näkeminen selvinpäin jne) kautta. Ekat pari kk oli ehkä vaikeimmat, sitten helpotti, enkä ajatellut koko asiaa juurikaan, kunnes sitten kesä koitti, valmistuin opinahjostani ja päätin tökkiä kepillä jäätä... ja nykyisin dokailen 2-3 kertaa viikossa, en överimääriä (duunit jne hoituu) mutta tiedän, ettei tätä voi kovin pikään jatkaa näin. Juomishimojen pahimpina aikoina mä saatoin ihan tylysti vain feidata sosiaalisen elämän (aka baarit ja muun holimyönteisen ympäristön) ja koittaa hakea kiksejä noiden edellämainitsemieni aktiviteettien kautta. Parhaiten niihin auttoi sellainen liikkuminen, jossa veti itsensä aivan totaalisen piippuun fyysisesti - omalla kohdallani kiipeily ja fillarointi, sekä erinäiset kehonpainoharjoitteet. Käsittääkseni hyvin moni toipuva tai toipunut addikti on korvannut aineen x liikunnalla, koska siitä saa aika samantyyppisiä fiiliksiä kuin päihteistä, ilman niitä negatiivisia sivuvaikutuksia. Kuulostaa ehkä kliseiseltä, mutta jotain sellaista suosittelisin sullekin. Tai sitten ihan rehellisesti jotain hyvää safkaa napa täyteen, sekin saattaa auttaa - ainakin mulla auttoi, ja auttaa edelleen. Kovemmista opiaateista/opioideista mulla ei juuri ole kokemusta, joten en osaa sinänsä kuvitella miltä himo niitä kohtaan tuntuu, mutta voisin kuvitella että päihtymyshimo on aika samantyyppinen mekanismi riippumatta päihteestä... Se tulee ja se menee. Se, mikä kullakin sen sitten laukaisee on eri asia, ja niihin syihin lienee olennaista perehtyä jos haluaa pysytellä kuivilla.
grip
 

Re: Päihdehimot

ViestiKirjoittaja OliMageeta » 4.12.2014 20:21:12

Joo, kiitos vastauksestasi mutta mulla on kaikki rasittava liikunta kiellety, somaattisista syistä. Oon lukennu tosta "salihimosta" ja toivonnu että kun mulla olisikin joku sellanen mitä en voi koskaan saada.

Mutta kuitenkin mulla on esim. himo musiikkiin (oon tehny biisejä suht tunnetulle ulkomaiselle artistillekkin ja mun ex muija sano että oon paras mies mitä voi kuunnella akustisen kitaran ja laulun kanssa), mutta kuitenkin se himo huumeista vetää yli tonkin homman ja nimenomaan etsin ratkasuja siltä pohjalta "kun mikään muu ei oo toiminnu" en tiiä onko tää mahdotonta sitten?
OliMageeta
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 74
Liittynyt: 4.12.2014 18:01:11

Re: Päihdehimot

ViestiKirjoittaja Petri687 » 4.12.2014 21:04:25

Luulisi, että noin isoilla metisannoksilla edes se koni ei enää hirveästi sanoisi mitään. Optimihan olisi tietysti se, että metisannos olisi tasolla, jolla ei tunne tarvetta käyttää muita opioideja, mutta en sitten tiedä onnistuuko sekään kuinka hyvin pidemmän päälle (ts. annosta nyt ei kuitenkaan voi joka kerran nostaa, kun vanha lakkaa "tuntumasta"). Itse veikkaisin, että tuo muiden opioidien käyttö jäisi annostuksen noston jälkeen itsestään pois (kun huomaa, etteivät ne kuitenkaan toimi), mutta se ei tietenkään poista itse päihtymishalua.
Se on sellasta "fly high" huumeidenkäyttöä, kun on matot lattialla.

"Yksi vaarallisimmista huumeiden käyttötavoista on niiden poliittinen käyttö." -Nils Christie & Kettil Bruun
Petri687
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 1031
Liittynyt: 20.2.2009 06:08:54

Re: Päihdehimot

ViestiKirjoittaja OliMageeta » 4.12.2014 21:17:43

Kiitos Petri eritttäin asiallisesta vastauksesta. Itsekkin toivon, että kun tuo annos nostetaan 100mg/vrk en tuntisi näitä himoja enää... Mutta silti pelkään että tunnen..
OliMageeta
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 74
Liittynyt: 4.12.2014 18:01:11

