Olet täällä

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Aikamatka

Julkaistu 6.10.2021

Tämä matkani alkoi virallisesti perjantaina 1.10.2021 erään aluesairaalan röntgenosastolta. Siellä minulle tehtiin vatsanseudun ultraäänikuvaus. Kuvauksessa ilmeni, että minulla on maksakirroosi.

Tätä kyseistä hetkeä oli edeltänyt pitkällinen sairastelu josta viimeisenä löytyi eräs sairaus syksyllä 2020. Siitä syystä minua kontrolloitiin tiheästi jotta minulle olisi löytynyt sopiva lääkitys tuohon vaivaan. Verikokeita otettaessa tuolla matkalla huomattiin maksa-arvojeni olevan yhä enemmän kohollaan kerta toisensa jälkeen. Asiaa kun puitiin lääkäreiden kanssa paljastui minun roolini asiassa eli hyvin pitkään jatkunut tissuttele joka oli kasvusuunnassa. Lienee riippuvuudellakin osuutta asiaan samoin kuin rasvoittuneella maksallani.

Kirroosidiagnoosin ultran välityksellä saadessani muistan automatkani pois sairaalalta. Sanoin itselleni, että se oli nyt sitten siinä. Päätin luopua alkoholista koko loppuelämäni ajaksi. Soitin miehelleni ja kerroin, että "se se oli". Mieleni oli itkunsekainen mutta samalla äärimmäisen levollinen. Olin vaistonnut asian vaikka oireita minulla ei juurikaan ollut.

Tunteet vaihtelivat tuon automatkan ajan aina itsesyytöksistä katkeruuteen, vihaan ja raivoon asti. Joka toinen minuutti olin kuitenkin helpottunut. Pelko oli myös vahvasti läsnä sillä jokainen tietää, että kirroosi on kuolemaksi ennemmin tai myöhemmin.

Sitten alkoi se valtava googletus. Kuolen huomenna, en kuolekaan, kirroosin etenemistä voi pitkittää, sitä voi hoitaa ja niin edelleen. Toivoa on jos ja kun alkuvaiheessa lopettaa alkoholinkäytön kokonaan. Tietokoneruudulla vilisi sanoja: elinajan ennuste, maksansiirto, äkkikuolema, verensyöksy ruokatorvesta, maksasyöpä, kutina, askites, keltaisuus ja niin edelleen.

Ensin päätin etten kerro muille. Samana päivänä ilmoitin usealle ystävälle, että näin on asia.

Nyt asiasta on neljä päivää ja olen käynyt toisessa lääkärissä jonka kanssa pohdimme asiaa koska maksani tilasta johtuen ei voi nyt aloittaa tehokkaita lääkkeitä tuohon toiseen sairauteen. Asiaa aletaan nyt kaivelemaan todenteolla eli seuraavana vuorossa on gastroenterologi joka tullee tutkimaan suoliston ja ruokatorven kuntoa. Asioita aletaan nyt panemaan pakettiin ja suunnitellaan kuinka näitä sairauksia voidaan turvallisesti hoitaa kaikkia yhdessä. Helpommaksi asiaa ei tee se, että minulla on myös monia monia muitakin sairauksia.

Matka tältä osin on siis alussa koska tämä tissuttelun aikapommi nyt räjähti tähän hiukan yllättäen.

Kuolemanpelko tupsahti kyytiin mutta näillä eväillä on nyt matkaa jatkettava. Katsotaan voidaanko matkanopeutta edes hidastaa jotta päätepysäkki olisi mahdollisimman pitkän ajan päässä :)

Nimimerkki: 
Peloton en oo
+1
+4

Kommentit

Samankaltainen tarin minulla.

Käyttäjän Muutos kuva

Samankaltainen tarin minulla. Diagnoosi tosin rasvamaksa pitkäaikaisen tissuttelua aiheuttama. Sai kyllä miettimään asioita. Maksa-arvot koholla GT 370. Tämä herätti. Tsemppiä.

+1
+3

No on varmasti ollut ihan

Käyttäjän Ainasataa kuva

No on varmasti ollut ihan kauhea pommi kuulla diagnoosi. Olet onneksi hyvissä käsissä Suomessa kun tutkitaan ja hoidetaan. Supervoimahaleja sinulle matkallesi tulevaan syksyyn ja talveen ja hoitojen alkamisiin.
On ainakin todella konkereettinen hyvä syy alkaa raitiiksi <3 ja täällä sivustolla voi purkaa ajatuksia vertaisille. Sekin on tärkeää.

+1
+1

Lisää uusi kommentti