Olet täällä

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Aikamatka

Julkaistu 6.10.2021

Tämä matkani alkoi virallisesti perjantaina 1.10.2021 erään aluesairaalan röntgenosastolta. Siellä minulle tehtiin vatsanseudun ultraäänikuvaus. Kuvauksessa ilmeni, että minulla on maksakirroosi.

Tätä kyseistä hetkeä oli edeltänyt pitkällinen sairastelu josta viimeisenä löytyi eräs sairaus syksyllä 2020. Siitä syystä minua kontrolloitiin tiheästi jotta minulle olisi löytynyt sopiva lääkitys tuohon vaivaan. Verikokeita otettaessa tuolla matkalla huomattiin maksa-arvojeni olevan yhä enemmän kohollaan kerta toisensa jälkeen. Asiaa kun puitiin lääkäreiden kanssa paljastui minun roolini asiassa eli hyvin pitkään jatkunut tissuttele joka oli kasvusuunnassa. Lienee riippuvuudellakin osuutta asiaan samoin kuin rasvoittuneella maksallani.

Kirroosidiagnoosin ultran välityksellä saadessani muistan automatkani pois sairaalalta. Sanoin itselleni, että se oli nyt sitten siinä. Päätin luopua alkoholista koko loppuelämäni ajaksi. Soitin miehelleni ja kerroin, että "se se oli". Mieleni oli itkunsekainen mutta samalla äärimmäisen levollinen. Olin vaistonnut asian vaikka oireita minulla ei juurikaan ollut.

Tunteet vaihtelivat tuon automatkan ajan aina itsesyytöksistä katkeruuteen, vihaan ja raivoon asti. Joka toinen minuutti olin kuitenkin helpottunut. Pelko oli myös vahvasti läsnä sillä jokainen tietää, että kirroosi on kuolemaksi ennemmin tai myöhemmin.

Sitten alkoi se valtava googletus. Kuolen huomenna, en kuolekaan, kirroosin etenemistä voi pitkittää, sitä voi hoitaa ja niin edelleen. Toivoa on jos ja kun alkuvaiheessa lopettaa alkoholinkäytön kokonaan. Tietokoneruudulla vilisi sanoja: elinajan ennuste, maksansiirto, äkkikuolema, verensyöksy ruokatorvesta, maksasyöpä, kutina, askites, keltaisuus ja niin edelleen.

Ensin päätin etten kerro muille. Samana päivänä ilmoitin usealle ystävälle, että näin on asia.

Nyt asiasta on neljä päivää ja olen käynyt toisessa lääkärissä jonka kanssa pohdimme asiaa koska maksani tilasta johtuen ei voi nyt aloittaa tehokkaita lääkkeitä tuohon toiseen sairauteen. Asiaa aletaan nyt kaivelemaan todenteolla eli seuraavana vuorossa on gastroenterologi joka tullee tutkimaan suoliston ja ruokatorven kuntoa. Asioita aletaan nyt panemaan pakettiin ja suunnitellaan kuinka näitä sairauksia voidaan turvallisesti hoitaa kaikkia yhdessä. Helpommaksi asiaa ei tee se, että minulla on myös monia monia muitakin sairauksia.

Matka tältä osin on siis alussa koska tämä tissuttelun aikapommi nyt räjähti tähän hiukan yllättäen.

Kuolemanpelko tupsahti kyytiin mutta näillä eväillä on nyt matkaa jatkettava. Katsotaan voidaanko matkanopeutta edes hidastaa jotta päätepysäkki olisi mahdollisimman pitkän ajan päässä :)

Nimimerkki: 
Peloton en oo
+1
0
-1

Kommentit

Samankaltainen tarin minulla.

Käyttäjän Muutos kuva

Samankaltainen tarin minulla. Diagnoosi tosin rasvamaksa pitkäaikaisen tissuttelua aiheuttama. Sai kyllä miettimään asioita. Maksa-arvot koholla GT 370. Tämä herätti. Tsemppiä.

+1
+13
-1

No on varmasti ollut ihan

Käyttäjän Ainasataa kuva

No on varmasti ollut ihan kauhea pommi kuulla diagnoosi. Olet onneksi hyvissä käsissä Suomessa kun tutkitaan ja hoidetaan. Supervoimahaleja sinulle matkallesi tulevaan syksyyn ja talveen ja hoitojen alkamisiin.
On ainakin todella konkereettinen hyvä syy alkaa raitiiksi <3 ja täällä sivustolla voi purkaa ajatuksia vertaisille. Sekin on tärkeää.

+1
+11
-1

Iltaa,

Käyttäjän Ankanpoika69 kuva

Iltaa,

Aikamatka kirjoituksen kirjoittanut täällä kirjoittaa ja kertoo kuinka nyt menee. Olen ollut nyt 60 vuorokautta täysin tipattomana. Olen todella tyytyväinen päätökseeni ja voin suositella kaikille. Olo on erittäin hyvä. Kaikki veriarvoni ovat parantuneet ja ovat viitearvoissa lukuunottamatta niitä jotka ovat muista sairauksista johtuen hiukan poikkeuksellisia sekä kaksi maksa-arvoa ovat vielä koholla mutta nekin ovat jo tippuneet puolella! (lähtökohta niissä oli aika hurja)

Mielitekoja on ollut silloin tällöin mutta mielestäni lieviä sellaisia. Päätös on luja ja se kannustaa minua. Pettäisin itseäni sallimalla edes sen yhden juoman. Alkoholittomia juomia menee. Vichyä, nolla olutta ja sidukkaa. Uutena innostuksena Schweppes ja sen kaltaiset Russian Tonic, Indian Tonic jne. Huomaan, että tapa avata tölkki on tosi piintynyt tapa! Se naps pitää kuulua laugh. Seuraava lääkärikäynti on gastroenterologilla joka on nyt ensimmäinen lekuri joka tulkitsee noita viime viikolla tulleita uusia labra-arvoja. Jännä nähdä kommentit. Mielenkiintoista olisi päästä jossain vaiheessa uuteen vatsaultraan jossa voisi nähdä onko maksassa tapahtunut muutoksia parempaan sitten viime kerran. Aikamatka on vasta lyhyt ja odotan innolla, virkeänä sen jatkumista loputtomiin. Toivon, että kirroosi olisi peruttu tai ainakin pysäytetty loppuelämäksi. Voin todella kannustaa ja suositella alkoholittomuutta kaikille. Ei voi ymmärtää kuinka huippua tämä on ennenkuin kokee sen. Tajuaa todella, että alkoholi on oikeesti ihan turha juoma. Olen muuten tällä matkalla oppinut miten selviää mieliteosta ja siitä hetkestä kun harkitsee kauppareissua tölkkihyllylle. KUN se mieliteko tulee mietin seuraavaa: "no niin, nyt se taas tuli, älä mieti sitä, keksi nyt jotain tekemistä ja muista että se menee ihan kohta ohi ja olet ylpeä kun taas kerran voitit sen". Ja niin se toimii! Joka kerta se mieliteko on lyhyempi hetki ja se tulee harvemmin. Uskon, että se poistuu kokonaan. Tsemppiä kaikille! Tehkää se päätös mun kanssa :) Se onnistuu!

+1
+12
-1

Lisää uusi kommentti