Re: Päihdehimot

ViestiKirjoittaja sakeiv ätään » 5.12.2014 01:03:59

Tänään veivät päihdehimot mukanaan. Mustan Pörssin kassalla törmäsin tuttuun, joka kysäisi että onko tarvetta, autossa olisi tuhdimpi säkki. Jotain siinä mutisin että olen lopettanut, mutta lopulta tie vei yllätys yllätys sinne kaverin autolle. Eipä auttaneet numeroiden vaihtamiset ja yhteiden katkaisemiset, vaan homma kaatui tällaiseen sattumaan. Hetkellisesti onnistuin hienosti myymään ajatuksen itselleni, huominen vapaapäivä ja vitutus viikonlopun duuneista. Oikeasti ne vkl-hommat eivät edes mitenkään ahdistaneet, mutta sairas mieli keksi tällaisen selityksen tällä kertaa. No, kerettiinhän tässä jo useampi kuukausi olemaan. Kai se on vaan hyväksyttävä, että repsahdukset kuuluvat taudin kuvaan. :x

Vaimo meni pari tuntia sitten nukkumaan, ja samantien säälittävä rotta hiipi pussilleen. Surullista, hyvin surullista. Minä kun jo luulin salailun ja valehtelun olevan lopullisesti ohi. Mitään putkea en siis todellakaan ala vetämään, ja meinasin tästä yöstä yli jäävät vetää alas pöntöstä. Naurettavinta tässä on, että en ole aikoihin kokenut edes mitään himoja. Valehtelisin jos väittäisin :x ämän paskalle tuntuvan, mutta onneksi pettymys ja häpeä tuntuu sentään vähän fiilistä varjostavan. Ehkä tämä tästä :roll:
Siellä missä on hippejä ja hamppua, tarvitaan Nokian kumipamppua
sakeiv ätään
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 475
Liittynyt: 27.11.2014 09:44:13

Re: Päihdehimot

ViestiKirjoittaja OliMageeta » 5.12.2014 11:48:15

sakeiv ätään kirjoitti:Tänään veivät päihdehimot mukanaan. Mustan Pörssin kassalla törmäsin tuttuun, joka kysäisi että onko tarvetta, autossa olisi tuhdimpi säkki. Jotain siinä mutisin että olen lopettanut, mutta lopulta tie vei yllätys yllätys sinne kaverin autolle. Eipä auttaneet numeroiden vaihtamiset ja yhteiden katkaisemiset, vaan homma kaatui tällaiseen sattumaan. Hetkellisesti onnistuin hienosti myymään ajatuksen itselleni, huominen vapaapäivä ja vitutus viikonlopun duuneista. Oikeasti ne vkl-hommat eivät edes mitenkään ahdistaneet, mutta sairas mieli keksi tällaisen selityksen tällä kertaa. No, kerettiinhän tässä jo useampi kuukausi olemaan. Kai se on vaan hyväksyttävä, että repsahdukset kuuluvat taudin kuvaan. :x

Vaimo meni pari tuntia sitten nukkumaan, ja samantien säälittävä rotta hiipi pussilleen. Surullista, hyvin surullista. Minä kun jo luulin salailun ja valehtelun olevan lopullisesti ohi. Mitään putkea en siis todellakaan ala vetämään, ja meinasin tästä yöstä yli jäävät vetää alas pöntöstä. Naurettavinta tässä on, että en ole aikoihin kokenut edes mitään himoja. Valehtelisin jos väittäisin :x ämän paskalle tuntuvan, mutta onneksi pettymys ja häpeä tuntuu sentään vähän fiilistä varjostavan. Ehkä tämä tästä :roll:Niin kai se on vaan hyväksyttävä, että repsahdukset kuuluvat taudin kuvaan, mutta eikö tuo ole pikkusen niinkuin luvan antamista itselleen? Joka tapauksessa toivotan sulle helvetisti tsemppiä omassa taistelussasi päihteitä vastaan.
OliMageeta
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 74
Liittynyt: 4.12.2014 18:01:11

Re: Päihdehimot

ViestiKirjoittaja malibu » 6.12.2014 10:05:42

Kopioin tuolta k-huoneen puolelta tämän relapsin- & retkahduksen kulun.. Itselleni tuollaiset yllättävät tilanteet, kuten Näädälle kävi, olivat aina pahempia hallita! Ei voi vain kokoaikaa kelata, että "mikäli joku tulee vastaan, moikkaan ja kieltäydyn". Aivot alkavat pelaamaan väkisinkin tuossa tilanteessa, löytyy hyviä puolia yms. Etenkin alkuvaiheessa.. Tuo morkkis oli itselleni paras tapa selvitä retkahduksista!!

