Olet täällä

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Alkoholi ja seksi

Päivitetty 8.7.2016

Alkoholi ja seksi voi olla kriisialtis yhdistelmä. Muutama annos alkoholia voi auttaa rentoutumaan ja vapautumaan estoista, mutta suuremmat annokset ovat seksuaaliselle kanssakäymiselle haitallisia. Moni, joka on opetellut tutustumaan ja seurustelemaan aina hieman "ottaneena", ei välttämättä enää osaa tehdä sitä ilman alkoholia. Jos käyt baarissa tai tanssimassa, kokeile, miten se onnistuu kokonaan ilman alkoholia, tai vain parin annoksen turvin.

Alkoholia runsaasti käyttävien tunne-elämään, minäkuvaan ja itsetuntoon voi liittyä haasteita. Siksi heidän seksielämänsä ja mahdollinen parisuhteensa saattavat voida huonosti. Alkoholi turruttaa aistimuksia ja tunteita, jotka molemmat ovat tärkeitä seksuaaliselle kanssakäymiselle. Alkoholin ja muiden päihteiden vaikutuksena alaisena ei ole koskaan täysin läsnä ja tällöin kadottaa ison osan seksuaalisesta nautinnosta. Lisäksi tunneyhteyden luominen mahdolliseen kumppaniin on päihtyneenä vain näennäistä.

Paljon juovilla miehillä tavallisin ongelma on impotenssi eli erektion heikkous tai sen puuttuminen. Tämä voi johtua siitä, että alkoholi vähentää miessukuhormonin erittymistä. Orgasmin saavuttaminen voi myös estyä. Naisilla saattaa esiintyä seksuaalisen kiinnostuksen, kiihottumisen tai orgasmin puutetta. Runsaan alkoholinkäytön aiheuttama hormonihäiriö palautuu normaaliksi kolmen kuukauden tai viimeistään puolen vuoden kuluttua juomisen lopettamisesta.

Kroonisesti alkoholia käyttävillä naisilla esiintyy myös kuukautishäiriöitä ja hedelmättömyyttä, miehillä taas kivesten surkastumista ja rintarauhasten suurentumista.

Miten seksielämän häiriöihin sitten tulisi suhtautua?

Seksuaalisuuteen liittyviä ongelmia voi ennaltaehkäistä opettelemalla rentoutumaan muilla keinoin kuin päihteillä sekä nauttimalla omasta seksuaalisuudesta, eli myönteisellä suhtautumisella seksuaalisuuteen ja itseen. Pidä itseäsi hyvänä, hemmottele ja helli. Itsetyydytys, eli sooloseksi sekä fantasiointi ovat mainioita keinoja tutustua omaan seksuaalisuuteen ja omiin mieltymyksiin. Myös mahdolliseen läheiseen ihmissuhteeseen kannattaa panostaa ja hoitaa sitä. Hyvä suhde on avoin ja luottamuksellinen. Tärkeää on, että partnerit kertovat toisilleen, mistä kumpikin pitää ja mistä ei.

Jos seksuaalisuuteen liittyvät toiminnalliset häiriöt jatkuvat pitkään vielä juomisen vähennettyä, syyt ovat useammin psyykkisiä kuin elimellisiä. Usein syy voi löytyä peloista, huolista, odotuksista ja paineista, joita seksuaaliseen kanssakäymiseen ja intiimiin suhteeseen liitetään. Joidenkin kohdalla voi myös olla kyse traumasta, jota ei ole käsitelty. Seksuaaliterapiasta on monille hyötyä. Seksuaaliterapiassa käsitellään seksiin, seksuaalisuuteen ja ihmissuhteisiin liittyviä tunteita, tarpeita, ajatuksia ja pelkoja. Seksuaaliterapiasta on saatu apua myös alkoholiongelman kanssa painiville.

Mitä sitten voit tehdä, jos väliaikaisia ongelmia ilmaantuu? Vähennä alkoholin käyttöä tai lopeta se kokonaan. Keskustele avoimesti kumppanisi kanssa asiasta. Kommunikaatio on iso osa seksiä. Mikäli yhdyntä ei onnistu, keskittykää partnerisi kanssa hellimisiin ja hyväilyihin yrittämättä sen enempää, ilman suorituspaineita. Seksi on parhaimmillaan iloista leikkiä, ei suoritus. Nauttikaa toistenne läheisyydestä ja vartaloista. On hyvä muistaa, että seksiin kuuluu paljon muutakin kuin yhdyntä; seksitapoja on monia. Yhdyntä- ja orgasmikeskeisyys johtaa usein turhiin paineisiin.

Jos ongelmia on ollut jo pitkään, sinun on syytä lopettaa alkoholinkäyttö kokonaan ja kääntyä lääkärin/terapeutin puoleen.

Antti Holopainen
Ylilääkäri
Järvenpään sosiaalisairaala

Päivittänyt:
Oona Turunen
Seksuaaliterapeutti
Sexpo-säätiö

 

Alkuperäinen julkaisu 6.4.2006

 

Heidi Valasti: Rakasta rohkeasti - Uskalla lähteä, uskalla jäädä, 2008

David Schnarch: Intimacy and Desire - Awaken the Passion in Your Relationship, 2009

Osmo Kontula: Mielen seksuaalisuus. Matka kiihottumisen alkulähteille, 2012

Tarja Sandberg: Mistä halu syntyy? 2008

Oliko tämä artikkeli hyödyllinen?
Ääniä annettu: 3118 kpl