OliMageeta nickille taas sanoisin, että tuo nimimerkkisi kertoo jo paljon.. Itse olin lopettanut stimut vuosia aiemmin ja yli 4v yrittänyt lääkkeillä päästä eroon. Vaihtoehtonani oli laitos, jossa joko kh tai lopetus (toisaalta se yksi retkahdus aiheuttaisi putken oppareilla) tai eroon pääseminen itse (ei onnistunut), mikäli samanlaista elämää olisin joutunut jatkamaan, im.. :roll:

Itselläni oli enemmän piikittämistä, enemmän rajatilan tähden. Rehellinen olen ollut koko hoidon ja näen kh:n viimeisenä mahdollisuutena nähdä normi-elämä.. Olen paikkakunnalta, jossa matala kynnys tekee monen kh:n elämän vaikeaksi. Itselleni tärkeintä olikin päästä eroon siitä kh-porukasta, jolta itse vaihdoin/lainasin/ostin vuosia suurimman osan oppareista/opioideista. Etenkin kun kävi ilmi, että myös minut halutaan lainaamaan lääkkeitä ympäri kaupunkia..

Kaikilla nuo himot eivät mene ohi aikoihin, osa päätynyt kh:oon siinä vaiheessa, että alunperinkin on useamman vuoden tavoitellut normi-tilaa.. Mikäli olisin sinä, tekisin kunnon neuvottelut itseni kanssa! Miksi haluat yhä päihtyä? Jäikö se elämä kesken! Mikäli annos nostetaan ylös, lupaatko itsellesi yrittää kaikin keinoin pysyä omissa lääkkeissä?? Täällä valitettavan moni juo alkoa, bentsoja, lyyria, savua sekä oheiskäyttönä stimut yms.. Itse en halunnut korvata (jälleen) addiktiota toisella..

Olen myös tehnyt selkeän eron aikaisempaan minään, ennenkh:oa, sekä hoidon jälkeen. Kyllä se pari ekaa vuotta vain on kivaa kun vetää kamaa! Sen sanoisi kuitenkin "ennen kh-minä", koska olen kasvanut ulos sekoilusta. Päässyt kiinni "normi-elämään". Kokeile muutama kerta mindfullness-harjoitusta (voi tehdä makuullaan/istuen). Löytyy juu tuubista haulla "mindfullness harjoitus". Auttaa stressiin, masennukseen, addiktioihin jne jne. Tietoinen läsnäolo, sitä ei tule käytettäessä treenattua.. :roll: :wink:

Tässä tekstissä on aivan loppuvaiheessa joku syntien anteeksipyytäminen, en ole vuosiin katsonut vieläkö linkki toimii. Hyödyllistä tietoa oli ainakin itselleni kun opettelin tekosyitä tai yritin lopettaa petaamisen.. Kauan kesti, ennenkuin pystyi kieltäytymään tilanteista, jotka tulivat täysin yhtäkkiä eteen.. No, matka on tärkeämpi kuin päämäärä.. :lol: Tuolla muutamia viittauksia kuivaukseen, en jaksa poistaa; jos teksti kiinnostaa niin ne huomaa helposti.. Kopioitu tämä on, parilla lisäkommentilla.. 8)


malibu kirjoitti:Retkahduksen dynamiikka

Relapsi on ratkaisevan tärkeä kysymys,joka usein ymmärretään väärin, jopa päihdeongelman hoidon ammattilaisten keskuudessa.

Relapsi on hyvin tavallista aineista riippuvaisten keskuudessa. Sitä voi esiintyä ja sitä esiintyy. Se on osa kemiallisen riippuvuuden sairautta. Useimmat kemiallisesti riippuvaiset ihmiset eivät pysty toipumaan, huolimatta parhaista yrityksistään. Myös hoidon ammattilaiset seuraavat vierestä, täysin avuttomina, koska he tuntevat syyllisyyttä tai vihaa siitä, ettei heidän hoitonsa tai ehkäisyvalistuksensa (ennakoiva ohjauksensa) ole ollut menestyksellistä.

Tämä luku on tarkoitettu valottamaan relapsin prosessia ja antamaan suuntaviivoja käytännön menetelmien luomiseen relapsipotilaiden hoidossa.

Mikä on retkahdus?

Tavallisesti relapsilla ymmärretään tapahtumaa, kun otetaan ryyppy tai huumetta hoitoa seuranneen raittiin jakson jälkeen. Tosiasiassa se ei ole pelkkä tapahtuma, jolloin otetaan huumetta tai alkoholia raittiin jakson jälkeen. Se ALKAA paljon aikaisemmin. (IMHO, mä ymmärsin, et ihmiset puhuvat RETKAHDUKSESTA, vaikka monilla täällä kyseessä olisikin RELAPSI, joka selitetään tässä.)
Relapsi on PROSESSI, joka luo asteittain ylivoimaisen tarpeen käyttää ainetta. Tätä PROSESSIA kutsutaan "RELAPSIN DYNAMIIKAKSI". (IMHO : meillehän Tuomo esitti kysymyksen "petaammeko retkahduksen?" ja tässähän se on sitten selitettykin!)

Kemiallinen riippuvuus sairautena on kaksiteräinen miekka. Toinen terä vahingoittaa ihmistä kun käyttää ainetta. Kun ihminen tulee riippuvaiseksi aineesta ja jatkaa sen käyttöä, hän kohtaa ylipääsemättömiä ongelmia monilla elämänsä alueilla. Tämä on sairauden helpoimmin havaittava ja ilmeisin osa.

MIEKAN TOINEN TERÄ ON SE OSA SAIRAUTTA, JOKA KÄY IHMISEN KIMPPUUN, KUN HÄN PONNISTELEE TOIPUAKSEEN. Toisin sanoen, kun aineesta riippuvainen pidättäytyy aineesta, hän saattaa aluksi kohdata useita ongelmia. Joukko outoja fyysisiä ja psyykkisiä voimia aktivoituu. Uhrit menettävät kontrollin ajatustoimintoihinsa, arvostelukykyynsä ja tunnereaktioihinsa. Vaikkakin nämä tilat ovat tavallisia toipumisen aikana ja häviävät ajan myötä, aineista riippuvainen henkilö on tietämätön niistä ja on sen vuoksi altis niille.

Tässä vaiheessa, sopivalla tuella ja avulla, he voivat selviytyä tilanteesta. Jos näin ei käy, he joko palaavat aineiden käyttöön tai siinä tapauksessa, että he ovat vakaasti päättäneet olla käyttämättä aineita, äkillinen henkinen paine saattaa ajaa heidät yrittämään itsemurhaa. Tosiasiassa tämä abstinenssista johtuva terä voi olla yhtä terävä ja tuhoava kuin aineiden käytöstä johtuva terä.

Relapsin piirteitä

Ymmärtääksemme mikä aiheuttaa retkahduksen aineista riippuvaisella henkilöllä, meidän tulisi ymmärtää
abstinenssi(=abstinenssi, abstinentia, pidättyminen, pidättyvyys, vieroitus) ja relapsi kokonaisuuksinaan.

Relapsi ei ole TAPAHTUMA vaan PROSESSI. [i]TAPAHTUMA on jotakin, mikä on jo tapahtunut, eikä sitä täten voida enää muuttaa; toisaalta "PROSESSI" viittaa meneillään olevaan tilanteeseen, joka voidaan keskeyttää tai muuttaa käsillä olevana ajankohtana.

Retkahduksen "kaavan" muovaavat yksilön asenteet, arvot ja ajatusrakennelmat. Nämä prosessit tapahtuvat potilaan mielessä.
Aineistariippuvaisen henkilön ajatusmallit voivat toiset huomata hänen käyttäytymisestään. Se näkyy siinä, kuinka henkilö toimii, reagoi ja vastaa.

SE ON EHKÄISTÄVISSÄ

Toipumisen aikana potilas tuntee ylivoimaista halua palata aineen käyttöön. Tuolloin auttajan tulisi puuttua asiaan, auttaa potilasta ja muuttaa tapahtumien kulkua vahvistaakseen ja voimistaakseen toipumisen prosessia.

Koska retkahdus ei ole harvinainen potilailla kerran tai useammin eri toipumisen vaiheissa, relapsin ja toipumisen tulisi nähdä tapahtuvan rinnakkain. Toisin sanoen, RELAPSI JA TOIPUMINEN TULISI NÄHDÄ SAMAN KOLIKON ERI PUOLINA.KOLME SELVÄÄ VAIHETTA, JOTKA ILMAISEVAT RELAPSIN ALKANEEN

Lähes jokainen aineistariippuvaisen läheinen kykenee tunnistamaan nuo käyttäytymisen muutokset, jotka osoittavat paluun vanhoihin alkoholistisiin ajattelu-, reagointi- ja käyttäytymistapoihin. He huomaavat kolme selvää vaihetta tässä prosessissa.

MUUTOS AJATTELUN TASOLLA

Toipumassa oleva henkilö palaa vanhoihin ajatustapoihinsa. Esimerkiksi, hänen ajatuksensa pyörivät jatkuvasti alkoholin ympärillä ja vanha sairas pakkomielle alkaa.

MUUTOKSET ULKOISESSA ELÄMÄNTAVASSA

Hän alkaa jälleen seurustella sellaisten ihmisten kanssa, käydä sellaisissa paikoissa ja harrastaa sellaisia toimintoja, jotka liittyvät aineen väärinkäyttöön.

Esimerkiksi, hän käy paikoissa, jotka rohkaisevat aineen käyttöön, tai tapailee aineesta riippuvaisia ystäviään; käy kapakoissa eikä käy AA:ssa, NA:ssa, Klinikalla tai muissa hoitopaikoissa. Hän on yliluottavainen itseensä, että hänelle ei tule halua ottaa ainetta. Hän vakuuttaa itselleen, että hänen sairautensa on täysin hallinnassa.

PALUU AINEEN KÄYTTÖÖN

Edellä luetellut muutokset johtavat hänet varmasti takaisin saman aineen tai jonkun korvaavan aineen käyttöön, joka myös on riippuvuutta aiheuttava.

Nämä vaiheet osoittavat kemiallisesti riippuvaisen mahdollisuuden TIEDOSTAMATTOMASTI kulkea kohti retkahdusta!

Jos potilas tehdään TIETOISEKSI ongelmista, joita hän luultavasti kohtaa raittiuden aikana, hän kykenee tunnistamaan ne ja tietoisesti havaitsemaan "relapsin dynamiikan" vähittäisen alun ja suorittamaan tarvittavat askeleet ohjeiden mukaisesti selvitäkseen tilanteesta. Tällaiset neuvot ja ohjeet tulisi antaa potilaalle erityisen relapsin ehkäisyohjelman mukana. Tämä tulisi mieluimmin tehdä jaksoittain ja ennen kuin potilas todella kohtaa abstinenssiin liittyvät äkilliset ongelmat.


ABSTINENSSIN ALUSSA ESIINTYVIÄ ONGELMIA

Kemiallisen riippuvuuden aikana elimistö tottuu tietyn aineen käyttöön niin, että heti kun sen saanti loppuu, alkavat vaikeat vieroitusoireet. Tämä vaihe hoidetaan lääketieteellisesti.

Fyysisten ongelmien lisäksi aineista pidättäytymisen aikana esiintyy huomattavaa fyysistä stressiä, joka johtaa epämukavuuteen ja pelkoon, täydelliseen kontrollin menetykseen, joka johtuu käyttäytymisen ongelmista kuten ahdistuneisuudesta, levottomuudesta, unen puutteesta, epävakaudesta ym. Tämä on hoidettava käyttäytymisen säätelyn kautta.

Käyttäytymisen säätely vaatii HENKILÖKOHTAISTA JA YKSILÖLLISTÄ huomiota. Tähän sisältyy potilaan kuuntelemista hänen kertoessaan stressin ja ahdistuksen aiheuttamasta tuskasta, ja hänen auttamistaan stressin sietotekniikoin, rentoutumisharjoituksin jne. Tärkeintä on vakuuttaa hänelle, että hänen kokemansa stressi on LUONNOLLISTA JA NORMAALIA ja MENEE VARMASTI OHI.


PITKITTYNYT VIEROITUSOIREISTO

Abstinenssin ensioireiden jälkeen potilasta ympäröivät lukuisat muut ongelmat - ajatustoimintojen heikentyminen, tunne-elämän heikentyminen, ylireagointi stressiin tai puutuminen.

AJATUSTOIMINTOJEN HEIKENTYMINEN tulee ilmi sekavuutena, kapeana, jäykkänä ja tankkaavana ajattelutapana, keskittymiskyvyn puutteena ja kyvyttömyytenä muistaa tai siirtää asioita lyhytaikaisesta muistista pitkäaikaiseen muistiin jne. Kemiallisesti riippuvainen ei pysty tekemään asioita kunnolla, tekemään johtopäätöksiä tai ratkaisemaan ongelmia. Kaikki tämä johtuu kemiallisten aineiden pitkäaikaisvaikutuksista ja elimistön kyvyttömyydestä sopeutua aineen puuttumiseen.
Kaikkien näiden täytyy tasoittua ajan kuluessa, sopivalla ravinnolla ja jatkuvalla psykologisella vahvistumisella.

LYHYTAIKAISEN MUISTIN HÄIRIÖ

Kemiallisesti riippuvainen henkilö tuntee itsensä sekavaksi, koska hän ei pysty muistamaan asioita. Hän taistelee tätä kyvyttömyyttään vastaan kyetäkseen muistamaan asioita edes lyhyen ajan. Tämä saa hänet tuntemaan, että hän on tulossa hulluksi.

Jokaiselle toipuvalle alkoholistille tulisi opettaa hänen toipumisensa aikana, että pitkän päälle hän palaa normaaliksi - että tämä ongelma paranee jatkuvan raittiuden, sopivan ravinnon ja levon kautta.

TUNNE-ELÄMÄN HEIKENTYMINEN

Tämä johtaa ylireagointiin, paineisiin. Hänellä on hyvin alhainen stressin sietokyky ja hän ahdistuu ja tulee aggressiiviseksi hetkessä. Stressi korostuu vieroituksen jälkeen ja vieroitusoireiden vaikeus myös aiheuttaa stressiä.

Tällainen äkillinen stressi ajaa kemiallisesti riippuvaista takaisin aineisiin. Krapularyyppy pystyy väliaikaisesti korjaamaan nämä vahingot. Jos henkilö käyttää ainetta, hän pystyy ajattelemaan kirkkaasti hetken, kokemaan normaaleja tunteita hetken ja tuntemaan itsensä terveeksi hetken.

Mutta potilaalle tulisi kertoa, että kaikki helpotus, minkä hän saa aineen käytöstä on hyvin väliaikaista ja että se väistämättä johtaa hänet takaisin aineesta johtuviin hallitsemattomiin ongelmiin.

Hänelle on jatkuvasti vakuutettava, että hänen huono stressinsietokykynsä korjautuu ajan kuluessa.

PÄIHTYNEENÄ OPITUT ASIAT

Sitä mitä kemiallisesti riippuvainen henkilö on oppinut aineiden käytön aikana hän ei pysty hallitsemaan toipumisensa alkuaikoina. Sen minkä henkilö oppii hän kykenee parhaiten palauttamaan mieleensä samassa tunnetilassa kuin missä hän sen oppi. Raittiuden alkuaikoina hän ei pysty suoriutumaan tehtävistään toimistossa yhtä tehokkaasti ja taitavasti, kuin mihin hän oli tottunut. Tämä johtaa hämmennykseen, häpeään ja kyvyttömyyden tunteeseen raittiina ollessa. On hyvin tärkeää, että potilaalle vakuutetaan, että tämä on NORMAALIA. Tämä kyvyttömyys suoriutua on lyhytaikaista. Nämä taidot voidaan oppia uudelleen, jos potilas tunnistaa ja hyväksyy vaikeutensa ja osallistuu suunnitelmalliseen taitojen oppimisprosessiin. Tämä oppiminen sisältää sekä henkistä harjoittelua että todellisia rooli-leikki harjoituksia. Nämä voidaan opettaa, ja jos niitä harjoitellaan, ne tulevat tavoiksi ja ne voidaan koota täydelliseksi toiminnaksi.


KIELTÄMINEN ABSTINENSSIN AIKANA

Kieltäminen on tavallista kemiallisessa riippuvuudessa. Se jatkuu myös raittiuden aikana. Mutta silloin se saa toisen muodon. Henkilö kieltää kaikkien henkilökohtaisten heikkouksien ja ongelmien olemassaolon. Hän kieltää myös tarpeen tehdä järjestelmällinen suunnitelma retkahduksen estämiseksi. Hän kieltää tarpeen elämäntapojensa muuttamiseen. Tämä kieltäminen estää toipumisprosessin jatkumisen ja siksi se on murrettava tukien ja ymmärtäen.


JÄRJESTELMÄLLINEN TOIPUMISOHJELMA

Kaikkein tärkeintä on, että potilaan itse täytyy sitoutua täydellisesti päivittäiseen järjestelmälliseen toipumisohjelmaan, joka sisältää koko sydämestä tapahtuvan yrityksen oppia uudelleen oikeat ajatustottumukset, tunteiden ilmaisun ja käyttäytymisen hallinnan, jotka ovat vaurioituneet ylenmääräisestä aineiden käytöstä. Potilaalla joka sitoutuu tekemään järjestelmällisen päivittäisen toipumisohjelman on loistavat mahdollisuudet saada takaisin kykynsä ja siten mahdollisuuden viettää normaalia elämää. Potilaille voidaan opettaa taitoja, joilla he kykenevät tunnistamaan paineidensa lähteet ja ratkaista ongelmansa. Tämä auttaa vähentämään stressiä.


Seuraavassa muutamia käytännön vihjeitä, joita hän voi yrittää ja harjoitella selviytyessään raittiuteen liittyvistä ongelmista:

Fyysinen <-> * Terveydestä huolehtiminen
* Hyvät ruokailutottumukset, runsaasti proteiinia
* Rentoutusharjoitukset
* Säännöllinen uni

Psyykkinen <-> * Itse-arvostuksen rakentaminen
* Eläminen arvojen mukaan
* Tuntee olonsa hyväksi

Käyttäytyminen <-> * Ryhtyminen järjestelmälliseen ja suunnitelmalliseen toimintaan
* Töihin meneminen ajoissa
* Vastuun ottaminen ja täyttäminen

Sosiaalinen <-> * Seurustelu perheen ja ystävien kanssa
* Tiettyjen roolien ottaminen

Nämä sopeutumiset vaativat muutosta - ja kaikki muutos aiheuttaa stressiä. Tästä tietoisena stressi voidaan minimoida ja voittaa ajan kuluessa.

TOIPUMINEN TUO MUKAAN VELVOLLISUUDEN MUUTTUAPERSOONALLISUUSTYYPIT

Toipuva potilas kehittää todennäköisesti jonkun kolmesta persoonallisuustyypistä, jotka mainitaan seuraavassa. Nämä estävät häntä yläpitämästä menestyksellistä toipumisohjelmaa.

Äärimmäisen riippumaton henkilö : Kykenemätön hyväksymään mitään apua. Hän haluaa aina kohdata elämän yksin. Hän on kyvytön hyväksymään voimattomuutensa todellisuutta.

Täysin riippuvainen henkilö : Aina riippuvainen toisista kaikessa. Hän ei havaitsee itsessään yhtään omista vahvuuksistaan. Hänen reaktionsa on aina: "Huolehtikaa minusta tai minä ryyppään tai palaan aineisiin".

Käänteisriippuvainen henkilö : Hän näyttää olevan riippumaton, mutta tukeutuu aina muihin. Hän tuntee itsensä äärettömän epävarmaksi. Hän haluaa esiintyä vahvana ja luottavaisena henkilönä, mutta tosiasiassa tuntee itsensä heikoksi ja täysin avuttomaksi.

Kuten aikaisemmin todettiin, nämä kaikki kolme tyyppiä ovat "RELAPSIIN TAIPUVAISIA".

Toipuminen vaatii TOIMINNALLISESTI RIIPPUMATTOMAN PERSOONALLISUUDEN, eli henkilön joka

- oivaltaa, että hän voi toimia riippumattomasti; mutta tarvitsee toisia tasapainoista elämää varten.
- tajuaa vahvuutensa ja kykynsä.
- on halukas ottamaan vastuun toipumisestaan.
- hyväksyy avun oikeilta ihmisiltä ja Korkeammalta Voimalta.

Toipuakseen yksilön on kehitettävä TOIMINNALLISESTI RIIPPUMATON PERSOONALLISUUS.

http://www.juwanet.org/sosterv/alkoholi/huumeet_tarkastelu.htm

[/i]
Katoava luonnonvara, omilla aivoilla ajatteleva yksilö! Liian monta lokeroa johon tulisi itsensä lokeroida; no way!
Avatar
malibu
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 5957
Liittynyt: 27.8.2004 23:29:56
Paikkakunta: Rottalabra, testimaailma

Re: Päihdehimot

ViestiKirjoittaja OliMageeta » 6.12.2014 13:06:14

malibu kirjoitti:
OliMageeta nickille taas sanoisin, että tuo nimimerkkisi kertoo jo paljon.. Itse olin lopettanut stimut vuosia aiemmin ja yli 4v yrittänyt lääkkeillä päästä eroon. Vaihtoehtonani oli laitos, jossa joko kh tai lopetus (toisaalta se yksi retkahdus aiheuttaisi putken oppareilla) tai eroon pääseminen itse (ei onnistunut), mikäli samanlaista elämää olisin joutunut jatkamaan, im.. :roll:


Tosta nimimerkistäni sen verran, että kun se piti nopeasti siinä rekisteröimisen yhteydessä päättää niin mieleeni tuli, että olipas makeeta pilata elämäni noilla aineilla, siitä tulee OliMageeta eikä siitä että huumeidenkäytössä olisi oikeasti mitään makeeta.
OliMageeta
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 74
Liittynyt: 4.12.2014 18:01:11

Re: Päihdehimot

ViestiKirjoittaja dexmex-cowboy » 9.12.2014 00:41:47

no en tiiä meneekö offiks? mut tuli vaan olo avautua ja ketju lippas tarpeeks läheltä.. ite koen nykyään morkkista helpommin ku ennen, tuli sellainen ajajnjakso. eli hirvee stressi päällä ja metyylifenidaattia kuluu enemmän kun olen varautunut käyttämään, johtuen siitä että on ollut stressiä jo pari kuukautta: koulussa on ollu aika kiire syksy 5 isoa tenttiä ja nyt viel mutto päälle. ongelma lähinnä se että en halunnut aikoinani isompaa "MF" annosta että olis pakosta välillä ns "luomupäiviä"(joita pidin myös virallisen annoksen lisäksi ja olen kieltäytynyt annoksen nostosta) mut nyt on mennyt tupla annos jokapäivä ja siitä koen morkkista :( , lääke hiljentää myös ajatukset päässä eikä ala ahdistaa turhat asiat(tähän oli ennen muut ryynit). tuleeko muille morkkiksia että käyttää "laillista vaihtoehtoa" vaikka tietää että se avain normaaliin elämään? on toi stressi muutenkii herkemmässä nykyisin ku lyricat lopetti..
Ajatus lentää, minä en.
dexmex-cowboy
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 1285
Liittynyt: 9.5.2006 19:45:17

Re: Päihdehimot

ViestiKirjoittaja Winston-84 » 9.12.2014 05:25:35

^ Kyllä mä koen morkkista siitä, jos olen ottanut reseptilääkkeitäni enemmän, kuin reseptissä määrätään, varsinkin, jos ylitys on ollut suuri, eikä tarve annosylitykseen olisi ollut tyystin välttämätön, ts. mitään ihan hirvittävää oikeaa kriisiä ei olisi ollut päällä. Pienet annosylitykset todellisen tarpeen tullen eivät yleensä aiheuta morkkista, joskus toki nekin, vaikkei itseään liikaa pitäisikään moisesta ruoskia.

Riippuvuus ylipäätään vituttaa, mutta jos onnistun pysymään kutakuinkin lääkärin määräämissä annoksissa, jotka siis toimivat mulle ihan hyvin, ts. pitävät ahdistukset kurissa ilman päihdyttävää vaikutusta, niin voin olla ihan tyytyväinen itseeni.

Jos on paska elämäntilanne, niin en mä näe mitään väärää pienissä annosylityksissä, mutta totta kai kannattaa palata takaisin normiin mahdollisimman pian, ettei toleranssi turhaan nouse. Siinä alkaa pian kusettaa itseään, että on muka niin hemmetin vaikeaa, että pitää ottaa enemmän, vaikkei todellisuudessa olisikaan. Noin siis itselläni, joten tarkkana on oltava.
Winston-84
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 12599
Liittynyt: 27.4.2012 18:43:25

Re: Päihdehimot

ViestiKirjoittaja OliMageeta » 9.12.2014 09:48:37

^^Mutta tuossahan käy sillain että kun vedät tuplat joka päivä niin se lääke loppuu ennen kun saat reseptillä lisää, mitäs sitten meinaat tehdä?
OliMageeta
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 74
Liittynyt: 4.12.2014 18:01:11

Re: Päihdehimot

ViestiKirjoittaja Winston-84 » 10.12.2014 06:54:24

^ Nooh, sitten kaiketi kärvistellään ilman, ellei niitä nappeja saa jollakin konstein ruinattua lääkäriltä lisää tai hankittua jotakin muuta kautta. Ei metyylifenidaatin vieroitusoireisiin kuole, vaikka olo toki saattaa olla pirun ankea vähän aikaa. Tosin, jos stressit liittyen tentteihin, muuttoon tms. ovat jo takanapäin, niin silloin onkin parempi rauha kärsiä lääkkeenpuutoksesta.
Winston-84
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 12599
Liittynyt: 27.4.2012 18:43:25

Re: Päihdehimot

ViestiKirjoittaja dexmex-cowboy » 10.12.2014 21:11:30

yleensä resepti riittää mainiosti nyt vain ollut tilanne päällä jo 3kk, yleensä 30kpl paketti kestää 6viikkoa mutta nyt noin 4viikkoa eli en edes pahasti ylitä paperissa määrättyä annosta vain itselleni asettamat. en ikinä laske paljo menee päivässä vaan lasken et yks paketti pitää riittää tietyn ajan koska joskus menee 20mg/vkr ja joskus 60mg/vkr vähä riippuu(respalla 10-30). nykynen tilanne saa vaa pään sekasin eikä mikään luista :x yritä tässä vielä jotain latinan kielisiä nimiä opiskella :x

ja siis on tarjottu isompaakin annosta mutta en halunnut.
Ajatus lentää, minä en.
dexmex-cowboy
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 1285
Liittynyt: 9.5.2006 19:45:17

Re: Päihdehimot

ViestiKirjoittaja Chas » 11.12.2014 09:19:51

Ottaisit nyt sen isomman annoksen, jos homma kuitenkin pysyy hanskassa. Sitten ei tarvis ihmetellä riittääkö ne vai ei ja stressata sillä lisää. Vai voiko se sitten lähteä käpälästä?
Chas
Vahvasti panostava jäsen
 
Viestit: 4399
Liittynyt: 8.11.2013 18:22:43

Seuraava

Paluu Sauna

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 11 vierailijaa